Открийте ни и в

Вашите пари

Добра инвестиция ли е покупката на недвижим имот?

Закупуването на имот би трябвало да бъде процес, за който се подготвяме съзнателно

публикувано

на

Добра инвестиция ли е покупката на недвижим имот?
Графика: Bloomberg

(Продължава от предишния брой)

В подкрепа на това, което споделям тук, искам да вметна една графика на Bloomberg за последните 20 години, която показва съотношението между инфлацията и растежа на различни активи. Вие можете да я разгледате в подробности, но искам само да подчертая, че ако в този период сме инвестирали само в акции на компании под формата на индекса S&P 500, сме щели да получим средно 7.5% на година; при микс от 60% акции и 40% бондово портфолио сме на 6.4%; при микс от 40% акции и 60% бондове сме на 5.9%, докато средната инфлация за този период е 2.1%, а имотите са увеличили пазарните си стойности

с 3.7% средногодишно

Аз в никакъв случай не съм против закупуването на имот, дори смятам, че това е добър ход в инвестиционен план, защото както се вижда, цените на наемите растат дори с по-високи темпове от инфлацията, а какво остава да говорим за темповете на растежа на доходите ни.

Но закупуването на имот би трябвало да бъде процес, за който се подготвяме съзнателно и отделяме систематично пари с тази цел. Когато този процес е систематизиран и правилно планиран, ние няма да опрем

до пенсионните си спестявания

защото те са точно такива – да се грижат за нас по времето, в което няма да заработваме доходи, и тяхната цел е да могат да държат с темповете на инфлацията, за да можем да живеем един пълноценен живот и след пенсиониране.

За съжаление финансовата информираност и финансовото образование е на много ниско ниво не само в нашето общество, а и във всички други общества, с които работя, и помагам на хора, включително и хората, родени в Америка, дори с генерации назад. Просто тези изменения, въведени в света на парите и социално-осигурителните системи в последните 20-30 години, са все още табу за по-голямата част от хората и стъпка по стъпка ние трябва да се учим колективно, иначе ще платим солено за това, че сме обърнали гръб на факти, които буквално определят как ще живеем в остатъка от нашия живот, защото тенденцията е личното осигуряване да има

все по-голям превес

над социалните структури, в които държавата да се грижи за хората под определена форма.

Тези социални структури скоро ще са просто един хубав спомен от миналото, както и животът без инфлация (който е съществувал, когато валутите са имали златно покритие), и колкото по-бързо „влезем в час“ с новите реалности, толкова по-големи са шансовете един ден да можем да си позволим да си мислим дори за пенсионирането като концепт, който нашите баби и дядовци са могли да изживеят.

„Не най-силният от видовете оцелява, нито най-интелигентният. А този, който е най-адаптивен към промените.“ – Чарлс Дарвин.

Надявам се информацията, която ви представих днес, да ви бъде полезна и ако е така, моля, споделете я с хора, които мислите, че ще се възползват по най-добрия начин от нея.

Това е от мен за днес. Ако и вие имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон – (224) 522-2413 или на електронната ми поща – [email protected] Въпросите, които четете, са зададени от клиенти, с които съм работил по време на консултации в моя офис.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено