Открийте ни и в

Крими в САЩ

Детски крачета под стълбите: Какво е преживяло затворено с години момиченце?(ВИДЕО)

Малкото Пейсли е била затворена над 2,5 години

публикувано

на

Сн: Saugerties Police Department

Малката Пейсли Джоан Шълтис е обявена за изчезнала от дома на настойника си в Каюга Хайтс, Ню Йорк, през 2019 година и когато надеждите бяха изчезнали, след повече от две и половина години, полицията я намери. Малката бе скрита от похитителката – биологичната й майка, изгубила родителски права – в мрачна дупка под стълбището на дом в района на Согъртис, на около 70 км южно от Олбъни, Ню Йорк.

Потресаващата история има щастлив завършек и малката Пейсли вече е при законния си настойник, но психолозите продължават да мислят как фактът, че детето е живяло две години в пълна изолация, без да излиза от къщата и да контактува, ще се отрази на психиката му.

Още след изчезването на детето разследването се насочило към биологичните родители – Кимбърли Купър, Кърк Шълтис младши, които наскоро били загубили родителските си права на Пейсли и по-голямата й сестра. Името на настойника не детето на е разкрито от полицията, но най-вероятно става дума за баба му.

 

Двамата родители решили да отвлекат по-малката си дъщеря и полицията се усетила бързо, но не можела да докаже нищо и да намери детето, макар че нейни служители са ходили в дома на дядото, Шълтис старши, където двойката живеела. Полицаите дори са били допускани вътре в дома, но не открили нищо, вече е ясно защо.

“Лъгаха ни много пъти и бащата и дядото казваха ,че нямат представа къде е детето” – каза Джоузех Синагра, шеф на полицията в Согъртис.

Полицията нямала правно основание да предприеме щателен обиск до миналия понеделник, когато получила онова, на което се надявала вече над 2 години – детайлен анонимен сигнал, че детето е в къщата, скрито. Въз основа на него униформените можели да извадят заповед за обиск.

Полицаите отцепили постройката предварително, докато заповедта влезе в сила, след което започнали претърсване. Отначало не намерили нищо. За час и половина открили в мазето кухня със стъи, на едната от които пишело имате на Пейсли. Те попитали дядото къде е тя, но той отвърнал, че никога не е бола там и че пази стаята за в случай, че се върне.

В леглото обаче бил спал някой и полицаите още не се отказвали. Според Синагра заслугата за успеха е на наблюдателният детектив Ерик Тийли, който усетил, че “нещо не е наред” със стълбището към мазето и нюхът му не го подвел. Тийли осветил отблизо стъпалата и в пролуката между тях видял част от одеяло.

Сн: Saugerties Police Dept

Полицаите намерили инструменти и започнали да махат стъпала, като скоро видели крачетата на детето. Те продължили да рушат стълбата и открили помещението, в което били момиченцето и майка му, свити на кълбо в малкото пространство. Скривалището под стълбата било мрачно и влажно.

Униформените били втрещени най-вече от факта, че майката и детето пазили абсолютна, “зловеща” тишина през целия обиск, като Пейсли вероятно е престояла в дупката над 5 часа. Според следствието тя е била крита там всеки път, когато външен човек е влизал в къщата и е стояла затворена под стълбите много пъти. Детето не издало звук доли когато полицаите рушали стълбището.

Откраднаха кола в Чикаго с 4-годишно дете в нея 

Бащата и синът Шълтис са обвинени в първа степен възпрепятстване на настойничество и в престъпно поведение, заплашващо добруването на дете. Кимбърли Купър е обвинена във втора степен на възпрепятстване на настойничество и в престъпно поведение, заплашващо добруването на дете. Тя е върната в затвора заради предишна заповед за ареста й, а двамата Шълтис са под гаранция. На нито един от тях засега не е повдигнато обвинение в отвличани на дете.

На първото съдебно заседание в сряда обвиняемите не са се признали за виновни.

Психолозите сега умуват какви последствия може да има животът без излизане навън за малкото момиченце, което вече е на 6 годинки и е върнато на законния си настойник. Пейсли изглеждала уплашена, когато полицаите я намерили и Синагра смята, че за нея гледката на няколко тежковъоръжени мъже е била травматизираща. Не бива да се забравя, че момиченцето от две и половина години не е контактувало с други хора, освен с родителите и дядо си.

Побой с камшик над дете разтресе Кюстендилско

Нещата се поразведрили напът към полицейската централа, където малката, която изглеждала здрава, все пак трябвало трябвало да мине медицински преглед.

Пейсли забелязала от прозореца на колата заведение на “Макдоналдс” и казала, че си спомня, че преди много време е била там. Детективите отбили, завели детето в закусвалнята за обслужване от автомобила и купили на детето Happy Meal, преди да продължат към участъка.

“След това тя се чувстваше добре” – каза шефът на полицията.

Той подчерта, че никой не знае какво е преживяло детето, дали има някакви психически травми и как ще се справя по-нататък.

 

 

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено