Открийте ни и в

Интересно

Децата четат повече в присъствието на куче

bgvoice

публикувано

на

сн. Pixabay

Канадски учени установиха, че кучетата мотивират децата да четат повече.

Изследователи от университета на Британска Колумбия в Оканаган доказаха, че децата четат по-дълго и са по-упорити, когато им прави компания куче. Те проявяват по-голям интерес и се чувстват по-уверени.

В изследването са участвали 17 деца от първи до трети клас. Учените са ги наблюдавали как четат в компанията на куче и сами, като са им давали текст малко над нивото им. Децата са чели на глас на куче или на човек. След края на първата страница учените са ги питали искат ли да продължат.

„Резултатите показаха, че децата посвещават значително повече време на четенето и са по-упорити, когато в стаята има куче, независимо от породата и възрастта“ – каза Камий Русо от екипа.

Освен това с куче текстът се е струвал много по-интересен на децата.

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

Интересно

ФБР откри откраднато 500-годишно писмо на Христофор Колумб

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Федерални агенти в Делауер откриха откраднато 500-годишно копие на писмо на Христофор Колумб, което е изчезнало от библиотека в Италия преди няколко десетилетия, съобщи Асошиейтед прес.

Новината бе оповестена от агенти, специализирали се в откриването на открадните редки книги и исторически артефакти. Става въпрос за едно от няколко десетки печатни копия на оригиналното писмо на Колумб, написано на ръка от него на испански език през април 1493 г.

Това е четвъртото открито подобно копие на писмото, след като агентите получили информация от експерт по редките книги, че редица автентични копия на писмото на Колумб са били отмъкнати от библиотеки в Европа, без знанието на дирекциите им. Агентите уточниха, че това е най-рядкото от откритите 4 копия на писмото, в което Колумб говори за откриването на Америка.

Въпросното копие струва 1,3 милиона долара, открито е у частен колекционер и ще бъде върнато на Националната библиотека Марчана във Венеция, Италия.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Слави кани Рачков срещу новото вечерно шоу на bTV

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Слави Трифонов влиза в епична битка срещу наследника в предишния му часов пояс по bTV Николаос Цитиридис.

Премиерата на новото веречно шоу на най-гледаната телевизия в България е в понеделник, 27 януари.  По същото време Слави е поканил в неговото предаване в канала му „7/8 ТВ“ продуцирания от Маги Халваджян Димитър Рачков.

Интересът към срещата Трифонов-Рачков ще е голям с оглед на дългогодишната вражда между Слави и Халваджян и острите шеги, разменяни между двамата шоумени. Но изглежда, че Трифонов и Халваджян да заровили томахавката и ще се обединят срещу новото веречо шоу на bTV. Халваджян също искаше да продуцира предаване в този часови пояс, но bTV избра да заложи на собствен екип и ново, непознато лице.

Ходът на Слави издава и притеснение, че извън големия телевизионен ефир публиката бързо ще го забрави. Неговият кабелен канал все още не може да се пребори за трайна аудитория и рекламодатели.

От bTV все още не са обявили кой ще е първият гост в новото вечерно шоу, но всички погледи и очаквания са насочени най-вече към новия водещ – Николаос Цитиридис.

Майка му е  българска, а баща му – грък. . Роден е през 1994 година в Атина, едва петгодишен идва със семейството си в България.

Николаос стартира stand up comedy кариерa преди почти четири години. Тогава решава да се пробва на Open Mic в Комеди Клуб София. Комикът печели наградата от 100 лева още същата вечер. Мениджърът на заведението Иван Кирков го забелязва и го кани да се включи в ускорената програма на проекта. Скоро след това Цитиридис подписва и договор с Комеди Клуба.

Той е бил и журналист в сайта OFFNews и през 2014 г. печели наградата „Валя Крушкина – журналистика за хората“ за материала си „До Ленкница и назад – проститутки, далавери и ДПС“.

За главен редактор на новия проект е назначен Цветомир Семов – бивш водещ и продуцент на бТВ Новините, както и бивш главен изпълнителен продуцент на Новините на Нова.

Семов напусна преди години бТВ, за да се трансферира в Нова с екипа на Дарина Сарелска. След като Сарелска бе отстранена, Семов остана на работа до придобиването на телевизията от братя Домусчиеви и напусна при смяната на собствеността на медията.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Броди ли загадъчно чудовище из Черно море?

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Снимка: Pixabay

Черно море се споменава често като герой в много легенди и любопитни предания. За него все още се говори, че е приютило Ноевия ковчег, а също и че по дъното му има безчет потънали кораби и хора, които не са се разложили заради специфичния състав на водата му. Много истории има и за бурите, вилнели в него и дали му името Черно.

Но има история, която може да накара кръвта и на най-смелите да се смрази. Тя разказва за огромно ужасяващо чудовище, което от векове живее в морето. Много вероятно са тези, които не вярват в това, но слуховете за зловещия обитател датират от най-древни времена.

Първото му известно споменаване е през V в. пр.н.е., когато историкът Херодот разказва за мистериозно чудовище, обитаващо водите на Понтос Евксинос (Гостоприемното море – името, с което древните гърци назовават Черно море), пише сайтът „Световни загадки“. Според описанието му то е тъмно, почти черно на цвят, с голямо туловище, подобен на грива гребен на главата,

дълга месеста опашка

остри нокти, страховити челюсти, осеяни с няколко реда дълги и остри зъби, напомнящи по форма на зъбите на акула, и светещи червени очи. Движи се по повърхността на морето с огромна скорост, значително превишаваща тази на гръцките ветроходни кораби, а огромните вълни, образуващи се при движението на дългото му около 30 метра тяло, са като тези при силна буря.

През XVI – XVIII в. капитани на турски военни и търговски кораби, движещи се между Истанбул, Крим и Азовско море, редовно съобщават пред султанската администрация за срещите си с морско чудовище, което понякога дори преследва по-малките плавателни съдове.

За подобно създание разказват и донските казаци, които го забелязват по време на продължителните си морски походи, като впоследствие историите им намират отражение в народните им приказки.

През 1828 г. съобщения за огромно морско чудовище, нападащо овце в района на морето под вулканичния масив Кара-Даг в Крим, стават причина император Николай I да изпрати специална научна експедиция. Владетелят е добре известен с любознателността си и изисква да бъде известяван лично за всички необикновени явления и събития на територията на империята.

По време на въпросната експедиция, в която участват учени от Руската академия на науките, самото чудовище така и не е видяно, но за сметка на това са открити няколко любопитни находки, свързани по всяка вероятност с него

12-килограмово яйце

със зародиш с гребен на главата, както и скелет на гигантска опашка с панцерна структура (твърда защитна люспеста или костна обвивка, частично или изцяло покриваща тялото на някои видове риби, земноводни, влечуги и бозайници).

През 1855 г. офицери на борда на брига „Меркурий“ виждат тъмносиво на цвят създание, дълго около 20 метра, движещо се с вълнообразни движения към нос Меганом в югоизточната част на Крим, което бързо се скрива под водата, когато двумачтовият кораб прави опит да го доближи.

По време на Първата световна война обер-лейтенантът Гюнтер Прюфнер, командир на кайзерска подводница, изплувала на повърхността край бреговете на Крим за вентилация на помещенията и презареждане на акумулаторните батерии, вижда през една лятна нощ огромно същество, движещо се безшумно между вълните. Той успява да го разгледа добре от мостика, използвайки бинокъл, след което нарежда незабавно потапяне на плавателния съд, страхувайки се от възможен сблъсък със създанието, ако бъде открита стрелба по него.

 Чудовището атакува

През май 1961 г. местният рибар Михаил Кондратиев заедно с двама свои гости (А. Можайски – директор на санаториума „Крымское Приморье“ и В. Востоков – негов главен счетоводител) излизат рано сутринта на риболов с моторна лодка. На около 300 метра от брега, в района на крайбрежната скална арка Златната врата, част от Кара-Даг, те забелязват под водата странно кафяво петно, което неочаквано се раздвижва и започва да се отдалечава при приближаването им. Когато разстоянието между лодката и обектът намалява до около 50 метра, над водата изненадващо се появява огромна змиевидна глава (около метър в диаметър) с малки блестящи очи, покрита с приличащи на водорасли кафеникави косми; масивно туловище със светлосив корем, покрито с рогови пластини, и рошава грива, спускаща от горната част на главата към гърба. Кондратиев незабавно насочва лодката към кея, а тайнственият звяр, след като ги преследва известно време, движейки се изключително бързо, ги оставя на около 100 метра от брега, връщайки се в открито море.

В началото на 90-те години кримски рибари се натъкват в мрежите си на обезобразените тела на два делфина, по които ясно личат следи от внушителни зъби, като според специалисти никой от известните хищници, населяващи водите на Черно море, не е с способен да причини подобни наранявания.

 


Научен скептицизъм

 Много океанолози се отнасят с подчертан скептицизъм към многобройните истории и свидетелства на очевидци за черноморското чудовище, аргументирайки се с факта, че Черно море е твърде младо (на около 7500 години) и не може да е обитавано от реликтово същество.

Не е изключено обаче в сероводородната зона, започваща на сто метра дълбочина, да се извършват мутации на различни организми, превръщащи се в крайна сметка в създания, неизвестни на науката, тъй като въпросната среда все още не е достатъчно добре изучена и може да поднесе редица изненади.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada