Открийте ни и в

България

Дистанционно за избори: Правителството прави система за гласуване извън урните

Електронният министър спира на този етап идеята за чипове в личните документи на гражданите, до края на годината достъп до администрация и без електронен подпис

публикувано

на

Министерството на електронното управление разработва система за дистанционно електронно гласуване. Това съобщи министър Божидар Божанов, уточнявайки, че се очаква позиция от Централната избирателна комисия (ЦИК).

Божанов уточни, че системата ще се пусне пилотно, но няма да влезе в употреба на следващите избори, защото срокът е “твърде скоро”.

“Целта е да имаме достатъчно дълъг период на експерименти и тестове. Целта е като я внедрим в реална среда, да сме сигурни в нея” – посочи Божанов.

Министърът посочи, че подобен подход при вот може да бъде съчетан успешно с машинен такъв и хартиена бюлетина, които да бъдат разположени в секциите за гласуване. Той даде гаранции, че ще бъдат взети всички необходими мерки за сигурността на подобен вид упражняване на демократичното право.

“Хакерските атаки в дистанционното гласуване са по-малкият проблем – има достатъчно криптографски системи, които гарантират защита от тях. По-трудно е да гарантираме, че хората, които гласуват, нямат вирус в собствения им компютър, който да промени гласа им. Но и затова ще бъдат взети мерки – като например възможност да провериш за кого си гласувал или дори при нужда да промениш вота си в рамките на изборния ден. В киберсигурността няма нещо сто процентово, но е достатъчно сигурно” – допълни той.

По повод искането на БСП за връщане на хартиения вот Божанов коментира, че предстои проучване, което ще покаже дали наистина машините затрудняват определена група избиратели, или не. Той обаче се застъпва за по-технологични начини за упражняване на глас.

Божанов коментира, че българските граждани ще имат достъп до електронни услуги на администрацията и без електронен подпис, но това ще се случи към края на годината. Държавата планира пускането на национално приложение с опция за мобилна идентификация – идея взаимствана от модела на Естония.

Друга идея на ведомството е поставянето на чип в личните карти. Тя обаче ще се отложи заради проблемите с доставките на чипове в целия свят.

По повод внесените законови промени, които ще отменят синия талон за шофьорите, а глобите ще се връчват и плащат онлайн, министърът уточни, че точките в талона остават, но не на хартиен носител. Те ще се съхраняват и обработват в системата на МВР. В случай, че водачът иска да обжалва наложено му наказани, това ще става по досегашния ред. Предстои депутатите да гласуват законопроекта, който променя Закона за движение по пътищата.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА