Открийте ни и в

България

Доган прави и пристанище

Бизнес експанзията на почетния председател на ДПС продължава
bgvoice

публикувано

на

Бизнес експанзията на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган край морето продължава. Този път с изграждането на пристанище на мястото на въглищния терминал на ТЕЦ -Варна. Най-вероятно бъдещият порт ще поеме част от товарите на държавното пристанище, съобщава изданието „Капитал“.

Идеята за преместването на пристанище Варна от централната част на града към покрайнините не е нова. Тя датира още от времето на кабинета на Сергей Станишев. Съдружникът на Доган в ТЕЦ-Варна – бившият транспортен министър Данаил Папазов в кабинета „Орешарски“, също я лансира през 2014 г. За последно това направи кметът на Варна Иван Портних, който през 2017 г. предложи големите кораби, които сега товарят зърно и скрап в центъра на Варна, да се преместят на кейовите места на ТЕЦ-а край село Езерово. Аргументът е, че така ще се освободи зоната на сегашното пристанище и ще може да се отвори за отдих и забавления за жителите и гостите на града. Нещо обаче все пречеше за реализирането на тази идея и тя буксуваше през последните десетина години.

Съдружието на Ахмед Доган с бившия дългогодишен шеф на държавното пристанище във Варна и транспортен министър в кабинета на ДПС и Пламен Орешарски Данаил Папазов изглежда е разчистило пречките за нейната реализация и

тромавата държавна машина се е задействала

Малко след като в началото на август 2018 г. децата на Папазов продадоха на символична цена на Доган 70 процента от дяловете си в дружеството „Сигда“, притежаващо ТЕЦ-Варна, е одобрен планът за управление на отпадъците на централата. Това се случва на 31 август 2018 г., а под документа без забележки са се подписали директорите на Изпълнителната агенция „Морска  администрация“ Живко Петров и на държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“ Ангел Забуртов. През януари 2019 г. министрите на транспорта и на регионалното развитие Росен Желязков и Петя Аврамова са издали съвместна заповед, с която са разрешили изработването на генерален план на новото пристанище, което ще носи името ТЕЦ-Езерово. В него е заложено обединяване на няколко нови имота около порта. Един от терените – кейовата стена, е собственост на държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“, но то изрично е обявило, че

не възразява срещу обособяването на новия порт

Очаква се и становището на варненската Регионална инспекция по околната среда и водите за представеното от ТЕЦ-Варна уведомление за инвестиционно предложение за разширение и модернизиране на пристанището ТЕЦ-Езерово.

„Очакваме процедурите да приключат успешно и през лятото да имаме готов генерален план за пристанището. След това трябва да получим необходимите разрешения за строеж, така че преустройството на терена и изграждането на новия кей да могат да започнат до края на годината или в началото на 2020-а“, обяснява Емил Георгиев, който е служител на ТЕЦ-Варна и отговаря за проекта за реконструкция на пристанището. Сега прилежащото към ТЕЦ-Варна пристанище, което не работи от 2013 г., е с капацитет да посреща три кораба с товароносимост до 70 хил. тона, като общата дължина на корабните места е 511 метра, а максималната дълбочина – 11.9 метра. Инвестиционно предложение за разширението и модернизирането му предвижда към площта му

да бъдат присъединени още три съседни имота

които по думите на Емил Георгиев са собственост на ТЕЦ-Варна и в миналото са използвани за складове. Ще има ново функционално зониране на територията, удължаване на съществуващия 617-метров кей със 104 м и изграждане на нов с дължина 230 м, където ще се обособи и ново корабно място за обработване на наливни товари. Разчетният кораб за новия кей е тип „Панамакс“ с газене до 12.50 м, което е повече от възможностите на държавното пристанище Варна. На сушата ще бъдат изградени нови съоръжения за специализирането на отделните корабни места в обработването на определен тип товари.

През миналата година Данаил Папазов обяви, че планира портът да се използва за товарене на зърно, контейнери и пакетирани товари – каолин, глини, шамот. Прогнозира се товаропотокът да достигне 8 млн. тона годишно, показват публикуваните документи. За сравнение сега пристанище Варна обработва по около 10 млн. т товари, от което приходите му са над 70 млн. лева. Не е ясно колко ще струва на ТЕЦ-а новата инвестиция. Но дружеството може да си я позволи, след като само през миналата година получи над 27 млн. лв. от държавата, за да остане като студен резерв.

Успоредно с работата по новото пристанище се движи и обновяването на самия ТЕЦ, така че от следващата година да може да участва с три пъти по-голям капацитет в търговете за предоставяне на студен резерв.

За да се случи това пък, “Булгартрансгаз“ ще реконструира газопровода до централата, за да може да осигури доставките на необходимите за работата му количества природен газ. Така за по-малко от две години неработещият енергиен комплекс и пристанището му ще станат гореща бизнес точка, която ще генерира приходи от десетки милиони.

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
23 коментара

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

България

„Няма такава държава“ на Слави става „Има такъв народ“

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Минути след като се разбра, че Върховният касационен съд (ВКС) окончателно отказа да впише „Няма такава държава“ в регистъра на политическите партии. лидерът й и телевизионен водещ Слави Трифонов реагира в социалните мрежи.

Той зададе въпроса дали по този начин ще бъде спрян и обяви, че хората зад „Няма такава държава“ ще регистрират нова партия с име „Има такъв народ“ и с лого в цветове, различни от тези на националното знаме.

Слави пак порязан от съда: "Няма такава държава" – без регистрация. И сега?

Ето какво написа Трифонов в профила си във Фейсбук. Съобщението е подписано със „Слави Трифонов – свободен гражданин със свободен дух“: „Днес Върховният касационен съд отказа регистрацията на партия „Няма такава държава“, защото използвала цветовете на българското знаме.

Ами, добре. Това ли измислихте? Е, много сте умни, няма що! Така ли мислите, че ще ни спрете? С боички и с наименования? Важно е съдържанието, а не опаковката.

Затова, ние, същите хора, със същите идеи, със същото съдържание и със същите намерения, ще регистрираме нова партия. С ново име и други цветове!

ГЕРБ с малко пред БСП, Слави с малко пред ДПС

Влизам в регистрация на партия, която ще се нарича „Има такъв народ“ и в логото си ще има съвсем други цветове. Чакам ви да видя какво ще измислите сега!“

Партията „Няма такава държава“ бе учредена на 5 октомври за общо 20 минути и в пълно мълчание. Лидер на формацията е Слави Трифонов, а негови заместници са сценаристите Тошко Йорданов и Ивайло Вълчев, като в изпълнителния съвет на партията влизат още Драгомир Петров, Александър Вълчев и Филип Станев.

По-късно документите на формацията бяха внесени за регистрация в Софийския градски съд, който през декември отхвърли искането. Решението бе обжалвано пред Върховния касационен съд, който днес окончателно отказа да регистрира партията. Мотивите са, че използването на трите цвята от българското знаме в логото на формацията нарушава Закона за политическите партии.

Според последното проучване на социологическата агенция „Алфа Рисърч“ от декември 2019 г. бъдеща партия на Слави Трифонов има потенциална подкрепа от 8.6% от избирателите и би конкурирала ДПС за третото място в Народното събрание при парламентарни избори към този момент.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Кмет заряза неволята (държавата), освети път в Белица, за да секнат ПТП-тата

Златко Желев

публикувано

на

Виж цялата статия
Снимка: "Труд"

Кметът на община Белица Радослав Ревански не дочака държавните институции да си свършат работата и да осветят участък от републиканската пътна мрежа, за да се намалят произшествията и сам се захвана да реши проблема.

Той успя да задели средства от бюджета и изгради осветление върху участък, който минава през населено място от общината, заведения, автобусни спирки.

Досега там нямаше осветление поради което профучаващите автомобили често блъскаха пешеходци. А в този район най-много пресичат ученици, които тичат за автобусна спирка.

Хората десетки пъти са сигнализирали, че искат районът от участъка на пътя да бъде осветен.

„Не мога да чакам и да рискувам живота на хората, след като държавата бездейства. Така изпълних и обещанието си пред гражданите, живеещи в непосредствена близост до пътния участък и жителите на общината. По този път, който години наред създаваше проблеми и предизвикваше катастрофи, най-после хората ще могат да се движат спокойно и без риск за живота си“, коментира пред „Труд“ кметът Ревански.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Взрив, използван от военните, опустошил блока във Варна

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. БТА

Взривът, който избухна в жилищния блок във Варна е използван от военните за направа на бомби. Това заяви в „Тази сутрин“ по bTV експертът по боеприпаси и бивш вътрешен министър Валентин Радев. Той заяви, че при инцидента е имало обемен взрив – смесване на пропан бутан, бензин или керосин с кислород. По думите му местенето на мебели в апартамента на извършителя е увеличило ефекта на взрива.

„В затвореното пространство се вдига налягането и могат да бъдат избити стени, както се случва и тук. Той не го е замислял, просто е искал да направи нещо“, допълни експертът.

Валентин Радев посочи, че размерът на взрива може да бъде сравнен с 10 кг тротилов еквивалент.

„Половината от това слагат в противотанковите мини. Разрушени са междинни стени“, коментира Радев.

Разчистването на 15-те апартамента във взривения блок приключи, но хората все още не са се върнали в домовете си. Върви кампания за набиране на средства за пострадалите. Очаква се да стане ясна и конструктивната оценка на сградата.

Радев отхвърли тезата, че опитът на извършителя като военен му е дал познания да предизвика умишлено подобни мащаби.

„Този човек не е толкова подготвен, той само е работил там. Просто знае, че ако събере на едно място такива опасни вещества, но достъпни – може да се получи нещо такова. Според мен, не е предполагал, че ще паднат стени и ще има жертва в друг апартамент“, каза той.

Бившият вътрешен министър заяви, че подобни инциденти е имало и друг път и даде пример с взрива в китайски ресторант срещу руската църква в столицата. Тогава няколко бутилки с пропан бутан експлодираха.

„Отвън имаше два автомобила, които от взривната вълна бяха преместени от другата страна. Тя е много мощна“, заяви експертът.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada