Открийте ни и в

Православие

На Преображение Господне слънцето обръща гръб на лятото, имен ден празнуват Сотир, Спас, Сияна, Светлин, Светла

На този ден се отваря небето и ако някой види това, се сбъдва всичко, което си нарече

публикувано

на

На 6 август Българската православна църква отбелязва празника Преображение Господне.

Той идва от първите векове на християнството и е свързано с явяването на Иисус Христос в небесна слава пред трима от най-близките му ученици – Петър, Яков и Йоан.

След вглъбена молитва Исус се преобразил – лицето и дрехите му светнали с ослепителна светлина. До него стояли библейските пророци Мойсей и Илия. Чул се глас от небето, който посочил Исус като Божи син.

Според народните вярвания на 6 август настъпва трайно преобразяване на времето и природата. Слънцето обръща гръб на лятото, а щъркелите се събират на ята, преди да отлетят. И в морето водата “се обръща” – става по-студена и студените течения се засилват покрай брега.

На този ден се отваря небето и ако някой види това, се сбъдва всичко, което си нарече.

Ако някой се разболее, натопява се връзка сушени плодове, болният пие от водата и болестта се преобразява.

За всички християни Преображение носи божествена промяна, нова надежда, възраждане на духа.

Ако в северните православни земи в началото на август има само ябълки, то в българските по-южни земи вече е откъсната първата чепка грозде. За първи път то се освещава в храма и се яде на празника Преображение Господне.

В малките градове и села на България все още са живи колоритните народни обичаи, свързани с Преображение Господне. Правят се панаири, разменят се животни и стока.

Някога момите и ергените се сговаряли за годежи и женитби. Според традиция от най-дълбока древност, женитбите се правели през септември, за да се роди дете през юни и невястата да се захване за работа през усилния летен период.

Въпреки че са Богородични пости, на този ден се разрешава ядене на риба.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено