Открийте ни и в

Твоят глас 2021

“Изборите в чужбина пред реален риск”: Доброволци се отказват от вота

Изборите в чужбина са в риск, твърди блогърът Боян Юруков

публикувано

на

Доброволци, които от години организират изборите в чужбина, сега бойкотират процеса заради неуспешен диалог с ЦИК и МВнР за това как съвместната им работа да стане по-ефективна. Това става ясно от анализ на блогъра и изборен наблюдател Боян Юруков, който традиционно следи вота на сънародниците ни зад граница.

В текста Юруков припомня значимата роля на доброволците, когато се провеждат изборите в чужбина: „На всеки вот

информираме, призоваваме

изясняваме, намираме помещения, попълваме комисии и нужди“, пише той и допълва, че през годините тази роля „рядко е разпознавана, а понякога дори блокирана“.

Като пример дава случаи, при които прокуратурата призовава българи в чужбина на разпит заради разследвания на изборни измами. „Обвинения липсваха – прокурорите само им било любопитно. Това отношение и откровеният тормоз накара доста хора да се откажат не само да помагат с изборите, но и да имат каквото и да е с България. Общата позиция, включително на хора в ЦИК, е, че целта на прокуратурата е именно била такава – деморализация на активните българи, най-вече в Западна Европа“, изтъква той.

Боян Юруков

Юруков пише, че доброволците са направили опит да постигнат формално споразумение с ЦИК и Външно министерство. Тъй като това не е случило, мнозина сега бойкотират организацията на вота 2 в 1, което „поставя пред реален риск изборите в чужбина, защото е практически невъзможно консулствата ни с крайно недостатъчния им персонал и ресурси да организират дори част от секциите“.

„Независимо че 700 секции са принципно одобрени, независимо от заявленията, надали ще има

кой да плати за помещенията

да попълни комисиите и да свърши всичката работа около вота, която остава скрита за обикновения гласоподавател“, изтъква той. И допълва, че всичко това обяснява по-малкия брой на заявленията за гласуване, постъпващи от чужбина. За вота през април те са били 85 815 броя, а за юли – 70 960 броя. Прогнозата му е, че за изборите през ноември ще бъдат около 42 000.

Липсата на заявления ще забави и самото гласуване, тъй като въз основа на тях предварително се съставяха избирателните списъци в чужбина.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено