Открийте ни и в

Коронавирусът

Децата могат да се окажат много по-големи разпространители на COVID-19, отколкото се предполагаше

Установено, че децата и младите хора са потенциално много по-важни за предаването на вируса – особено в домакинствата – отколкото са установили предишни проучвания

публикувано

на

Сн.: АП/БТА

Изследване на повече от половин милион души в Индия, които са били изложени на новия коронавирус SARS-CoV-2, предполага, че продължаващото разпространение на вируса се движи само от малък процент от заразените. Освен това е установено, че децата и младите хора са потенциално много по-важни за предаването на вируса – особено в домакинствата – отколкото са установили предишни проучвания, според доклад на изследователи от САЩ и Индия, публикуван на 30 септември в списание Science.

Изследователи от Принстънския екологичен институт (PEI), Университета Джон Хопкинс и Калифорнийския университет, Бъркли, са работили със служители в областта на общественото здравеопазване в югоизточните индийски щати Тамил Наду и Андра Прадеш, за да проследят пътищата на инфекция и смъртността от 575 071 лица, които са били изложени на 84 965 потвърдени случая на COVID-19, болестта, причинена от SARS-CoV-2.

Това е най-голямото проучване за проследяване на контакти – което е процесът на идентифициране на хората, влезли в контакт със заразен човек – проведено в света за всяка болест.

Водещият изследовател Раманан Лаксминараян, старши изследовател в PEI, каза, че статията е първото голямо проучване, което обхваща изключителната степен, до която SARS-CoV-2 зависи от „свръхговоренето“, при което малък процент от заразеното население предава вируса на повече хора.

Изследователите установяват, че 71% от заразените лица не са заразили нито един от контактите си, докато само 8% от заразените лица са допринесли за 60% от новите инфекции.

„Нашето проучване представя най-голямата емпирична демонстрация на свръхразпространение, за която сме наясно при всяка инфекциозна болест“, каза Лаксминараян.

„Събитията на свръхразпространение са по-скоро правило, отколкото изключение, когато се разглежда разпространението на COVID-19, както в Индия, така и вероятно във всички засегнати места.“

Констатациите предоставят обширна представа за разпространението и смъртността на COVID-19 в страни като Индия – които са преживели повече от 96 000 смъртни случая от болестта, съобщават изследователите. Те установили, че смъртните случаи, свързани с коронавирус в Индия, са настъпили средно шест дни след хоспитализацията в сравнение със средно 13 дни в САЩ.

Също така смъртните случаи от коронавирус в Индия са съсредоточени сред хора на възраст 50-64 години, което е по-малко от над 60-годишното рисково население в Съединените щати.

Изследователите обаче съобщиха и първите мащабни доказателства, че прилагането на локдаун в цяла Индия е довело до значително намаляване на предаването на коронавирус.

Учените установяват, че шансът човек с коронавирус, независимо от възрастта си, да го предаде на близък контакт, варира от 2,6% в общността до 9% в домакинството. Децата и младите възрастни – които съставляват една трета от случаите на COVID – са особено важни за предаването на вируса в изследваните популации.

„Децата са много ефективни предаватели в тази обстановка, което не е твърдо установено в предишни проучвания“, каза Лаксминараян. „Установихме, че съобщените случаи и смъртни случаи са по-концентрирани в по-млади кохорти, отколкото очаквахме въз основа на наблюдения в страни с по-високи доходи.“

Децата и младите възрастни са много по-склонни да заразят коронавирус от хора на тяхната възраст, установи проучването.

Във всички възрастови групи хората имат по-голям шанс да се заразят с коронавируса от някой на тяхната възраст.

Общата вероятност за заразяване с коронавирус варира от 4,7% за нискорискови контакти до 10,7% за високорискови контакти.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

Финансовият министър Кирил Ананиев е с COVID-19

Функциите му ще се изпълняват от негов заместник

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Министърът на финансите Кирил Ананиев e дал положителен резултат на направен PCR тест за COVID-19.

Той е в добро общо състояниe и без симптоми към момента. Тестът е регулярен.

Заместник-министърът на финансите Росица Велкова ще изпълнява правомощията на министър на финансите за периода, в който министър Ананиев е под карантина.

Припомняме, че Ананиев не е първият министър с коронавирус – през 2020 г. и спортният министър Красен Кралев боледува от вируса.

Премиерът Бойко Борисов също беше заразен.

През изминалата година именно Кирил Ананиев беше начело в борбата с COVID-19, докато още ръководеше здравното министерство.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

ЕК против затварянето на границите в ЕС заради COVID-19, било безсмислено

Урсула фон дер Лайен настоя европейските държави да осигурят ваксини и за своите съседи

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Затварянето на границите в ЕС заради пандемията е безсмислено. Това обяви пред Европейския парламент председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Нуждаем се от общ подход, ЕК ще направи съответните предложения, добави тя. Фон дер Лайен призова държавите от ЕС да използват възможностите на европейската лекарствена агенция, за да проследяват щамовете на вируса на ковид. По нейните думи досега само две от 27-те страни в ЕС се възползват от тези възможности.

Меркел заплашва със затваряне на границите на Германия и по-строги мерки

Председателят на ЕК настоя европейските държави да осигурят ваксини и за своите съседи, като отбеляза, че ЕС е договорил повече от необходимите количества.

Фон дер Лайен призова държавите в ЕС да застанат „от правилната страна на историята“ и добави, че ще бъдат запомнени онези, които са отказали да го сторят.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

Пандемията задръсти съдилища в Англия със стотици дела

Съветът на адвокатите поиска допълнителни 55 милиона лири за подобряване на работата на съдилищата

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Пандемията от коронавирус доведе до безпрецедентно съдебно „задръстване“ в Англия и Уелс, където заради ограничителните мерки стотици съдебни дела не могат да се разгледат.

Това стана ясно от изявление на Джъстин Ръсъл, главен инспектор по пробацията, Томас Уиндзър – главен инспектор на правоприлагащите органи, Чарли Тейлър – главен инспектор на затворите, и Кевин Макгинти – главен инспектор на службата за досъдебно разследване.

В съвместен доклад четиримата главни инспектори обясняват как пандемията се е отразила на работата на полицията, прокурорите, служителите в затворите и екипите по пробация.

Натрупващите се съдебни забавяния са безпрецедентни и много тежки и представляват най-големия риск за наказателното правосъдие, заключават инспекторите.

Броят на висящите дела пред съдилищата на короната, на които са подсъдни тежки наказателни дела, е бил с 44 процента по-висок през декември, отколкото през февруари миналата година, а някои съдебни заседания вече са отсрочени за 2022 г.

Общият брой висящи наказателни дела е леко намалял от октомври насам, но все още има около 100 000 дела повече, в сравнение с февруари 2020 г., преди през март в страната да бъде наложена първата карантина.

За да намали броя на тези закъснения, Съветът на адвокатите, който представлява около 17 000 правни защитници, призова за отпускането на допълнителни 55 милиона лири (62 милиона евро) за подобряване на работата на съдилищата и увеличаване на капацитета им.

Говорейки от името на четиримата си колеги, главен инспектор Ръсъл подчерта, че тези отлагания означават, че жертвите трябва да чакат по-дълго за разглеждане на делата, че някои от тях ще „загубят доверие“ в правосъдието и че свидетели по-трудно ще си спомнят събития, случили се месеци преди това.

Тези забавяния се отразяват и на защитата на лица, обвиняеми по наказателни дела, които остават по-дълго в предварителен арест. Междувременно задържаните продължават да се сблъскват с много рестриктивен затворнически режим и със забавен достъп до програми за възстановяване на правата им в обществото, посочват инспекторите.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Настаняват в общинско жилище прокудената от родното си село санитарка в COVID-отделение

Изпитах срам. И гняв, написа във Facebook кметът на Бургас Димитър Николов

Затвори