Открийте ни и в

Коронавирусът

Диабетът увеличава риска от продължително боледуване на COVID-19

Симптомите на дълъг коронавирус включват умора, недостиг на въздух, кашлица, мозъчна мъгла, замаяност

публикувано

на

Диабет

Диабетът увеличава вероятността от тежко протичане на инфекцията от коронавирус и до 4 пъти риска от дълго негово поледуване, съобщи ЮПИ, като се позовава на резултати от изследване на американски специалисти.

“Макар да са нужни повече данни, някои ранни изследвания насочват към факта, че диабетът може да е рисков фактор за дълъг COVID-19 и затова може да се препоръча внимателно наблюдение на пациенти с диабет”, каза авторът на изследването Джесика Хардинг, преподавател по епидемиология във факултета по медицина на университета “Емъри” в Атланта, щата Джорджия.

Симптомите на дълъг коронавирус включват умора, недостиг на въздух, кашлица, мозъчна мъгла, замаяност, промяна в усета за мирис и вкус. Тези симптоми може да се появяват и изчезват или да са постоянни и да продължат месеци след преболедуването, сочат данни на Американските центрове за контрол и профилактика на заболяванията.

Не е ясно как диабетът влияе върху риска от дълго боледуване, но има някои теории.

“Диабетът е хронично заболяване с придружаващо възпаление. Всичко, което усилва състоянието на възпаление, може да доведе до нестихващо възпаление или дълъг коронавирус”, споделя д-р Лен Хоровиц, белодробен специалист в болница Ленъкс Хил в Ню Йорк, който не е участвал в изследването.

Хардинг и екипът й са анализирани изследвания върху симптомите на дълъг COVID-19 при пациенти, които страдат или не страдат от диабет. В 43 на сто от седемте изследвания захарната болест е посочена като потенциален риск за продължително боледуване от епидемичния вирус.

“Ако се разболеете от коронавирус и страдате от диабет, наблюдавайте кръвната си захар внимателно два месеца след инфекцията, защото и диабетът може да се усложни след Ковид-19, съветва Юнис Ю, медицински директор на отделението за възстановяване след Ковид-19 в медицинска компания “Хенри Форд Хелт” в Детройт.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА