Открийте ни и в

България

Димитър Ламбовски в нов запис: Борисов взе 30% комисионна от кредита на ББР за колекторската фирма

Той твърди, че една от къщите в Гърция, които продал на Стоян Мавродиев била за Бойко Борисов, който искал да премести там любовницата си от Барселона

публикувано

на

Сн.: bTV

Бившият банкер и депутат Димитър Ламбовски твърди, че бившият премиер Бойко Борисов е взел комисионна от кредита на Българска банка за развитие за колекторската фирма “С.Г. Груп”, съобщава BIRD (Бюрото за Разследващи Репортажи и Данни). Бюрото е получило записа от източник, пожелал анонимност.

Това се чува на запис, направен където Ламбовски разговаря с други лица.

Той твърди, че една от къщите в Гърция, които продал на Стоян Мавродиев била за Бойко Борисов, който искал да премести там любовницата си от Барселона. Когато дал такива показания в СДВР преписката срещу него по сигнал на Стоян Мавродиев била прекратена.

Татяна Дончева: Ламбовски е агент провокатор

Разговорът вероятно е воден след интервюто на Ламбовски за Миролюба Бенатова в предаването “Алтернативата” от август 2020 г. В това интервю той излага същите твърдения, които се чуват и в сегашния запис, но има и някои нови подробности.

Например, актуалната информация, че ББР е дала на “Шишко” (фирми свързани с Делян Пеевски) кредити за 500 милиона беше изнесена още тогава от Ламбовски. Това беше потвърдено официално от служебното правителство през последните дни. Напълно ново е обаче твърдението, че Борисов е взел пари от кредита от 75 милиона даден на “СГ Груп”. “Тя взе 30%, да не мислиш, че Бойко не взе 30%?”.

За скандалния кредит обществото научи от публикация на в. Капитал през пролетта на 2020 г. Бурната обществена реакция накара Борисов да смени ръководството на Българска банка за развитие. Отстраненият директор Стоян Мавродиев тогава коментира, че премиерът е бил подведен. Но интерпретацията на Ламбовски е, че Борисов се е притеснил да не бъде осветен в схемата.

„Ако помниш сутрешната пресконференция на бате ти Бойко, а защо не ме питате за ББР, дето даде на СГ ГРУП нали там колекторска такова… ето сега, така, цялото ръководство, защо? Тя взе 30%, да не мислиш, че Бойко не взе 30%? Обаче видя, че към него нещата има и (…) могат да бъдат еди-какво си… Но поне не го заключиха, за сега.”

Живко Тодоров смени Стоян Мавродиев начело на Банката за развитие

В записа се коментират и други известни лица като Пепи Еврото – “един от най-големите уреждачи”, който изгубил благоволението на “Делянчо” и щели да го “закопчаят” защото не си бил изпълнил ангажиментите. Самият “Делянчо” също имал проблеми. Тази прогноза на Ламбовски до момента не се е сбъднала.

Потърсен по телефона Димитър Ламбовски отрече да е говорил за комисионна, получена от Бойко Борисов. Той отрече също, че в обясненията си дадени в СДВР по сигнал на Стоян Мавродиев срещу него е писал за любовницата на Борисов. След като се запозна с транскрипцията на записа той върна обаждане с думите: “Няма такъв запис. Който твърди, че има, да го доказва.”

В началото на април т.г. Гражданско сдружение БОЕЦ разпространи друг запис на Ламбовски с бившия шеф на КФН и ББР Стоян Мавродиев. В него се чува как “Шиши не дава” правителството на Борисов да подаде оставка и да има предсрочни избори. Чува се също, че Ламбовски уговаря с Мавродиев кредити от ББР, от които да се “щипнат 4-500 хиляди” чрез схема с префактуриране на машини. Споменават се и проекти с европейски пари. Разбират се и подробности за това как Мавродиев е закупил от Ламбовски къща в Гърция – с голяма сума кеш пренесена през граница и превод от офшорна фирма.

Борисов: "Г-н Пеевски е Шиши"

Стоян Мавродиев реагира на записа като го нарече фейк и монтаж и заплаши със съд медиите, които го публикуват. Ламбовски не отрече казаното. Засега няма никакви действия на правоохранителните органи по индикациите за престъпления, въпреки че БОЕЦ внесоха официално сигнал в българската прокуратура и също така до Европейската прокуратура на Лаура Кьовеши.

Ето и какво съдържа записът:

Димитър Ламбовски: Ако се наложи съм много изобретателен, не, не, казвам ти, че съм много изобретателен! Тръгне ли някой против мене, моята импровизация край няма. Сега ще видиш Пепи Еврото вече ще го закопчаят, можеш да си сигурна, защото беше един от най-големите уреждачи. Обаче не си изпълни ангажимента! Много добре! Дай да видим, ся, покри се! Делянчо се отрече от него. Със самият Делянчо пък вече се случват други неща. Начи човек като е мръсен и гледа само алчно да взима едни пари и не го интересува на кого вземаш бизнеса, имотите и такова, то се връща. Повярвай ми. Извинявай, че влезнах в… това…

Жена: Не, не, нищо. Ние с тебе и друг път сме си говорил за тая работа.

Мъж: Не те познава в тази светлина (пресилен смях)

Ламбовски: Е ся, извинявай, не, аз съм иначе много добър! Но тръгне ли ли някой (не се чува) считай, че просто няма…

Жена: това е в състояние на афект, както казват в наказателното право приятели.

Мъж: Не го познавам в такава светлина. Нова страница чета тука.

Жена: Аз го познавам в точно такава светлина! С него знаеш ли колко дълго сме си говорили.

Ламбовски: Аз не съм правил лошо, само когато е опряло до някъде, аз се извинявам, ама нормално е! Аз съм давал на толкова хора пари на заем назад в годините. Стотици хиляди, даже милиони евра. Само проекта ми за Бузлуджа е 185 милиона евро, мои. На Имобилен Фервалтум, мои, който (вероятно проекта) продадох в Швейцария. Някой ми звънне, вика дай 500 000, добре, договор за временен финансов… Превеждам му. Викам кога ще ми ги върнеш? До 2-3 месеца. Значи в момента обаче времената са коренно различни.

Жена: Кой ти даде на тебе, а? Кой на тебе ти даде?

Ламбовски: Е ма даде ми, като пет пъти видя, че имота е към 2 милиона евро. Примерно. И да не е 2 е милион и половина. А не можеше ли да се обади на някой приятел банкер и да направи „пезевенклъка“, защото аз не можех да бъда кредитополучател, заради ДСК. Тогава се съдех с ДСК и те ме бяха осъдили на Градски (съд), преди да мина през апелация. Не можеше ли да звънна на някой и да к‘ае „На Лембовски му трябват половин милион евро“ Какво са половин милион евро? Нищо! „Ето ти обезпечението, ето ти всичко!“

Мъж: Примерно на Мавродиев можеше да стане!

Ламбовски: Мавродиев още повече от всички.

Мъж: Едно бързо ББР можеше да вземеш!

Ламбовски: Ти сега ще видиш, че Мавродиев ще го сполети същото. В общи линии даде половин милиард на Шишко. Нали, горе-долу следиш какво се случва. До сега не са го подкачили, обаче те ще го хвърлят курбан ей така! Защото ако си спомняш сутрешната пресконференция на бате ти Бойко, а защо не ме питате за ББР, дето даде на “Свети Георги Груп” нали там колекторска такова… ето сега, така, цялото ръководство, защо? Тя взе 30%, да не мислиш, че Бойко не взе 30%? Обаче видя, че към него нещата има и (…) могат да бъдат еди-какво си… (Жена: Чай да ги махна тия и…) Но поне не го заключиха, за сега. Щото той е пускал някакви жалби срещу мене, че едната, двете къщи, дето съм му ги продал, нали, сега съм му искал 500 000 евро, за да не разгласявам в медиите, че ги е купил, а той не ги е купил въобще. Викам, много хубаво. Отидох при Бенатова, ето ти ги нотариалните актове. Тази кипърска фирма е собственост на дубайска фирма. На тези и тези дати неговият изпълнителен секретар на ББР в Гърция е бил, 4 дни, при този нотариус, еди-какво си, толкова в кеш, толкова в това, толкова в това. Проверяват „Капитал“-ци, щото им е много голям любимец, същата фирма, дето е собственик на мавродиевата фирма в Гърция е и собственик на българската му консултантска, обвързали са всичко. И на тоя защо му беше цялата тази работа. И ме викат в СДВР, написах си всичко. Едната къща така, втората къща г-н Мавродиев каза, че я купува за г-н премиера Бойко Борисов, който иска да си премести от Барселона в Гърция любовницата. И така, така, така, разговорът….

Мъж: е то се е случило явно…

Ламбовски: Е прекратиха го веднага. А за не съм викам виждал Борисов от 2 години, не знам нищо. Така каза Мавродиев. Всичко се прекратява незабавно. Но така се случва в тази държава, могат да те погнат, аз и той примерно казваме Лили/Лиди (или един-не се чува) иска да ми открадне колата там. Организирана престъпна група сме нали и за 10 000 лв. нагоре си ОПГ. Вкарват те вътре, ако има поръчка и си чао. Вие сте адвокат, знаете го това.

Жена: Аз не съм.

Ламбовски: Драго ми беше, с най-добри пожелания…

Жена: Ще се чуеме…

Ламбовски: Вие сте човек, който, нали няма директно, не взема решения.

Жена: следващият път ще се сетя от къде се познаваме

Друга жена (вероятно): Добре, значи последно, обратната връзка…

Ламбовски: Значи действам през Ники.

Жена: хайде чао

Ламбовски: чао…

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

Създава се дружество на българските медии в чужбина

Кирил Вълчев предложи да има два ясни критерия за участие. Единият е на какви условия трябва да отговаря самата медията, а другият е за специфичен принос към нова платформа, създадена от БТА, за споделяне на информация

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн. БТА

Генералният директор на Българската телеграфна агенция Кирил Вълчев е инициатор за създаването на дружество на българските медии в чужбина. Идеята беше представена в Рилския манастир по време на Шестнадесетата световна среща на българските медии, организирана от БТА.

Предлагам ви да създадем устойчива форма, в която всяка българска медия по света да има някаква връзка с организирането на тези медийни срещи, обясни Вълчев.

Кирил Вълчев предложи да има два ясни критерия за участие. Единият е на какви условия трябва да отговаря самата медията, а другият е за специфичен принос към нова платформа, създадена от БТА за споделяне на информация

Той посочи шест критерия за медия – да разпространява информация, предназначена за българите по света; да осигурява достъп до съдържание, не само в блогове и социални мрежи; да разпространява системно съдържание, например четири пъти в годината да излиза печатното издание или, ако е сайт, поне веднъж в месеца да има нова информация; да се спазва Етичният кодекс на българските медии; да са ясни собствениците и да е изразено съгласие с условията на договора.

И друг критерий, продължи Вълчев, БТА сега прави нов сайт, ще направим платформа, на която всеки месец всяка една от тези медии, които участват в договора, ще трябва да изпраща една информация какво се случва в тази българска общност, обясни Кирил Вълчев.

Всички ще спечелим от една обща платформа, в която да си разменяме информация, отбеляза той и добави, че медиите ще си сътрудничат помежду си.По този начин ще се създаде връзка между българските общности зад граница с България и между тях.

Участие в срещата взима и екип на най-голямата медия на българите е чужбина BG VOICE.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Заседналият „Vera Su“: Три пъти увеличение на азот-амониевия показател във водата

Пробите на азот-амониев при кораба са с повишение над 7 пъти 

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: БТА

Превишения на азотните съединения са установени в морската вода до заседналия кораб край Камен бряг, съобщиха от екоминистерството. 

Най-сериозно е увеличението на стойността на азот-амониев (0,352 мг/л), което е над три пъти на тренда в бреговия пункт. Пробите са взети в събота непосредствено от водите до носа на „Vera Su“ и в брегови пункт на 60 м южно от заседналия кораб. 

Досега измерваните стойности на азот-амониев показваха задържане в интервал 0,030-0,050 мг/л, докато вчерашните проби показват превишение над три пъти на тренда в бреговия пункт – 0,114 мг/л. в 07:40 ч. и 0,143 мг/л. в 17:30 ч. и над 7 пъти при кораба.

Установена е миризма на нефтопродукти около заседналия кораб „Вера Су“

Измерената концентрация на азот-нитритен е както следва: в пункт 60 м. южно в 07:40 ч. е 0,0083 мг/л., в 17:30 ч. е 0,0074 мг/л.; в пункт при носа на кораба – 0,0094 мг/л.

За резултатите от проверката са уведомени Изпълнителна агенция „Морска администрация“ и Областният координационен щаб.

Екипите на МОСВ продължават всекидневно да следят състоянието на водите в Черно море в непосредствена близост до заседналия кораб и остават в готовност за съдействие по време на следваща операция по разтоварване на кораба, съобщават от екоминистерството. 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Екшън посред бял ден: Шофьор блъсна две патрулки и три коли при гонка с полицията 

48-годишният шофьор е арестуван

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: btvnovinite.bg

48-годишен шофьор блъсна две патрулки и три паркирани коли в Разград при гонка с полицията. 

Инцидентът е станал около 10:30 часа в неделя. 

От полицията получават сигнал за шофьор, който се движи неадекватно по улиците на областния център.

Гонка на дрогиран шофьор с полицията в Казанлък завърши със стрелба и спукани гуми

При опит да бъде спрян по бул. „Княз Борис”, шофьорът не се подчинил на полицейските разпореждания, демонстративно ускорил и продължил движението си в посока жп гарата. 

Последвало преследване, в което се включил и допълнителен патрулен екип.

Служителите на реда препречили пътя на автомобила по улица, при което водачът блъснал двата служебни автомобила и още три коли, паркирани до близките жилищни блокове. Нарушителят е задържан и отведен в Районното управление.

По първоначални данни не е установена употреба на алкохол или наркотици. В хода на образуваното следствено дело ще се изясняват причините за поведението му.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА