Открийте ни и в

България

Днес става ясно кой ще бъде новият директор на БНТ

Осем претенденти се борят за поста, като всеки от тях беше изслушан от регулатора през последните дни

публикувано

на

Съветът за електронни медии трябва да избере нов генерален директор на БНТ в сряда.

Осем претенденти се борят за поста, като всеки от тях беше изслушан от регулатора през последните дни. За основни конкуренти се сочат настоящият генерален директор Емил Кошлуков и бившият шеф на новините в bTV Венелин Петков.

Още преди изслушванията наблюдатели изразиха опасения, че може да се стигне до ситуацията, при която никой кандидат не събира достатъчно подкрепа и настоящият генерален директор Кошлуков остава до провеждане на нова процедура.

Изслушванията показаха и работата на обновения състав на СЕМ, в който в началото на май влязоха трима нови членове – двама от парламента и един от президента.

Сред темите, на които членовете на съвета наблегнаха, са осигуряването на прозрачност на дейността на БНТ, по-доброто управление на бюджета на телевизията, ограничаване на излишните харчове, различните виждания за програмните схеми и предавания, плурализмът, различните гледни точки, работната среда и дори защо е спряно детското предаване за лека нощ “Сънчо”, обобщава “Дневник”.

По време на изслушванията БНТ освен на компания беше оприличена на “спящ великан, който трябва да се събуди”, “вечния догонващ трети” (Венелин Петков), “шестдесетгодишна плеймейтка” (Сашо Диков), на институция с отминала слава (Василена Матакева) на “сграда, от която е изчезнал духът” (Сашо Йовчев). Интересно беше, че кандидатите се разминаха в определянето на състоянието на обществената медия – “в дълбока криза” (режисьорът Ирена Величкова) до “не е въобще в криза” (Кошлуков).

В контекста на променената политическа обстановка и изглеждащите все по-вероятни предсрочни избори конкурсът изглежда ключов.

От една страна, Кошлуков е със сринато обществено доверие. От друга, неколкократно по време на конкурса беше цитирано анонимно проучване сред синдикатите в обществената медия. Според него малко над 70% искат именно Кошлуков за свой генерален директор.

Кошлуков демонстрира самочувствие, но избягна отчет на управлението си. Той отговаряше без конкретика на основните критични въпроси, свързани с неговия мандат – безбройните протести пред сградата на телевизията, които според него били политически организирани, за доклада на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). В него беше отбелязано, че БНТ не е осигурила безпристрастно отразяване на една от предизборните кампании, като е предоставила повече ефирно време на управляващата по това време партия ГЕРБ.

Кошлуков се опита да се представи като мениджър и с това да обясни, че не го интересува как изглежда неговото поведение, как неговата личност се е възприема от останалите, защото “за компанията са важни резултатите”.

Председателят на СЕМ Соня Момчилова даде да се разбере на изслушването, че тя е била най-изявеният критик на Кошлуков, като коментарът й прозвуча, че това е в минало време. Момчилова е от квотата на президента, но е работила в екипа на “Ку-ку”. “Има такъв народ” пък искаха предсрочна смяна на Кошлуков като генерален директор. В политическата криза сега, няма информация темата кой ще оглави БНТ да е коментирана от управляващите.

Венелин Петков обяви, че bTV е била единствената независима телевизия в периода 2014 – 2020 г. и обясни визията си за развитието на обществената медия. Той сравни БНТ с компания, която е собственост на държавата и чиито решения трябва се вземат прозрачно и в съгласие с останалите организации от медийната среда.

Разликата в неговата концепция за това, че БНТ е компания, идваше и от факта, че Петков заяви, че като генерален директор може да отстоява свободата на словото и така да се промени “токсичната медийна среда”.

Според него състоянието на БНТ може да се помръдне от позицията на “догонващ трети”, като прави повече журналистика – в новините, в отделните формати.

В сряда членовете на СЕМ ще изложат мотивите и предпочитанията си и ще обявят как ще гласуват. За да бъде избран нов генерален директор, той трябва да получи най-малко три гласа от петимата. Ако никой не получи толкова, един час по-късно се насрочва второ заседание. В случай че и на него не бъде избран генерален директор, един час по-късно се насрочва ново заседание. Ако и на третото поредно заседание не бъде избран генерален директор на БНТ, процедурата се прекратява.

Докато бъде обявена нова процедура, генерален директор на БНТ остава настоящият шеф.

В момента новите членове на СЕМ от парламента са специалистът по медийно право и юрист Симона Велева (номинирана от “Продължаваме промяната”) и журналистите Пролет Велкова (номинация на “Демократична България”) и бившият журналист от bTV Габриела Наплатанова (назначена от президента Румен Радев). Председател на регулатора също е от квотата на президента – Соня Момчилова, но тя се свързва и с “Има такъв народ”, защото е работила за Трифонов. Петият член е избраната през 2019 г. отново от Народното събрание по предложение на ГЕРБ Галина Георгиева.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено