Открийте ни и в

Интересно

Джаспър Маскелин – гений на магическото изкуство или средство за пропаганда?

Джаспър Маскелин, роден в Лондон през 1902 г., е трето поколение илюзионист, майстор на сценичната магия и една от най-загадъчните личности, взели участие във Втората световна война

По време на Втората световна война той „премества" пристанище и „създава" армии

публикувано

на

Сн.: Wikipedia/www.maskelynemagic.com

Джаспър Маскелин, роден в Лондон през 1902 г., е трето поколение илюзионист, майстор на сценичната магия и една от най-загадъчните личности, взели участие във Втората световна война. Историята му разказва „Списание Осем“.

Докато през 20-те и 30-те години на миналия век магическото шоу на Маскелин привлича многолюдни тълпи в салона му в Лондон, то след избухването на Втората световна война илюзионистът се чувства все по-неудовлетворен от намалялата публика и мечтае за друга форма на изява. Дали от желание за слава или от любов към отечеството, Маскелин

решава да се присъедини към военните сили

Въпреки че не е опитен в сраженията, а и наближава 40-те, той смята, че уменията му на илюзионист биха могли да се приложат в сферата на камуфлажа. Остава само да успее да убеди и военната комисия, която първоначално приема кандидатурата на фокусника с насмешка.

Една от легендите за приемането на Маскелин на военна служба гласи, че той най-после успява да привлече интереса на комисията, като

инсценира появата на нацистки боен кораб по Темза

само с помощта на макет и система от хитро поставени огледала.

Въпреки че скептиците поставят под съмнение историята за впечатляващата илюзия поради липсата на достатъчно доказателства и снимков материал, факт е, че Маскелин все пак е приет и през октомври 1940 г. е изпратен на обучение в центъра по камуфлаж във Фарнъм, Съри.

След няколко „месеца в центъра Маскелин е разпределен в Александрия, Египет, където по това време е разположена базата на британския кралски флот. Там той успява да си издейства възможността да създаде собствен отряд, благодарение на

способността си да забавлява войниците

и да печели благоволението на главнокомандващите с фокусите си. Групата получава името „дивизия за експериментален камуфлаж”, но Маскелин я нарича своя „магически отряд” („magic gang”). В новосформираната група на илюзиониста има бивши художници и инженери, сценограф, дърводелец, архитект, реставратор и химик – перфектен отбор за изграждане на “сцена” с колосални размери.

През лятото на 1941 г. магическият отряд на Маскелин е натоварен с първата си голяма задача – да предпази пристанището на Александрия от бомбардировките на германските военни самолети. Осъзнавайки, че да скрие огромното пристанище е непосилна задача, Маскелин решава да го „премести”, като използва познанията си по перспектива и опита си в създаването на илюзии. Маскелин и отрядът му изграждат в залива на близкото езеро Мариут реалистичен макет на пристанището така, както би изглеждало от въздуха. Макетът разполагал със светлини, наподобяващи тези на пристанището, изкуствен фар и заряди, детонирани от разстояние. В нощта на нападението светлините на порт Александрия са загасени, а тези на фалшивото пристанище светят ярко. Контролираните взривове, които също са част от илюзията, успяват да заблудят пристигащите самолети, че останалите пилоти вече са започнали бомбардировката на пристанището и че са на правилното място. Хитрият план на Маскелин успява – цели три нощи подред нацистките самолети бомбардират фалшивото пристанище, а британските кораби и базата на флота в Александрия са спасени.


Скритата армия от Ел-Аламейн

Сред най-големите документирани постижения на британския експериментален камуфлаж е операция с кодовото име „Операция Бертрам”, която спомага за победата във втората битката при Аламейн през 1942 г., която окончателно обръща хода на Северноафриканската кампания в полза на Съюзниците. Стратегията била чрез редица лъжливи маневри немските военни сили в Африка (по това време под командването на Ервин Ромел) да бъдат заблудени, че противниковата атака ще дойде от юг, а не от север. В книгата „Фантомната армия от Аламейн“ (2012) Рик Страуд ярко описва приноса за победата на креативен екип с участието на Джаспър Маскелин и други известни за времето си артисти и под командването на бившия филмов режисьор майор Джефри Баркас. Екипът създава фалшива армия от бутафорни танкове на южния фронт, докато истинските танкове и оръжия на север са прикрити под конструкции от картон и платнище така, че да изглеждат като обикновени камиони. Част от „реквизита” е и изкуствен газопровод, който екипът изгражда, за да заблуди врага както за посоката на атаката, така и за датата. Успокоен, че прокарването на

газопровода вероятно ще отнеме поне няколко седмици, Ромел разчита, че има достатъчно време и се оказва неподготвен, когато британците нападат.


Светлинно шоу над Суецкия канал

По време на Северноафриканската кампания немците често атакуват Суецкия канал в опит да прекъснат достъпа на британската кралска армия до един от най-важните транспортни пътища по море, както и да получат контрол над ценни залежи на петрол и суровини в Египет. Един от впечатляващите „фокуси” на магическия отряд, описан в книгата „Magic:Top secret“ (1949), включва т.нар. „вълшебни въртящи се огледала на Маскелин”, използвани за защита на Суецкия канал от среднощните нападенията на нацистите по въздух. Според разказа в книгата Маскелин и помощниците му поставят специални въртящи се пръстени от огледала на стълбове с прожектори по протежението на Суецкия канал. Светлините им се пречупват от огледалата и създават такова ярко светлинно шоу в нощното небе, че германските пилоти са заслепени и губят ориентация. Неконвенционалните методи на Маскелин отново дават резултат – Суецкият канал на практика става невидим за врага.


Гений или измамник?

Дали може да се вярва напълно на историите за известния илюзионист, или репутацията му всъщност ще се окаже най-добрата му илюзия? Един от основните източници на историите за подвизите на Маскелин и магическия отряд е книгата с мемоари от войната „Magic:Top secret“, публикувана с анонимен автор през 1949 г. Мнозина изследователи днес смятат, че мемоарите са написани именно от Маскелин, което поставя под въпрос истинността им. Д-р Бадси от Кралската военна академия Сандхърст коментира историите на Маскелин така: „Редица личности с необичайни задачи по време на войната, накрая пишат книги от типа „Как собственоръчно спечелих войната”. Мемоарите все пак не се пишат под клетва.“

Друг важен източник, цитиран от привържениците на Маскелин, е книгата на Дейвид Фишър „The war magician“, издадена през 1983 г., базирана до голяма степен на мемоарите от 1949 г. Скептиците твърдят, че историите в книгата са силно преувеличени или поне че не е известно до каква степен заслугата за хитрите илюзии е именно на Маскелин, а не на друг неизвестен гений или на група брилянтни умове, работили за британската армия.

През април 1941 г. излиза статия в Daily Mail, в която е обявено заминаването на Маскелин за Египет и се споменава способността на магьосника да скрие цяла армия от очите на врага.

Каквато и да е истината, легендите за Джаспър Маскелин са се превърнали в неизменна част от съвременната поп култура и подобно на самите фокуси, продължават да предизвикват удивлението и интереса на публиката. От няколко години насам дори има идеи за предстоящ филм по историята на харизматичния магьосник, приложил изкуството на илюзията в борбата срещу хитлеристка Германия.

 

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Интересно

„Амазон“ пуска продължение на култовия филм „Борат“ преди изборите в САЩ (ВИДЕО)

Филмът бил заснет тихомълком по време на пандемията и през лятото се появиха множество съобщения за проекта

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Уикипедия

Борат се завръща, съобщи Асошиейтед прес.

Саша Барон Коен е заснел продължение на филма си от 2006 г. „Борат: Културен обмен с Америка за напредък на великия братски казахстански народ“, което „Амазон“ възнамерява да пусне преди президентските избори в САЩ.

Гигантът в стрийминг услугите потвърди, че е придобил правата за глобално разпространение на филма „Борат: Подарък от порнографска маймуна за вицепремиера Михаел Пенс в полза на наскоро намалялата нация на Казахстан“ („Borat: Gift of Pornographic Monkey to Vice Premiere Mikhael Pence to Make Benefit Recently Diminished Nation of Kazakhstan.“).

Филмът бил заснет тихомълком по време на пандемията и през лятото се появиха множество съобщения за проекта.

В началото на юли Руди Джулиани повика полиция заради Коен. Бившият кмет на Ню Йорк каза за „Пейдж Сикс „: „Този тип връхлита тичешком, облечен в щур, бих казал розов трансджендър костюм. Носеше розови бикини с дантели“.

През юни Коен се появи на събрание на крайнодесни в Олимпия, щата Вашингтон и се представи за спонсор на събитието.

Коен създаде образа на измисления казахстански журналист Борат Сагдиев за сатиричното британско тв шоу „Da Ali G Show.“ Филмът от 2006 г., режисиран от Лари Чарлз, бе номиниран за най-добър адаптиран сценарий и спечели 262 милиона долара.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Новата Ванга: Колони от коли при Марина от Миялица

Хиляди се стичат пред родната къща на жената и вярват в лечебната й сила

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Марина от Миялица. Сн.: Sitel

Колони от автомобили задръстват пътя към дома на Марина от Миялица. От години тя събира пред къщата си хора, загубили всякаква надежда за себе си и близките си. Сега обаче заради неизвестностите около пандемията от коронавирус и несигурното бъдеще Марина привлича безкрайни опашки от желаещи среща с нея. Освен колоните от автомобили към сръбското село Миялица, стотици палатки са разпънати около родната й къща там. Сръбският вестник „Република“ пък излезе на първа страница с огромно заглавие и репортаж какво се случва около ясновидката, някои от които я наричат новата Ванга.

В селото в южната част на Сърбия има редици коли от цялата страна, но и от чужбина,

предимно от България

Хората идват най-вече заради болести, защото твърдят, че Марина има страхотна биоенергия и е ясновидка, разказва „Стандарт“.

Десетки хора ни казаха, че тя им е помагала със стерилитет, че е предсказвала красиви и тъжни моменти. Настойчивите хора чакат от две до три нощи, когато е пренаселено. Безкрайните колони от автомобили стоят на входа на село Миялица, в което живеят 190 души и е недалеч от Лесковац. Хората спят през нощта пред къщата на тази загадъчна жена в очакване на сесията.

За Марина се знае много малко, освен че тя е жена на четиридесет и че „е открила своите свръхестествени сили преди 15 години“. Тези, които са били на преглед при нея, казват, че веднага поставя диагноза и след това лекува за кратък период от време.

Колоните по пътя към село Миялица

Входът за селото прилича на граничен пункт. Препълно е с коли, хората търпеливо стоят, облегнати на колите си,и чакат да стигнат до къщата на Марина.

Не стотици, хиляди хора лагеруват на палатки всеки ден пред къщата на Марина. Условието й да ги приеме е да спят една нощ пред дома й, но много нощуват три или четири нощи. На сутринта една от съквартирантките й излиза и

раздава номера на хората, като в банка

След това, според графика, посетителите влизат в къщата на Марина за сесия. Там тя ги приема в стая, пълна с икони – разказват местните жители на Миялица, които самите дълбоко вярват, че тя има лечебни сили, защото ги е излекувала от различни болести.

Марина първо лекува с биоенергия, а после предписва терапия. Няма тарифа, всеки плаща, колкото може.

Българите я смятат за новата Ванга. Идват болни също така от Македония, от Черна гора, от Босна, от цяла Сърбия… Тя лекува и тези, които не идват лично, достатъчно е да се покаже снимка. Доколкото знаем, тя е разбрала за своите сили преди 15 години и оттогава се занимава с този бизнес – уверяват съседите на Марина.

Баба Ванга

Един българин, чакащ търпеливо в Миялица, за да се види с Марина, каза, че е убеден в нейните сили.

„Тази жена не е магьосница, а истинска лечителка. Когато дойдеш при нея, все едно си дошъл при психолог.

Освобождава от страха, дава надежда

Познавам жени, които са били безплодни и след сеанса са родили две деца“, казва българинът. Той твърди, че тя вдигнала на крак много отписани хора. „Скромна жена е, не иска много да се знае за нея“, обяснява друг българин, който е сред тълпата, чакаща в Миялица.

Славата на Марина се носи в Сърбия и на Балканите от години. Сръбските медии с охота разпространяват всяка дума, казана от нея. Твърдят, че сред най-честите й клиенти са Лепа Брена, Цеца Величкович и много политици.

Дали е новата Ванга, кой знае? Марина обаче иска да я приемат като такава. Всеки влиза при нея с бучка захар, с която е преспал. Именно по сладките кристали едно време гадаеше великата Ванга. Самата Марина разказва пред медиите, че за метода е научила от пророчицата на Рупите, която посетила няколко пъти по личен проблем. Така двете се сприятелили. За последно се видели преди смъртта на известната българска гадателка. Тогава тя й споделила, че си отива при „своите“, без да уточнява какво има предвид. Заръчала й да не плаче, защото щяла да бъде по-жива от живите.

„Ти ке ме наследиш“ – казала й Ванга. Или поне така твърди сръбската гадателка. Но между смъртта на великата пророчица и началото на сеансите на провъзгласилата се за нейна наследничка има дълъг период от 10 години.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Амазон пуска „сканиране на длани“ за по-сигурни плащания

Продуктът ще бъде изпробван в два от физическите магазини на интернет гиганта в Сиатъл

публикувано

на

от

Виж цялата статия

„Амазон“ обяви въвеждането на нова система за разплащане – Amazon One – която регистрира изображението на дланта на клиента, като му позволява да плаща със задържане ръката си във въздуха „за около секунда“ над скенера. Това съобщи компанията в блога си.

Продуктът ще бъде изпробван в два от физическите магазини на „Амазон“ в Сиатъл. Но компанията добавя, че е „в активни дискусии с няколко потенциални клиенти“ за използването на системата в други магазини в бъдеще.

„В повечето среди за търговия на дребно Amazon One може да се превърне в алтернативна опция на плащането с карта“, се казва в съобщението.

Компанията също заяви, че системата може да се използва за „влизане в места като стадиони“ или офиси, вместо да се използва лична карта. „Ние вярваме, че Amazon One има широка приложимост извън нашите магазини за търговия на дребно“, заявиха от компанията.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Повече в Втората световна война, Джаспър Маскелин, магическото изкуство
Шпионската жп гара в Пиренеите, спасила живота на стотици

Сгушена в Пиренеите, на границата между Франция и Испания, през 1928 г. международната гара Канфранк била най-голямата в Европа и...

Затвори