Открийте ни и в

Коронавирусът

Джо Байдън представи мащабен план за подпомагане на засегнатите от COVID-кризата

Речта на новия президент идва на фона на влошаване на епидемичната ситуация в САЩ, с 384 375 жертви на коронавируса. Тя бе изпусната от администрацията на Тръмп, която получи и тежки критики заради лошото справяне с разпределението на ваксините.

Avatar

публикувано

на

Новоизбраният президент Джо Байдън представи в детайли своя план за подпомагане на пострадалите от ефектите на пандемията в специално обръщение към нацията. Той бе фокусиран върху нова порция от финансови помощи за американците в затруднение поради коронакризата, както и върху амбициозен проект за ваксинация с цел овладяване на смъртоносната зараза.

Байдън ще поиска от контролирания от демократите Конгрес да одобри „Американския спасителен план“ (“American Rescue Plan”) на обща стойност 1,9 трилиона долара.

Бъдещият президент бе категоричен, че намеренията му за благополучно преодоляване на кризата с коронавируса включват всички американци. Той изрази увереност, че по отношение на възстановяването и съревнованието с външните конкуренти „ние сме по-добре оборудвани от всяка друга нация в света“.

Заместник-министър от правителството на Тръмп ще бъде и.д. министър на отбрана в правителството на Байдън

Помощи и справяне с коронакризата

Планът на новия президент включва помощи от 1400 долара (в допълнение към вече гарантираните 600) за повечето американци и ще удължи до септември временното подпомагане при безработица, мораториума върху принудителното изваждане на хора от жилища и възбраната за отнемане на имоти. По думите на Байдън кризата засяга „милиони американци, които не по своя вина са загубили достойнството и уважението, свързани с работното място и заплатата.“

„Не можем да оставим хората да ходят гладни, да бъдат принудително изгонвани, да губят работата си, от която така отчаяно се нуждаят. Трябва да действаме веднага и да действаме решително“ – каза той.

Голям дял от предвидените средства – 416 млрд. долара – отива за национална ваксинационна програма, имаща за цел да имунизира 50 млн. американци и да отвори училищата още в първите 100 дни от новото управление.

„Ще бъда честен с вас за прогреса, който осъществяваме и за спънките, които срещаме. Ето каква е сделката: колкото повече хора ваксинираме и колкото по-бързо го правим, толкова по-скоро ще спасим животи и ще оставим тази пандемия зад нас. Ще се върнем към нашия живот и обичните си хора. По-бързо ще можем да възстановим американската икономика – най-голямата и печеливша машина в света.“

Байдън ще отседне в резиденцията за гости на Белия дом преди инаугурацията

Речта на Джо Байдън идва на фона на влошаване на епидемичната ситуация в САЩ, с 384 375 жертви на коронавируса. Положението бе изпуснато от администрацията на Тръмп, която получи и тежки критики заради лошото справяне с прилагането на ваксините.

Около 1 трилион долара ще бъдат разпределени в помощ на трудно свързващите двата края американци в третия кръг на финансово стимулиране, като им се се осигури директно подпомагане от 1 400 долара, вкл. още 400 седмично за безработните и засегнатите от кризата работещи.

Икономика

Милиарди ще отидат и към дребния бизнес, семействата с ниски доходи, заплашени от загуба на жилище, за съхраняване на достъпа на семейства до детски грижи и за подобряване на достъпа до федералните програми за изхранване на деца и семейства.

„Ние ще довършим работата по достигането на 2 000-те долара подпомагане кеш до хората, които се нуждаят от него най-много. 600-те долара, които вече са разпределени, просто не са достатъчни. Сега се налага да се избира между пращане на наема и слагане на храна на масата. Тези пари са важни дори за онези, които са запазили работата си, но имат трудности“ – каза новоизбраният президент.

Републикански конгресмен иска импийчмънт на Байдън още в първия му работен ден

От преходния екип на Байдън разкриха, че този спасителен пакет ще бъде последван от друг възстановителен пакет, който ще бъде оповестен през следващите седмици.

Освен това новият президент ще поиска от Конгреса да увеличи минималната надница до 15 долара на час.

„Изправени пред мащабите на икономическата криза, не можем да си позволим да стоим със скръстени ръце“, подчерта той при представянето на плана си.

Предвиждайки критиките, че новият план може да увеличи дълга на страната и да затрудни публичните финанси, Байдън каза, че възвръщаемостта на инвестициите под формата на работни места и расовото равенство ще предотвратят дългосрочни икономически щети. Ползите ще бъдат далеч по-големи от цената на този план, добави той.

Байдън е дал да се разбере, че иска законопроектът за подпомагане заради
Covid-19 да бъде готов на бюрото му да края на януари, но този план може да срещне усложнения заради процеса за импийчмънт на сегашния президент Тръмп, който се очаква да започне в Сената идните седмици.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Канада

COVID песимизъм налегна канадците

Хората не вярват да се върнат към нормалния живот преди 2022 г. и дори по-късно

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: БТА

Песимизъм и примирение – това са двете думи, които описват най-добре психичното състояние на канадците, чийто живот бе обърнат с главата надолу година след идването на COVID-19.

Според проучване на агенцията за изследвания ИПСОС, поръчано от Радио Канада, три четвърти от участвалите смятат, че повтарящи се „затваряния“ ще има в продължение на цялата следваща година. Те не очакват да видят светлина в тунела през следващите месеци. В същото време те са готови да направят допълнителни жертви, за да ликвидират пандемията.

Въпреки началото на ваксинирането, 34 процента от канадците казват, че са по-големи песимисти, отколкото през есента. Проучването е направено от 12 до 17 февруари сред 3000 души.

Ново затваряне, нови варианти

„Имаше много лоши новини в началото на 2021 година. Хората не са по-големи оптимисти от миналата есен, тогава бяха“, обясни генералният директор на ИПСОС в Квебек Себастиан Далер.

Проучването потвърждава, че пандемията е оказала значително влияние върху живота на много канадци. Социалният живот на 71 процента от участвалите в проучването е разрушен, както и душевното здраве – на 46 на сто от тях, а също и личните финанси – на 35%.

Младите от 18 до 34 години са по-сериозно засегнати от различни гледни точки – 59% казват, че психичното им здраве се е влошило, а 43% са признали, че пандемията е оказала негативно влияние върху личните им финанси.

Влошаването на психичното здраве е един аспект на пандемията, който трябва да се наблюдава, убеден е Себастиан Далер. Той допълни, че няколкото процента в проучването всъщност са стотици хиляди хора и на тях трябва да им се обърне внимание.

 Предупреждения за правителството

Канадците не изглеждат впечатлени от представянето на Отава в процеса на ваксинацията срещу COVID-19.

Докато трудностите в доставките белязаха новините през последните седмици, 50% от анкетираните казват, че са недоволни от управлението на дистрибуцията на дозите. 39% са доволни.

„Това е предупреждение за правителството. Ясно е, че ваксинацията е много, много важна за завръщане към нормалния живот, много важна за гражданите в цялата страна и става ясно, че канадците не спират да си поставят въпроси“, каза Себастиан Далер.

Политологът Женевиев Телие от Училището по политически изследвания в Университета в Отава отбелязва, че проучването е проведено в момента, в който доставките на ваксини са били на най-ниското си ниво. Процесът се забърза, количествата идват според предвиденото, така че хората може би вече са по-спокойни.

Според нея вниманието ще се премести през следващите седмици върху провинциалните правителства, защото те са отговорни за управлението на ваксинацията. Така че сега топката е в полето на провинциите. Това, което е било федерален проблем, без съмнение ще стане провинциален.

Новите мерки на федералното правителство за контролиране и наблюдение на пристигащите пътници имат подкрепата на 67 процента от участниците в проучването. Те обаче смятат, че Отава е трябвало да реагира по-бързо.

50% от канадците също така смятат, че карантината от три дни в хотел е добра мярка, която обаче е била въведена много късно. 17% пък смятат, че тя е била приложена в точния момент. 12% от анкетираните са убедени, че мярката е недостатъчна, а 16 на сто смятат, че тя е прекалена.

 Дълго връщане към нормалността

Повече от половината от участниците в сондажа смятат, че ще трябва да се изчака до следващата година и дори до по-късно за завръщане към живот, близък до нормалния. По-конкретно – 35 процента от канадците прогнозират, че ще има връщане към нормалността през 2022 година, а 19% след това.

Това е в контраст на онези, които смятат, че това ще стане още тази година. Едва 2 процента от анкетираните смятат, че ефектите на пандемията ще изчезнат тази пролет, 8 процента – през лятото, а 13 процента – през есента. 23 процента от канадците казват, че нямат никаква идея.

„Забелязвам, че има известен реализъм в част от населението. Не се опитваме да разказваме истории, нито да бъдем прекалено оптимистични, казвайки си, че всичко ще свърши бързо“, казва Женевиев Телие.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Канада

Глобиха собственик на бизнес от Онтарио с $3755 за „несъществено“ преминаване на границата

Като ръководител на строителна компания, която оперира предимно в САЩ, Рон Рус от Бел Ривър, Онтарио, не е имал проблеми да пресича границата Уиндзор-Детройт за работа, дори по време на пандемията

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: СВС

Като ръководител на строителна компания, която оперира предимно в САЩ, Рон Рус от Бел Ривър, Онтарио, не е имал проблеми да пресича границата Уиндзор-Детройт за работа, дори по време на пандемията.

Но това се промени във вторник, когато беше глобен с $ 3 755 за неспазване на Закона за карантината.

Рус, президент на строителната компания Roumann, която в момента строи нов магазин за хранителни стоки в Мичиган, казва, че обикновено преминава през тунела Уиндзор-Детройт около веднъж на две седмици – като работи от вкъщи, когато може.

Във вторник бе отбелязано първото му пътуване след въвеждането на новите правила, изискващи несъществени сухопътни пътници, влизащи в Канада, да представят доказателство за отрицателен тест за COVID-19.

Глобата обърка Рус. Той мислеше, че е има съществен бизнес и по този начин е освободен от новите изисквания.

Но служител от Агенцията за гранични служби на Канада (CBSA) казал на Рус, който притежава виза E-2 за влизане в САЩ за бизнес цели,  че бизнесът у не е от съществено значение, тъй като не преминава всеки ден. Той твърди, че след това е бил привлечен за вторичен скрининг, където е бил посрещнат от двама служители от Агенцията за обществено здравеопазване на Канада (PHAC), които са подкрепили мотивите на служителя.

„Това беше единствената причина, казвана многократно – не си от съществено значение, защото не пресичаш всеки ден“, разказва Рус. Дават му две възможности: да направи тест в САЩ и да се върне с отрицателен резултат или да се постави под карантина в хотел в Торонто за две седмици.

„Отказах, защото според мен съм основен работник“, каза той пред CBC News. „Трябва да управлявам бизнеса си в САЩ“.

Въпреки че строителните работници могат да се считат за съществени, по-малко ясно е дали това би се отнасяло за по-високопоставени като Рус.

Той твърди, че му е наложена глоба от 3 755 долара и е изпратен по пътя си.

В изявление пред CBC News CBSA заявиха, че служителите им „нямат право на преценка“ дали да освободят пътниците от карантина или тестване и че всички правила са „изрично посочени в заповедта“.

Честотата на преминаване вече влияе върху това дали някой е освободен от новите изисквания. „Пътуващият трябва да преминава редовно границата, за да отиде до обичайното си място на работа и да демонстрира редовен модел на пътуване, който обикновено се определя като ежедневен или седмичен. Естеството на работата им не влияе на тази оценка.“

PHAC казва, че непредставянето на необходимия отрицателен резултат от теста може да доведе до глоба от 3000 долара или наказателно преследване. С „приложими допълнителни такси и разходи“, глобата на Рус възлиза на 3 755 долара, се казва в изявление на PHAC.

В случая връщането му, за да бъде тестван и чакането на резултатите, би добавило до два дни към това, което трябваше да бъде четиричасово работно посещение.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

Нова опасност: Бразилският щам на коронавируса заобикаля имунитета и повтаря оздравелите

Според авторите на изследването вариантът P.1 най-вероятно се е появил в Манаус в началото на ноември миналата година.

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Бързо разпространяващият се вариант на коронаверуса, регистриран първо в Бразилия и установен досега в поне двадесет страни по света, може да заразява отново хора, които вече са преболедували инфекцията, съобщи „Ройтерс“. Това е установило проучване на появата и разпространението на разновидността на новия коронавирус в гр. Манаус в амазонската джунгла.

Вариантът, известен като P.1, съдържа „уникална комбинация от мутации“ и много бързо се е превърнал в доминираща разновидност в района, смятат учени от университета на Сао Пауло, Бразилия и от университета Оксфорд, Великобритания, провели изследването.

От сто души в Манаус, преболедували и възстановили се от инфекцията, „между 25 и 61 от тях вероятно са се заразили отново с Р.1“, каза Нуно Фария, вирусолог в „Импириъл колидж“, Лондон, един от ръководителите на изследването, което все още не е получило независима оценка.

Шест случая на бразилския вариант на коронавируса са установени във Великобритания

Според учените вариантът P.1 е от 1,4 до 2,2 пъти по-силно заразен от първоначалната форма на коронавируса.

Нуно Фария каза пред журналисти, че е твърде рано да се каже дали способността на този вариант да заобикаля имунитета от прекараното заболяване означава, че капацитетът на ваксините срещу него ще е намален.

Броят на жертвите на коронавируса в Бразилия надхвърли четвърт милион

„Няма категорични доказателства досега, че съществуващите ваксини няма да действат срещу Р.1. Смятам, че ваксините поне ще ни предпазват от болестта, а вероятно и от заразяване“, каза той.

Според авторите на изследването вариантът P.1 най-вероятно се е появил в Манаус в началото на ноември миналата година. Първата инфекция е регистрирана на 6 декември, каза Фария. „Наблюдавахме колко бързо след това Р.1 се налага над останалите варианти и как делът на разпространението му расте от нула до 87 на сто за около осем седмици“, добави той.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Глобиха секссимвола на Турция за неспазване на мерки срещу COVID-19 в Рим

За да се върне в родината си, Джан Яман трябва да плати глобата

Затвори