Открийте ни и в

СВЯТ

Диамантът Кохинор върху короната на кралицата: четири държави претендират за него

Прочутия диамант “Кохинор”, който има повече от 2000-годишна история

публикувано

на

Смъртта на кралица Елизабет II отвори отново войната за диаманта Кохинор, едно от съкровищата на света. Четири държави претендират да им бъде върнат. Според слуховете кралицата-консорт Камила ще го носи на коронацията на Чарлз III, съобщават английските медии.

В момента Кохинор или Планината на светлината

се намира в лондонския Тауър с останалите бижута на короната. Оригинално е бил около 191 карата преди обработката, сега е точно 105,6 карата (21,12 грама).

Смята се, че е открит в южна Индия през XIII век. Много индуси смятат, че той е Сямантака от приказките Бхагавад Пурана на бог Кришна. Той се появява на короната на “Пауновата династия” на моголския шах Джахан. Въпреки невероятната си големина все пак е втора цигулка на рубина Тимур, защото моголите предпочитали цветни камъни.

Тайните знаци на кралица Елизабет II: Какви сигнали е изпращала с чантата си

След около век в ръцете на моголите диамантът се оказва първо в ръцете на Персийската империя, а след това и на Афганистанската империя. Върнат е в Индия през 1813 г. от махараджата на сикхите Ранджит Синг. За него той олицетворява победата на неговата империя срещу династията Дурани в Афганистан.

Британската Източноиндийска компания се опитва да откупи диаманта, но безуспешно. Той остава в Индия до 1849 г., когато синът на Ранджит Синг – махараджа Дулееп Синг подписва договора от Лахоре. С него той признава британската анексия на Пенджаб и предава диамантът е предаден на новите власти.

Най-вълнуващата вечер в живота на кралица Елизабет

Лорд Далхоулси, шотланския генерал-губернатор на Индия пренася ценния камък в Англия и той е показан през 1851 г. по време на Великата изложба. Всички остават разочаровни и съпругът на кралица Виктория принц Албер нарежда да бъде отново шлифован.

По това време се пускат и слуховете,

че известният диамант е прокълнат. Според тях, всеки, който го носи, ще има огромно нещастие, след като той е свързан с куп кървави битки в историята си.

Вероятно заради слуховете той така и не става звезда в кралската колекция. Кралица Виктория го носи рядко като брошка. След това бе поставен в короните на кралица Александра и кралица Мери. През 1937 г. вече е централен диамант на короната на кралицата-майка Елизабет. Кохинор за последно се появи публично през 2002 г., когато короната бе поставена на нейния ковчег по време на погребението.

Фирма осъди Народното събрание за 200 000 лв.

Индия за първи път иска да и бъде върнат през 1947 г., когато обява независимост от Великобритания. След това повтаря опита през 1953 г. след коронацията на Елизабет II и сега се опитва за трети път да си върне диаманта. Пакистан, Иран и Афганистан също имат претенции към него.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено