Открийте ни и в

България

Доган прави и пристанище

Бизнес експанзията на почетния председател на ДПС продължава

публикувано

на

Бизнес експанзията на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган край морето продължава. Този път с изграждането на пристанище на мястото на въглищния терминал на ТЕЦ -Варна. Най-вероятно бъдещият порт ще поеме част от товарите на държавното пристанище, съобщава изданието „Капитал“.

Идеята за преместването на пристанище Варна от централната част на града към покрайнините не е нова. Тя датира още от времето на кабинета на Сергей Станишев. Съдружникът на Доган в ТЕЦ-Варна – бившият транспортен министър Данаил Папазов в кабинета „Орешарски“, също я лансира през 2014 г. За последно това направи кметът на Варна Иван Портних, който през 2017 г. предложи големите кораби, които сега товарят зърно и скрап в центъра на Варна, да се преместят на кейовите места на ТЕЦ-а край село Езерово. Аргументът е, че така ще се освободи зоната на сегашното пристанище и ще може да се отвори за отдих и забавления за жителите и гостите на града. Нещо обаче все пречеше за реализирането на тази идея и тя буксуваше през последните десетина години.

Съдружието на Ахмед Доган с бившия дългогодишен шеф на държавното пристанище във Варна и транспортен министър в кабинета на ДПС и Пламен Орешарски Данаил Папазов изглежда е разчистило пречките за нейната реализация и

тромавата държавна машина се е задействала

Малко след като в началото на август 2018 г. децата на Папазов продадоха на символична цена на Доган 70 процента от дяловете си в дружеството „Сигда“, притежаващо ТЕЦ-Варна, е одобрен планът за управление на отпадъците на централата. Това се случва на 31 август 2018 г., а под документа без забележки са се подписали директорите на Изпълнителната агенция „Морска  администрация“ Живко Петров и на държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“ Ангел Забуртов. През януари 2019 г. министрите на транспорта и на регионалното развитие Росен Желязков и Петя Аврамова са издали съвместна заповед, с която са разрешили изработването на генерален план на новото пристанище, което ще носи името ТЕЦ-Езерово. В него е заложено обединяване на няколко нови имота около порта. Един от терените – кейовата стена, е собственост на държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“, но то изрично е обявило, че

не възразява срещу обособяването на новия порт

Очаква се и становището на варненската Регионална инспекция по околната среда и водите за представеното от ТЕЦ-Варна уведомление за инвестиционно предложение за разширение и модернизиране на пристанището ТЕЦ-Езерово.

„Очакваме процедурите да приключат успешно и през лятото да имаме готов генерален план за пристанището. След това трябва да получим необходимите разрешения за строеж, така че преустройството на терена и изграждането на новия кей да могат да започнат до края на годината или в началото на 2020-а“, обяснява Емил Георгиев, който е служител на ТЕЦ-Варна и отговаря за проекта за реконструкция на пристанището. Сега прилежащото към ТЕЦ-Варна пристанище, което не работи от 2013 г., е с капацитет да посреща три кораба с товароносимост до 70 хил. тона, като общата дължина на корабните места е 511 метра, а максималната дълбочина – 11.9 метра. Инвестиционно предложение за разширението и модернизирането му предвижда към площта му

да бъдат присъединени още три съседни имота

които по думите на Емил Георгиев са собственост на ТЕЦ-Варна и в миналото са използвани за складове. Ще има ново функционално зониране на територията, удължаване на съществуващия 617-метров кей със 104 м и изграждане на нов с дължина 230 м, където ще се обособи и ново корабно място за обработване на наливни товари. Разчетният кораб за новия кей е тип „Панамакс“ с газене до 12.50 м, което е повече от възможностите на държавното пристанище Варна. На сушата ще бъдат изградени нови съоръжения за специализирането на отделните корабни места в обработването на определен тип товари.

През миналата година Данаил Папазов обяви, че планира портът да се използва за товарене на зърно, контейнери и пакетирани товари – каолин, глини, шамот. Прогнозира се товаропотокът да достигне 8 млн. тона годишно, показват публикуваните документи. За сравнение сега пристанище Варна обработва по около 10 млн. т товари, от което приходите му са над 70 млн. лева. Не е ясно колко ще струва на ТЕЦ-а новата инвестиция. Но дружеството може да си я позволи, след като само през миналата година получи над 27 млн. лв. от държавата, за да остане като студен резерв.

Успоредно с работата по новото пристанище се движи и обновяването на самия ТЕЦ, така че от следващата година да може да участва с три пъти по-голям капацитет в търговете за предоставяне на студен резерв.

За да се случи това пък, “Булгартрансгаз“ ще реконструира газопровода до централата, за да може да осигури доставките на необходимите за работата му количества природен газ. Така за по-малко от две години неработещият енергиен комплекс и пристанището му ще станат гореща бизнес точка, която ще генерира приходи от десетки милиони.

1 Коментар

  1. Анонимен

    юли 4, 2020 at 7:17 pm

    Ciganin. I toi shte pukne…

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

България

Борисов събира извънредно гербаджии от цялата страна в София

Очакват се близо 5000 партийни членове да пристигнат в столицата

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов събира утре – 5 август, партийци от цялата страна на извънредно национално събрание.

По първоначална информация мероприятието ще се проведе на територията „София Тех Парк“.

Засега официално съобщение и покана към медиите няма.

Очаква се лидерът на ГЕРБ да държи реч във връзка с антиправителствените протести.

В деня, в който обяви последните рокади в кабинета, Бойко Борисов намекна, че след следващите избори ще се съсредоточи върху управлението на партията.

„След края на мандата отивам да си ръководя партията и да си укрепваме структурите, защото всички сега ръфат ГЕРБ отстрани, тъй като ние сме 100% ангажирани с правителството и се допускат грешки в самата партия, самия контрол в партията е занижен, защото всички уважавани от партията хора или тези, чието мнение тежи, са ангажирани или с кметства, или с министерства, или са депутати“, заяви премиерът.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Махнаха оградата до лятната резиденция на Ахмед Доган

Организират ново масово плажуване, ако върнат загражденията

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: БГНЕС

Премахната е оградата, която преграждаше пътя до плажа край лятната резиденция на Ахмед Доган в парк „Росенец“. Това е станало доброволно и след проверка от общината, твърдят от администрацията.

По обед установяваме, че част от оградата е демонтирана и оставена встрани, а достъпът до плажа е свободен.

Христо Иванов се върна на плажа "Росенец": стига ли се по пътя до плажа (ВИДЕО)

Месец след масовото плажуване на „Росенец“ съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов отново опита да стигне до брега по пътя. По-рано днес той обяви, че пътят все още е преграден неправомерно.

„Оградата очевидно може във всеки един момент да бъде върната. За това предупреждаваме кмета на Бургас, че ако тук не бъде бързо установена законност, което означава оградата изцяло да бъде премахната и да минава само по границата на частния терен… или не дай си, Боже, пак бъде преграден пътя, ние ще организираме ново масово плажуване“, каза Иванов след премахването на заграждението.

От администрацията на кмета на Бургас обясниха, че след сесията миналата седмица, на която бе решено пътят край резиденцията да бъде върнат на общината, експерти са направили проверка.

Пътят до плаж "Росенец" отново е преграден

„Установиха несъответствия и бяха дадени предписания за незабавно премахване на оградата, която не беше на мястото, на което трябва да бъде и бяха изискани документи за всички сгради, които са на място в имота, за да се установи дали те правомерно се обитават“, обясни Чанка Коралска, зам. кмет по строителство.

Пред резиденцията в момента са струпани строителни материали. Неофициално обясниха, че се ремонтира пострадалата преди няколко месеца при пожар част от постройката. От другата страна на резиденцията пък се извършвало брегоукрепване.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Здравното министерство: Нямаме лекари, които да лекуват заразените в България

Ще се търси вариант с назначаването на специалист на граждански договор

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: btvnovinite.bg

Няма достатъчно лекари, които да лекуват настанените в болниците, които са заразени с коронавирус. Това обяви на брифинг здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов.

„Ние в момента имаме недостиг на инфекционизсти (…) Имаме недостиг на анестезиолози и реаниматори“, призна проф. Ангелов. Болни са 248 лекари, 240 медицински сестри, 112 санитари.

Той обяви, че COVID отделението в Добрич е било закрито, защото единственият инфекционист е напуснал заради опасения за здравето си. По думите му ще се търси вариант с назначаването на специалист на граждански договор.

Мерките, които са взети на територията на България са абсолютно достатъчни и няма нужда от разширяването им или от въвеждането на нови рестрикции за ограничаването на разпространението на коронавируса, допълни Ангелов.

Той посочи, че новорегистрираните болни у нас през последните 2 седмици са с 9,8% по-малко в сравнение с регистрираните през предходните 14 дни.

Няма съществен натиск върху болничната система на територията на България, подчерта министърът. Той посочи, че има планове за разкриване на допълнителни легла със и без достъп до дихателна реанимация при увеличаване на заразените. Максимално може да се разкрият 8415 консервативни и интензивни легла при достигане на ниво от над 350 новозаразени дневно.

Проф. Ангелов посочи, че през май делът на болните на възраст между 15 и 29 г. е бил 10%, скочил е на 16% през юни и е стигнал 25% през юли. Общо болните са 12 859, а жертвите на COVID-19 са 404. Излекуваните са 6684.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Най-четено