Открийте ни и в

Православие

Режат езика на св. мъченик Парамон и го пронизват с копия

В същия час и свети мъченици, на брой триста и седемдесет били убити с мечове пред капището на Посейдон

публикувано

на

На 29 ноември Светата ни църква почита паметта на Свети свщмчк Парамон и 370 мъченици с него, на Свети мчк Филумен и на Преподобония Акакий Синайски.

При царуването на нечестивия цар Деций на изток имало един княз на име Аквилин, който жестоко преследвал християните. Веднъж той събрал в тъмницата триста и седемдесет християни и отправяйки се към Валсайтийските топли минерални извори, заповядал да водят с него и мъчениците.

Възнамерявайки да мине покрай идолския храм на Посейдон, той искал да ги принуди да принесат идолска жертва.

Като стигнали до капището, той дълго принуждавал светиите да принесат жертва на идола, но не успял да ги склони нито с ласки, нито със заплахи.

Случило се така, че в това време покрай тях минавал един благочестив мъж, на име Парамон, а по вяра християнин.

Като видял такова множество свети мъченици, осъдени на смърт, той застанал пред капището на идола и възкликнал с висок глас:

­- О, колко много невинни праведници убива нечестивият княз за това, че не се покланят на бездушните и неми идоли!

Като казал това на всеослушание, той продължил по пътя си. А князът, като чул тези думи на Парамон, пламнал от ярост и заповядал на слугите си веднага да го догонят и да го убият.

Нечестивите слуги на още по-нечестивия княз догонили блажения Парамон, който не знаел за това разпореждане и вървял си по пътя, и го хванали. Отначало те извадили езика му от устата, който изобличил и укорил мъчителя, и го отрязали; после наранили всичките му членове и накрая проболи тялото му с копия.

Така светият мъченик Парамон предал благочестивата си душа в Божиите ръце.

В същия час и горепосочените свети мъченици, на брой триста и седемдесет, били убити с мечове пред капището на Посейдон за вярата Христова.

Свети мъченик Филумен пострадал за вярата по времето на император Аврелиан(270-275) в Ликаония. Занимавайки се с продажба на жито в град Анкир (днес Анакра), свети Филумен бил наклеветен пред управителя на областта Феликс.

Пред него той изповядал, че е християнин, за което бил окачен на дърво, стърган и след това хвърлен в огън, откъдето с благодатта Божия излязъл невредим. След това забили гвоздеи в главата, ръцете и нозете му и го влачили 30 поприща, от което светецът, като изнемогнал, предал духа си на Бога. Това станало през 275 г.

Преподобни Акакий се споменава в “Лествицата” на св. Йоан Лествичник. Той бил ученик на някой си синайски старец, твърде груб и злонравен човек, който често му нанасял побой и огорчения.

При него преподобни Акакий живял цели девет години в голямо търпение и строго послушание. Починал е твърде млад към 550 година.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено