Открийте ни и в

България

Дете на еднополова двойка получи акт за раждане в София

В акта за раждане на момиченцето родителите са записани като майка А и майка

публикувано

на

Дете на еднополово семейство ще получи български акт за раждане, в който ще бъдат вписани имената на двете му майки. Административният съд София-град отмени отказа на столичния район “Панчарево” да издаде документа на детето. Решението обаче може да се обжалва на по-горна инстанция.

Детето е родено в Испания през 2019 г. В акта за раждане на момиченцето родителите са записани като “майка А” и “майка”. В България обаче, двойката срещна отказ от институциите да издадат български акт за раждане. Според ответника – Столичната община, район Панчарево, е недопустимо вписването в акта за раждане на двама родители от женски пол като майки на детето, тъй като еднополовите бракове в България към настоящия момент са недопустими и подобно вписване би противоречало на обществения ред. Само че на ниво ЕС има специално съдебно решение за еднополовите бракове.

78% от българите са против еднополовите бракове

На случая голямо внимание отдаде АФП. Агенцията уточнява, че бебето не е могло да вземе испанско гражданство, защото нито един от родителите няма такова. Майката от Гибралтар също не можа да предаде британското си гражданство на бебето, тъй като не е родено във Великобритания или Гибралтар.

Българското гражданство остава единствената опция, която позволява на бебето да пътува. Но тъй като България не допуска еднополовите бракове и не признава еднополовите бракове, сключени в чужбина, властите отказаха да издадат акт за раждане с българско гражданство. Мотивът на “Панчарево” е, че за българска лична карта или паспорт бебето се нуждае от български акт за раждане, в който не може да има двама души от един и същи пол и трябва да е посочена само биологичната ѝ майка.

Двете жени отказаха да разкрият коя от тях е родила момиченцето, което не може да напусне Испания без паспорт.

“Столичната община… трябва да издаде български акт за раждане, който да отразява името на притежателя, датата и мястото на раждане, пола и произхода на двамата родители на бебето Сара”, съобщава организацията за правата на ЛГБТИ “Действие”, цитирайки Решение на Софийския административен съд. “България не може да откаже да признае произхода на бебето Сара от двамата ѝ родители на основание, че националното законодателство не предвижда институцията на еднополовите бракове”, пише още в решението.

Европарламентът с резолюция: Еднополовите бракове да бъдат признати в целия ЕС

Заради случая имаше преюдициално запитване до Европейския съд и той отговори в полза на издаването на документа.

Адвокатът на майките Деница Любенова оцени решението като знаково за ЛГБТИ-общността.

“Днес ЛГБТИ-хората могат да се радват. След години на неуморен труд ние спечелихме стъпка в борбата за равенство, след години на постоянство доказахме, че сме прави и че правото на ЕС третира гражданите еднакво”, казват в изявление от организацията.

Междувременно майките на бебето казаха, че са “изключително щастливи” от решението и че бебето им най-накрая ще може да напусне Испания.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА