Открийте ни и в

Коронавирусът

“Детската” доза на Pfizer не е дала очакваните резултати във възрастовата група 2-5 години

Затова компанията ще коригира изпитанията, добавяйки трета доза

публикувано

на

Производителят на ваксини Pfizer обяви в петък, че по време на изпитания при деца от 2 до 5 години ваксината му срещу коронавирус не е осигурила очакваната степен на имунизация и затова фирмата вкарва трета доза в експерименталния режим. Третата доза ще бъде добавена за всички бебета и деца на възраст от 6 месеца до 5 годинки, след като независим външен консултант е прегледал данните досега.

Според резултатите две дози “детски размер” от ваксината на Pfizer/BioNtech не произвеждат очаквания имунитет при децата от 2 до 5 години, въпреки че го създават при бебенцата на под 2 годинки. Затова компанията ще коригира изпитанията, добавяйки трета доза.

“Проумването сега ще включи трета доза от 3 микрограма поне два месеца след двудозовата ваксинационна серия, за да се постигне високо ниво на защита в тази млада възрастова група” – заяви компанията.

Хапчето срещу COVID: ЕМА даде предварително одобрение на COVID-хапчето на Pfizer

Pfizer/BioNtech намали обема на дозите за детските възрастови групи. За деца от 12 години нагоре дозата е от 30 микрограма, за тези в диапазона 5-11 години тя бе намалена на 10 микрограма, а за още по-младата възрастова група – дори на 3 микрограма.

Предишни проучвания показаха, че такава малка доза ще създаде силен имунен отговор в организма, като се минимизират страничните ефекти. Новите междинни данни обаче показват, че това на става при децата от 2 до 5 години.

“Ако тридозвата програма е успешна, Pfizer и BioNtech ще внесат данните в регулаторните органи за получаване на разрешение за спешна употреба при деца на възраст 6 месеца – 5 години в първата половина на 2022 година” – гласи изявление от компанията.

Фирмата провежда изпитания и за трета доза за деца от 5 до 11 и от 12 до 15 години, за която все още няма разрешително.

Според д-р Антъни Фаучи промяната във ваксинационната изпитателна програма ще означава забавяне на одобрението на ваксината за най-малките деца.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА