Открийте ни и в

Българи в чужбина

Дивото зове: Българин покори сам Амазонската джунгла

публикувано

на

Българин стана третият пътешественик в света, който без чужда помощ покори Амазонската джунгла.

Филип Лхамсурен премина над 5000 километра с кану, велосипед и пеша. Скитник по душа, страстен приключенец, писател и баща, той странства по „забравените пътища“.

“Някои хора са направени за трудния, други за средния, трети за лесния път. Ако ти се случват най-големите трудности и проблеми, те ти се случват, защото можеш да минеш през тях“, споделя виждането си за изпитанията приключенецът.

Той смята, че с пътуването си през джунглата е изпитал съдбата си пред най-строгия учител, природата.

Израснал е в Монголия, където е родена майка му. Смята, че това е причината да преследва непрекъснато дивото. „Аз не съм екстремист, като всеки друг се страхувам да правя това, което правя. Но жаждата да науча, да видя, да изживея, понякога е много по-голяма“, споделя Филип.

Първото му голямо пътуване започва със завръщане именно към корените му в Монголия.

“Чувствам огромна празнина, която никога няма да се запълни – на майка ми. Тя много обичаше природата, тя ме научи на природата, на любовта, на дисциплината. И  когато съм в града, винаги нещо ме тегли към природата“, казва още Филип.

Детските си години преживява в бежански лагер, по-късно се обучава във Френския чуждестранен легион. И до днес записва спомените си във военни бележници. Независимо дали ходи пеш, със стара лодка, кон или на гърба на камила, сред планините, мълчанието и лагерния огън се ражда идеята му за експедиции, задвижвани само от човешкия дух. Търсенето на границите на ума и тялото отвеждат Филип в едни от най-отдалечени кътчета по света от Чечения и пустините на Азия до джунглите на Амазония.

„Не търся адреналин, не отивам там да загина, но това е училище“, категоричен е българинът. Той разказва, че Амазония му е дала много, но и е взела много от силите му на човек от цивилизацията. „В един момент започваш да губиш контакт с нормалния живот, с XXI век, с хората, които обичаш, с приятелите. Никой не може да те чака, това е голямо изпитание. И постоянно да те подкрепят, защото си измислил нещо супер“, признава Филип.

Преминаването през пустинята не е безпроблемно.

Опит за покушение осуетява плановете на българина да покори дивата Амазония още преди 3 години. Но пак се връща там, където опасности дебнат на всяка крачка.

„За малко не ме убиха бандити. Спусках се по един ръкав на Амазонка и стреляха по мен. Имах късмет, че бях далече и не ме уцелиха, може би защото стреляха с допотопна пушка за лов“, спомня си приключенецът.

Признава, че пада духом. Крадат и лодката му, остава без пари. И решава да спре приключението си, превърнало се в кошмар.

Но когато си мислиш, че ти се случва най-лошото, може би ти се случва най-доброто.

„Бях приключил в себе си, нямах силата да продължа. Вдигна ме жаждата за живот – когато си на дъното, има само един път, нагоре. Останах в джунглата и намерих един приятел“, разказва Филип продължението на приключението.

И всичко започва отначало, зад гърба му е верният приятел Румен, който от 20 години живее в Амазония.

40-килограмовата раница на гърба става неговият дом. „Не само си проправяш пътя, но и си готвиш, събираш дърва, правиш огън, режеш риба“, разказва за всекидневието си Филип. Той имал среща и с местни жители от Еквадор, които му направили амулет – торбичка с магнит, която да сложи на врата си. В джунглата вярват, че именно магнитът държи змиите надалеч.

Така 5 месеца по-късно, след повече от 5000 км от Тихия до Атлантическия океан, Филип прегръща Амазония. И тя прегърща него.

„Не го правя за рекорди и слава, а защото ме прави щастлив“, категоричен е пътешественикът.

И въпреки че живее на ръба, Филип никога не би рискувал прекалено, ако това ще му коства живота и завръщането при семейството си. Защото, признава той, семейството е тази невидима за окото, но осезаема за сърцето подкрепа, когато човек върви по забравените от Бога и човека пътища.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Българи в чужбина

Консултациите при Радев: Българите в чужбина искат дистанционно гласуване (ВИДЕО)

В последните години документите за самоличност се оказаха голям проблем за хората в САЩ

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Да бъдат разкривани повече секции в чужбина по време на избори, както и българите зад граница да получат правото да гласуват дистанционно. Такива искания формулираха в понеделник представители на българската диаспора в чужбина по време на онлайн среща с президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова.

Разговорите са част от консултациите, които държавният глава организира, преди да насрочи парламентарните избори. Това беше поредната среща. Тя беше предшествена от разговори на президента със здравните власти, изборната администрация и извънпарламентарната опозиция. Предстоят дискусии и с парламентарно представените партии.

В последните години документите за самоличност се оказаха голям проблем за хората в САЩ. Ако един човек живее в Колорадо, за да си извади лични документи, той трябва да отиде до Чикаго или Ню Йорк, което означава, че ще му трябват два дни отпуск и около 1200 долара за пътуването, разказа ай ти специалистът Андрей Ненов, който живее в САЩ.

Той очерта като проблем и това, че консулските служби не работят не само на американските празници, но и на българските, което задължавало хората там да си вземат отпуск в работен ден, за да отидат и да сменят документите си. Според него трябва да се направи така, че служители на консулството да извършват услугите мобилно. За по-висока избирателна активност пък трябвало да се създадат многомандатни избирателни райони в чужбина така, както правят румънците, категорични бяха още представителите на българските организации.

Според Мария Спирова – представител на българите във Великобритания, предвиденото в изборния закон разкриване на 35 избирателни секции в страна извън Европейския съюз, е твърде малко. Предстоящите избори ще са първите, при които българите във Великобритания ще трябва да се ограничат до гласуване в 35 секции, тъй като страната вече не е член на Европейския съюз.

“Не може една от най-големите общности на българи в чужбина – около 200 000 души, да не може да гласува дистанционно”, каза Спирова. По думите й ограничението за броя на секциите и невъзможността за дистанционно гласуване ще доведе до струпване на хора в епидемичната обстановка.

На нейното мнение е и Атанас Петканов, който говори на срещата от името на българите в Австрия. “Не можем повече да го отлагаме”, каза той по повод гласуването по пощота. Петканов допълни, че ако се въведе дистанционно гласуване няма да има проблеми със струпването на гласоподаватели, което не е препоръчително в епидемичната обстановка.

Около това мнение се обединиха повечето представители, участвали в срещата, в това число от Австрия, Великобритания, САЩ, Канада, Турция, Испания, Франция и Германия.

Според Йосиф Соломонов, който живее в Испания, обаче гласуването по пощата няма да промени активността по време на вота. Според него за се удвои броят на българите гласували от чужбина, трябва да се помисли за електронно гласуване.

Вицепрезидентът Илияна Йотова коментира, че е получила много запитвания от български граждани у нас и в чужбина за това дали ще бъде удължен срокът на изтичащите лични карти. За това според нея това е нещо, на което на предстоящия вот трябва да се обърне внимание.

„Гласувайки, българите в чужбина укрепват духовната връзка с родината и ангажираността си с обществено-политическия живот в България. За първи път правим избори в условия на пандемия не само в България, а и в целия свят. Затова за нас е от особена важност в тези избори да бъде гарантирано здравето на всички наши сънародници, независимо къде се намират и да бъде гарантирано конституционното им право да гласуват“, каза още държавният глава.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Българи в чужбина

Българите в чужбина изпратили 10 пъти по-малко пари на близките си в родината

Най-сериозен е спадът на парите от Германия и САЩ

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Българите в чужбина са изпратили 10 пъти по-малко пари на близките си в родината. По традиция тъкмо за коледните и новогодишните празници се разчита на средства от емигранти, но тази година ситуацията е различна, съобщава bTV.

Данните на Българската народна банка показват, че през третото тримесечие на годината преводите в България спадат почти 10 пъти – от 303 милиона евро през 2019 г. до под 38 милиона евро през 2020 г.

Ако от януари до септември миналата година в България са изпратени 940 милиона евро, то през тази година за същия период сумата е малко над 300 милиона евро.

Всеки четвърти български младеж иска да емигрира в чужбина

Най-сериозен е спадът на парите от Германия  – минус 132 милиона лева, парите от Съединените щати намаляват с почти 120 милиона.

За икономистите спадът е очакван – заради силно засегнатите икономики по целия свят и това, че кризата удари най-много нискоквалифицираните емигранти.

„Дори и да има някакво подобрение, да се увеличат потоците, няма да се достигнат нивата от 2019 г. Дори и през следващата година тези семейства, които са разчитали на подобни приходи, ще трябва по някакъв начин да се нагодят към новата ситуация“, посочи Калоян Стайков от Института за пазарна икономика.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Българи в чужбина

Утре: Протест срещу Борисов на българите в Чикаго; място: Mount Prospect

Българи от Чикаго вече протестираха в центъра на града на площада „Дейли плаза“, в Бъфало Гроув и дори в съседния щат Уисконсин.

публикувано

на

от

Виж цялата статия
архив

Българите в Чикаго ще имат възможност да се включат в нов протест за оставка на правителството в България и на прокурора Гешев. И ако досега локацията им е била далеч, този път организаторите предвиждат протеста да се състои в едно от предградията с най-много българи – Маунт Проспект.

„Въпреки трудностите и разстоянията активното участие е важно, дори задължително“, казва главният редактор на BG VOICE Ясен Дараков. „Въпреки че сме най-големият външен инвеститор в страната (около 2 милиарда евро по официални данни на година), ние сме най-малко представени във властта (нарушен е принципът taxation without representation). И това е направено нарочно и с цел“, допълва той.

На утрешния протест ще присъства Александър Дърводелски – един от първите български имигранти в САЩ. Той е на 93 години. В Америка е от 1952 г. Той е пример, че българите зад граница трябва да се борят за една по-добра България.

Протестър в Маунт Проспект ще е утре от 4 до 6 часа следобед.

Българи от Чикаго вече протестираха в центъра на града на площада „Дейли плаза“, в Бъфало Гроув и дори в съседния щат Уисконсин.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА