Открийте ни и в

BG емигранти

Деян Михайлов по стъпките на Стивън Хокинг

публикувано

на

Един млад българин върви по стъпките на гения на съвремието ни Стивън Хокинг. Той е на 29 години, астрофизик е и се казва Деян Михайлов. Българинът е най-младият лектор в университета в Кеймбридж.

Как е възникнала Вселената и кои са тайните на Космоса? Това са въпросите, които най-често си задава Деян и на които не спира да търси отговорите.

Роден е през 1990 г. в София, завършва Математическата гимназия, но България се оказва тясна за търсенията му. След средното си образование заминава да учи физика в университета в Оксфорд, а след това магистратура и докторска степен в университета Кеймбридж.

Докторската му дисертация е върху

използването на гравитационните вълни

за изследване на фундаменталните закони на физиката.

През 2015 г. става най-младият лектор в Кеймбридж още със започването на магистратурата си. Интересите му са  насочени към използване на квантови алгоритми за програмиране на изкуствен интелект.

„Когато реших да кандидатствам в университет след средното си образование, се замислих кое е нещото, което най-много ме вълнува и което искам да направя в живота си. Това за мен беше да разбера повече за Вселената и да помогна за общото познание в тази област”, разказва той.

Деян Михайлов помни много добре първата лекция, която е изнесъл.

„Забележителното беше това, че аз бях доста по-млад от повечето хора, които я посетиха. Тогава съм бил на 22-23 г.”, посочи той. „Доста хора и тогава, и сега ме подценяват. Не им отговарям нищо, просто продължавам да водя лекцията”, коментира младият астрофизик.

Една от причините да избере Кеймбридж за своята доктoрантура е

именно Стивън Хокинг

„Тогава той беше активна част от научното общество, все още водеше лекции и участваше в научни разработки“, спомня си днес Деян. Той не е имал възможността лично да работи с великия учен, но е имал честта да разговаря с него и да обсъди някои от идеите си.

„Дори преди няколко години той присъства за кратко на един мой семинар”, разказа Деян Михайлов.

„Чувствах се изключително възторжен, но също така осъзнавах и голямата отговорност, която поемам”, спомня си младият българин.

Той признава, че не вярва в Бог, но знае, че много световноизвестни физици са вярващи.

„Kогато претегля аргументите „за” и „против” съществуването на Бог, не мога за себe си да аргументирам съществуването на някаква висша сила, която стои зад Вселената, затова аз не съм религиозен”, каза Михайлов.

Вярва в това един човек

сам да чертае пътя си

а не да разчита на това, че целият му живот е предначертан от висша сила и той няма мощта да пренареди съдбата си.

„Бях на не повече от 6-7 години, когато много се интересувах защо и как Вселената е безкрайна. Това ме подтикна към изучаването на физика”, заяви още астрофизикът.

Деян обича да свири на китара, да спортува и да пътува. Поставил си е за задача да изкачи няколко върха в България.

„Преди няколко години изкачих връх Ботев, за тази година съм си поставил като цел може би Вихрен и след това Мусала”, заяви той.

 

BG емигранти

Българка от Чикаго с успешен блог за пътувания

публикувано

на

 

Превръщайки страстта си за пътуване в собствена индустрия, Емилия Танева обикаля земното кълбо, вкусвайки от най-изискания лукс, който може да си представите. Тя описва приключенията си в изключително успешния си блог Bubbly Moments, а също показва моменти от всекидневието си в инстаграм, където е събрала внушителните 655 хил. последователи (само за година и половина). Всъщност са повече от 655 хиляди. А много от тях дори не подозират, че могат да я видят и в бяла престилка, защото Емилия е и дипломиран ортодонт и има  процъфтяваща кариера в тази област.

Нейният блог е завладяващ и в него Емилия дава съвети на хората къде биха могли да отседнат или да похапнат, за да се насладят истински на приказни места като Сейшелските острови,

Дубай, Малдивите, Бора Бора

Емилия се надява „да даде крила“ на пътешествениците  да осъществят и най-смелите си мечти. Начинанията й често са подкрепяни от големи марки като Clinique, Olay, Pantene, Macy’s и FabFitFun, които работят с нея с удоволствие.

Получава спонсорствата си или директно, или чрез influencer платформи. Големите брандове казват, че харесват в снимките й използването на ярки цветове, а също и местата, на които се снима. „Те харесват идеята, че тяхната марка е, или ще е, свързана с тези красиви и екзотични места“, казва Емилия.

Танева се премества в Съединените щати, за да учи за ортодонт в Университета на Илинойс в Чикаго. „Вече бях зъболекар в България, преди да дойда в Чикаго, така че знаех какво ще получа от една специалност в Америка“, казва тя. Изборът й на тази специалност е може би повлиян от това, че родителите й имат два зъболекарски кабинета във Варна и Велико Търново. Докато следва в Америка, Емилия се влюбва в мъжа, който сега е неин съпруг. Марката Bubbly Moments се ражда от желанието на младата двойка за романтични пътувания.

„Частта със социалните медии дойде преди три години, след като

пътувахме много със съпруга ми

и събрахме доста съдържание. Видях блоговете на други хора  и осъзнах, че мога да превърна пътуванията си в марка. По това време следвах няколко блогъри, а именно @nomadicmatt и @theblondeabroad и финансовия блогър @thewhitecoatinvestor. Първо се фокусирах върху изграждането на мой сайт и след това дойде Instagram и останалата част със социалните медии“, казва още предприемчивата дама.

„Ако искате да имате успешен блог или профил в социалните медии, най-напред разберете какво ви вълнува – красота, мода, храна, пътуване. Трябва да инвестирате много време. Аз прекарвам 4 или 5 часа на ден само за да преглеждам снимки, които ще бъдат публикувани в социалните медии. Инвестирах и лични финанси, за да изградя тази марка. Като всеки друг бизнес, ако искате да бъде успешен, трябва да го третирате като бизнес и да му отделяте време“, разкрива Емилия. „Съставям отделни графици за ортодонтската си практика и за марката ми на блога“, допълва тя.

Първото вълнуващо пътуване на Емилия било до Френската ривиера, когато била на 19 години. Сега

пътува поне по 12 седмици в годината

Често взема със себе си приятели или някой от семейството си. През зимата задължително се опитва да избяга от студа в Чикаго. Казва, че препоръчва на всеки да отиде и до България заради природата и гостоприемството ни и богатата ни история. Като всяка жена Емилия мечтае един ден да има деца.

 

Продължете по-нататък

BG емигранти

Една Деси пролет прави

публикувано

на

от

Търг в членски клуб в Лондон през 2013 г.

Боряна Антимова

„Искам да докарам света в краката на нашите деца!“ – пали се Деси. Човек, ако чуе, че тя управлява $1,7 млрд. бюджет в една от двете най-големи банки в света, че семейството й има 2 къщи в Лондон и една в Тенерифе, ще си каже, че нещо се превъзнася. Във фейсбука й обаче няма да се видят селфита от скъпи курорти, а само снимки на благотворителни събития за българчета. За последните 6 г. създадената от нея фондация Kids Care е помогнала 100 български деца да бъдат изведени от институциите, а 200 наши семейства в риск да бъдат подпомогнати.

В българското посолство в Лондон – търг и български ансамбли и забавления за децата с клоун и Роуън Аткинсън – Мистър Бийн (по време на напреднала бременност през 2013 г.)

На благотворителна коледна разпродажба, останалите неща от които изпращат дарение на семейства във Варна през 2014 г.

Една птичка пролет не прави, но Деси Ламбина опровергава тази поговорка. Не че други българи, живеещи в Лондон, не милеят за страната си, но за нея казват, че е по българка от много нашенци тук. „Вярвам, че един човек е достатъчен да „докара пролетта“, като запали хората около себе си“, смее се Деси.

През 2011 г. семейството й си живее безметежно в първата си собствена къща в Лондон и с 3-годишен син, а тя е успешен финансов мениджър. Докато един ден не гледа филма на BBC „Изоставените деца на България“ за ужасяващия дом в Могилино. Потресена плаче над креватчето на сина си до късно през нощта.

Веднага регистрира фондация Kids Care. Със собствени пари купува и изпраща в един дом дрехи и играчки за децата. Когато след 3 месеца отива да ги види, не намира нищо, а лелките обясняват, че „играчките са заключени, за да не ги счупят децата“. Деси разбира, че колкото и лъскави дрешки и играчки да купува, децата продължават да живеят в ужасната действителност и

просто плачат за внимание и ласка

Тогава решава да насочи събраните от благотворителност средства към извеждането на деца от институциите и за настаняването им в приемни семейства. Фондацията й поема разходите за заплатите не само на приемните майки, но и на психолог, а също и на човек, който да наблюдава и контролира как се отглеждат малчуганите.

Почистване на горичката в село Хаджидимово по време на летните мотивационни занятия в Гоце Делчев през 2017 г.

В първите години неуморната Деси Ламбина организира всякакви благотворителни инициативи за българите в Лондон – търгове на красиви предмети, семейни срещи, спортни състезания, продажба на сладки, събиране на дрехи. Превръща в празник всяко свое събитие, на което деца и родители се забавляват, докато събират средства за българчетата. „Сега повечето от даренията се правят онлайн, имаме си специален сайт за това. Всички сме с по две деца и нямаме достатъчно време да организираме разпродажби“, казва Деси.

В родния й Гоце Делчев името й се свързва и с вълнуващи мотивационни срещи и кариерни вечери, които вече 2 поредни години организира през лятото. Осъзнава, че от помощ се нуждаят не само мъниците от домовете, но и всички българчета. „Сега е времето да отгледаме бъдещите лидери на България – казва Деси. – Следващите съдии, доктори, политици просто ще се самоизлъчат и ще бъдат с много по-високи морални ценности и много по-кадърни и знаещи. Резултатите ще дойдат след 10 и повече години, но сега трябва да посеем семето.“ Постепенно Десислава Ламбина осъзнава, че освен успешен мениджър се доказва и като визионер, лидер и социален предприемач и посвещава

голяма част от времето си на социалните си проекти

Новият, който е започнала от няколко месеца, се казва „Клуб Магис“ и е отворен към всички деца в Гоце Делчев и региона. Казва, че го е сънувала една нощ. Силно религиозна и вярваща, тя си казва, че Господ й е посочил пътя. Става от леглото и трескаво започва да пише проекта си.

На благотворителен базар в българското училище в Лондон през 2015 година

Деси води безплатен курс по английски за деца в Гоце Делчев през 2017 г.

„Магис“ е съставен от 32 клуба. Първата в България сензорна стая за бебета до 3 години е насочена към ранно стимулиране на сетивността. Богатата програма на клуба е изградена върху алтернативни дейности. „Искам да развиваме децата в тези области, в които не се развиват в училище“, казва Деси. От кариерните си срещи с по-големите деца е забелязала, ч

Семейство Ламбини на благотворителен спортен празник с хвърчила. „През повечето време бебето беше вързано със слинг на мен, докато организирах игрите“. 2014 г.

е основният ни дефицит е в самочувствието. Иска да създаде такава среда в клуба си, в която всяко дете да открие областта, в която е най-силно, а не да се потиска от сковаващата система с оценките в училище, която го комплексира. „Всеки човек е силен в нещо, важното е някой да помогне на детето да открие кое е то и да го развива – подчертава амбициозната дама.

Занятията на клуб „Магис“ ще бъдат едночасови и ще започнат през лятото. Клубът е отворен към хора от всички възрасти, а мотото му е „Новото общество“. За да го създаде, Десислава Ламбина дарява първия етаж от триетажната си къща в центъра на Гоце Делчев. За ремонта двамата с мъжа й

буквално изпразват банковите си сметки

„Хората си мислят, че имам много пари, но аз редовно съм на минус заради благотворителни инициативи. Искам да облагородявам света около себе си“, споделя Деси. За да бъдат клубовете достъпни за всички деца, търси дарения.

„Няма да взема една стотинка от този проект“, коментира тя. На фейсбук страницата „Магис“ българи от различни точки на света пишат всеки ден, че се присъединяват към каузата. Едни пращат дарения, други са готови безвъзмездно да се занимават с децата в областите, в които са специалисти. Амбициите на Десислава са да привлече специалисти доброволци от всички континенти, които да покажат на децата един друг свят, който им е непознат, и да са готови за него. „Искаме децата свободно да творят, да няма граници пред тях“, вълнува се Деси. Вече са се включили хора от България, Великобритания, САЩ, Мексико, Чили, Франция, Италия. „Всеки ден се включват нови хора, а ремонтът в Гоце Делчев тече с пълна сила“, радва се Деси.

„В живота ми бързо се случват нещата“, казва българката. Преди да замине за Острова, следва индустриален мениджмънт в Техническия университет. В Лондон

учи програмиране задочно

„Когато съм с децата, се правя на какво ли не, за да се забавляваме.“

и работи на рецепцията на хотел, тъй като е с английска гимназия. Още след първата година кандидатства като програмист в HSBC – втората по големина банка в света. „Интервюто беше… не искам да си спомням! Провериха ми и майчиното мляко! Една седмица интервюта! Имах технически изпит, трябваше да направя програма, и всеки ден срещи – с HR, с отдел “Продажби”, с техническия ръководител… Дотогава и небостъргач не бях видяла през живота си, а отидох в район само с небостъргачи! Щях да припадна от притеснение”, разказва Деси.

От 2006-а работи няколко години като програмист, но като приказлив и контактен човек й липсва работата с хора. „Сега финансовият мениджмънт е моята стихия. Вече съм в най-големия технологичен отдел и управлявам най-големия бюджет от 1, 7 милиарда долара. Работата ми е страшно динамична. Следя какви инвестиции се правят по проекти и как вървят разходите на тия проекти. Всяка година получавам повишение“, споделя Деси. Осъзнала е, че когато работи с радост и себеотдаване, в един момент парите сами започват да идват.

На 17 г. среща голямата си любов Тодор Ламбин, гаджета са 3 години и се женят. Три седмици след сватбата Тодор заминава за Англия, после отива и Деси. „Тогава още не бяхме в ЕС, без визи, трябваха ни трудови договори – споделя дамата. – Беше толкова трудно да си намериш работа, а аз идвам тук без диплома. Бях толкова малка и никаква… Обаче ето,

 

учиш, трудиш се и успяваш

Никой не го интересува, че идваш от най-бедната държава в Европа, а дали можеш. През 2007-а си купихме къща тук, през 2012-а – още една…”

Деси е много силен вдъхновител за българите в Лондон – винаги усмихната, позитивна и пълна с енергия. Възхищават се как тази 35-годишна жена успява да съвместява отговорната си работа и благотворителните си каузи с отглеждането на двете си малки деца – 9-годишния Даниел и 4-годишния Джоузеф. Когато е бременна с него, до последния момент организира благотворителни акции, а после го носи в хамак на гърдите си по събития. Възпитава и двамата си синове от малки да бъдат доброволци за каузата „бедните деца в България“.

От миналата година Даниел вече е член на МЕНСА. „Забелязах, че образователните му нужди се разминават с това, което учи в училище, консултирах се със специалист – казва Деси. – Оказа се, че Даниел е със страшно високо IQ, което притежават едва 0,2 % в света – 144 точки. Затова бих препоръчала на родителите да се застъпват за децата си, да се борят за тях, да не позволяват в училище да им се слагат етикети, които не отговорят на техния потенциал, защото Господ е заложил пълен потенциал у всеки от нас. Затова и организирам клуб „Магис“, в който децата на България да се чувстват свободни и да развиват потенциала си.“

Продължете по-нататък

BG емигранти

Българската авторка, която в Австралия четат най-много

публикувано

на

от

 

Българката Елена Александрова Лонг се оказва най-четената авторка в Австралия. Книгата “Дългосрочни отношения. Да разгадаем кода на семейните връзки” оглавява класацията на бестселърите в “Амазон” за по-малко от 24 часа след нейното публикуване. Българската авторка я създава като наръчник как да се справим с връзките си и да успеем да задържим човека до себе си. По признанието на Елена Лонг заедно със съпруга й Тревър решили да обединят усилията си, за да помогнат в изграждането на успешни връзки. Междувременно открили, че няма достатъчно книги, които на достъпен за хората език да обясняват кои са нещата, които допринасят за щастлив и дълготраен съвместен живот.

Елена и съпругът й успяват да се справят със задачата за половин година и споделят в книгата си своя опит от работата си с хора, като същевременно разказват и опита от своя личен живот, разкривайки тайната на едно успешно семейство. Книгата на Елена и съпруга й е само на английски и се купува основно в Австралия, САЩ, Канада, а също и в страни като Бразилия, Германия, Турция, Обединените арабски емирства и Белгия. Според Елена обаче произведението им ще бъде преведено и на български език. Двамата със съпруга й не крият, че самите те са изненадани от успеха на съвместната им работа, но са доволни, че това, което споделят в нея, се разпространява по света и има толкова почитатели.

Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама Enter ad code here

Най-четено