Открийте ни и в

България

“Добросъседството на пиедестал”: Скопие ще впише българите в конституцията си (ОБЗОР)

Това е втората среща на двамата премиери в рамките на седем дни

публикувано

на

Сн.: БТА

Българите ще бъдат включени в Конституцията на Северна Македония. Такова обещание макар и уклончиво даде македонският премиер Димитър Ковачевски след  Съвместното заседание на между двете правителства в резиденция “Бояна” в София. 

Той обясни, че поправката може да се направи, когато Скопие отвори основния си документ в края на преговорите за присъединяване към Европейския съюз. 

България и Северна Македония подписаха три меморандума за сътрудничество в сферите на земеделието, транспорта и развитието на малките и средните предприятия. 

С жестове от двете страни: София и Скопие смекчиха тона (ОБЗОР)

“Доволен съм от проведеното съвместно заседание между правителствата на България и Северна Македония”, каза той. 

Ковачевски определи подписаните три меморандума като “ключови” и добави, че министрите на двете държави са обсъдили конкретни идеи и срокове за тяхното изпълнение.

Авиолинията София-Скопие ще е факт от 1 март 

“Ако сме казали, че ще има авиолиния – успех би означавало тя да тръгне от първи март. Критерият за успех е да има изградени пътища. Критерии за успех е чрез разговор на комисиите да постигнем договор и да имаме първа конференция за членството на Северна Македония в ЕС, заяви Ковачевски.

Сн.:БТА

Преди точно седем дни, когато Петков беше на посещение в Скопие, стана ясно, че след разговора на четири очи с двамата премиери, самолетната линия София-Скопие ще бъде реалност – до 30 дни ще има точните специфики, а до 60 дни и ще бъде работеща.

“Добросъседството ще се постави на пиедестал”

“Добросъседството ще бъде поставено на пиедестал. Ние трябва да работим около него и неща, които са били забравени буквално в последните години – ще бъдат подновени”, заяви премиерът Кирил Петков. 

Петков поздрави министрите на Република Северна Македония и Република България като определи работата им като “много добре свършената”.

Сн.: БТА 

Според него това е “пример за новия подход, който даваме, с нова енергия и реални резултати”.

„Тези меморандуми имат един основен краен резултат, това е икономическото развитие на целия регион. Икономическо развитие, което гражданите на Северна Македония и България ще усетят с измерими подобрения на стандарта на живот. Добросъседството ще бъде сложено на пиедестал, около него трябва да работим. Неща, които буквално са били забравени през последните години, ще бъдат обновени“, добави той. 

След седмица отново среща между работните групи

Следващата среща между работните групи е след седмица. „Историческата група набеляза, че в следващите четири месеца ще има поне три срещи и много интензивна работа между срещите. Те вкараха много оптимистичен и прогресивен поглед към общата им задача. Поглеждайки това, което днес видяхме, се вижда огромната синергия и огромните предимства, ако имаме добросъседство“, обясни Петков.

„Транспортната инфраструктурна комисия и група сподели, че дори Коридор номер 8 е излязъл от европейските коридори, а меморандумът за жп линията го връща обратно на картата. Имаме много време да наваксаме, но с този устрем и енергия, се надявам то да бъде наваксано бързо“, заяви още той. 

Българският премиер заяви още, че са установили, че за да се свършва работа, хората трябва да си говорят, да се виждат, да си поставят общи цели и да се слага обща конструктивна рамка. 

Двете министерства на външните работи също ще работят в паралел, докато стават ясни резултати като авиолинии, нови пътища нови ККП-та, икономически сътрудничества, обща работа в образованието, едновременно да вървят и политическите въпроси. 

Сн.: БТА

Това е втората среща на двамата премиери в рамките на седем дни.

Македонската делегация пристигна в понеделник в София, водена от премиера Димитър Ковачевски. Официалната церемония по посрещането бе на площад “Св. Александър Невски”. След като слязоха от лимузините си двамата премиери се прегърнаха и поздравиха. 

Сн.: БТА

Димитър Ковачевски бе посрещнат с парад на площада, а след това двамата премиери положиха венци пред Паметника на Незнайния воин, съпроводени от тържествения марш “Тих бял Дунав”. Те поздравиха и министрите си. Малко след това те поднесоха цветя пред паметника на “Св. св. Кирил и Методий” пред Националната библиотека.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА