Открийте ни и в

Имиграционни новини

Джаред Къшнър: Тръмп готви имиграционна реформа

публикувано

на

Сн. АР/Richard Drew/БТА

Екипът на Доналд ще му представят план за справяне с имиграцията в идните дни. Това съобщи съветникът и зет на президента Джаред Къшнър. Планът ще бъде представен на Тръмп в края на тази седмица или в началото на следващата седмица.

От думите на Къшнър става ясно, че това ще бъде мащабен план за радикална промяна на имиграционната система на Съединените щати. Планът ще обхваща въпросите за спиране на незаконната имиграция, предложения за имиграционна система въз основа на заслугите и качествата на имигрантите, програма за временно наета чужда работна ръка в сектора на земеделието и сезонната работа и мерки за подобряване на търговския поток, каза Къшнър. Той участва на медийно събитие в Ню Йорк, организирана от сп. “Тайм”, на което за първи път отговаря на серия от журналистически въпроси.

Още от времето на предизборната си кампания Тръмп говори, че иска промяна на имиграционната система, която да привлича хора, базирано основно на техните знания и умения, а не чрез лотария за зелена карта, роднинска връзка или работодатели. Не е ясно доколко този план ще обхваща всички идеи на президента от кампанията насам.

По отношение на сигурността по границата Къшнър заяви, че експертите в Белия дом разглеждат технологични решения, които да спират нелегални стоки и хора извън САЩ и да помогнат за по-добри търговски отношения и по-бързо и ефикасно преминаване на хората с документи

Къшнър каза, че иска имиграционната система да се промени по модела на Канад и Австралия където предимство получават хората с по-добра икономическа квалификация отколкото роднински връзки.

Третия стълб на плана, според Къшнър е, че администрацията ще се стреми да “поддържа човешките ценности на страната”. Белият дом е под ударите на жестока критика след като миналата година въведе т.нар. политика на нулева толерантност и започна да разделя деца от родителите им по южната граница, които преминават в търсенето на законно убежище.

Къшнър отрече да е в конфликт със Стивън Милър – архитектът на зверската имиграционна политика на тази идминистрация и отрече двама да са имали сблъсък по темата за имиграцията.

Не е ясно какво ще реше да направи Доналд Тръмп с плана за имиграционна реформа след като го види след няколко дни.

Руското разследване

Според него разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за руската намеса в американските президентски избори през 2016 г. е навредило повече на американската демокрация, отколкото самата руска намеса.

“Когато видите какво е направила Русия, че е купила няколко реклами във Фейсбук и е опитала да посее разделение, това е ужасно”, призна Къшнър. “Но мисля, че разследването и всички спекулации около всичко това през последните години имаха много по-сериозно въздействие върху нашата демокрация, отколкото шепа реклами по Фейсбук”, допълни той и определи разследването като “голяма операция за отклоняване на вниманието на страната”.

Къшнър веднага бе обвинен от редица наблюдатели, че омаловажава разследването на Мълър.

На пресконференцията Къшнър каза, че обещаният от Тръмп план за разрешаване на израело-палестинската криза, ще бъде представен в детайли след рамазана, който приключва около 4 юни, предаде Франс прес.

Къшнър е начело на малък екип на Белия дом, натоварен от две години от американския президент със задачата да изготви предложение за мир между израелците и палестинците. Тръмп се зарече да успее по този въпрос, по който всичките му предшественици постигнаха неуспех.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено