Открийте ни и в

Интересно

Дигиталната грамотност в страните от Западните Балкани е на ниско ниво

От друга страна обаче, Западните Балкани напоследък се борят със сериозни кибератаки

публикувано

на

Дигиталната грамотност в страните от Западните Балкани е на ниско ниво

Оказва се, че за повечето държави от Западните Балкани, цифровата грамотност все още е на ниво ниско ниво, а дезинформацията и фалшивите новини процъфтяват. Това заяви в Прищина генералният секретар на Съвета за регионално сътрудничество (RCC) Майлинда Брегу, съобщава „Данас“.

Цифровизацията има две страни,

смята Брегу. Тя казва, че от една страна са направени големи крачки по отношение на широколентовата свързаност, масовото разширяване и използването на електронни услуги.

От друга страна обаче, Западните Балкани напоследък се борят със сериозни кибератаки. Дигиталната грамотност все още е на ниско ниво – от 24 до 47% спрямо 54% в Европейския съюз.

Руснаците питат Google: Как да напусна Русия?

Брегу подчерта, че „е важно да се разделят ежедневните дискусии и злонамереност, които често се подхранват от цифровата анонимност и усещането за дистанция, когато някой е в интернет, за разлика от физическото присъствие.”

Диамантът Кохинор върху короната на кралицата: четири държави претендират за него

Необходим е подход между поколенията, като винаги се вземат предвид приоритетите и благосъстоянието на младите хора, каза генералния секретар. 

Срещата на върха се провежда

в момент, когато регионът е на кръстопът поради геополитически, инфлационни, енергийни, климатични, хранителни и други кризи.

Диамантът Кохинор върху короната на кралицата: четири държави претендират за него

Дигиталната среща на върха на Западните Балкани се провежда веднъж годишно в рамките на Берлинския процес и програмата за общ регионален пазар на Западните Балкани.

След първата среща на върха, проведена в Скопие през 2018 г., а след това в Белград през 2019 г., Тирана през 2020 г. и Подгорица през 2021 г., домакин на тазгодишната пета Дигитална среща на върха на Западните Балкани е правителството на Косово.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено