Открийте ни и в

България

Доган сред „късметлиите“: Ще си върне 76 695 лв. от КТБ

Започва разплащането на първата порция от потъналите спестявания
bgvoice

публикувано

на

Почетният председател на ДПС е сред късметлиите, които ще получат част от спестяванията си, „потънали“ при фалита на КТБ. Това става ясно от списъка на получателите.

Вече започна разплащането на първата порция от масата на несъстоятелността на фалиралата банка. Това се случва повече от две години след като синдиците на КТБ обявиха списъка на кредиторите и сумите, които те ще получат. Изплащането на средствата, които са в размер на 570 млн. лв., започна на 9 май и ще приключи след 5 години.

Ахмед Доган има да взема 76 695 лв.

До положителната развръзка за кредиторите с негарантирани вземания от КТБ се стигна след поредните поправки в Закона за банковата несъстоятелност. Те бяха внесени през февруари тази година от четирима депутати – Данаил Кирилов (ГЕРБ), Йордан Цонев (ДПС), Хамид Хамид (ДПС) и Христиан Митев („Обединени патриоти“), като обявената цел беше „максимално попълване на масата на несъстоятелността“.

Именно измененията позволиха да започнат реалните разплащания въз основа на одобрената частична сметка за разпределение, която престоя блокирана над две години заради заведени в съда възражения на кредитори, които продължават да са висящи.

Според промените кредиторите, които нямат възражения по сметката, могат да получат парите си. Заради заведените дела е заделен резерв от 36 млн. лв., поради което реално

готови за незабавно разпределение са 534 млн. лв.

В списъка на кредиторите попадат 7022 граждани, фирми и институции, които имат да вземат точно 533 913 264 лв. Всеки от кредиторите по сметката ще получи около 11% от вземането си.

Най-много пари от разпределението ще отидат при най-големия кредитор на КТБ – Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ). За него синдиците са определили 409 млн. лв. при общо вземане в размер на 3.7 млрд. лв.

Други около 22 млн. лв. отиват в трима кредитори от първи ред – „Сосиете Женерал Париж“ (10 млн. лв.), „Ардастрой” ООД (8.3 млн. лв.) и „Аполо инженеринг“ ООД (3.9 млн. лв.).

Останалите около 100 млн. лв. са разпределени между вложителите с негарантирани влогове.

Сред тях има и редица предприятия с държавно и общинско участие, болници и др. Най-много пари например ще вземе „Топлофикация София“ – 10 млн. лв. от вложените над 90 млн. лв.

Бизнесменът Александър Сталийски, за когото обвиняемият Цветан Василев твърди, че е близък до премиера Бойко Борисов, ще получи 4432 лв., тв водещата Виолета Сечкова – 3067 лв. Николай Бареков ще вземе 5.53 лв. от разпределението, а Ахмед Доган пък ще получи 76 695 лв.

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

България

България обеща на САЩ: Диверсифицира 50% от потреблението на газ до края на 2020-а

Златко Желев

публикувано

на

Виж цялата статия
Снимка: Министерство на енергетиката

По време на работното посещение на министърът на енергетиката Теменужка Петкова и ръководена от нея делегация в САЩ са обсъдени възможностите за развитие на двустранните отношения.

В рамките на визитата във Вашингтон Петкова е провела редица срещи със заместник-секретаря по енергетика на САЩ Марк Менезес, с помощник държавния секретар по енергийните въпроси Франсис Фанън, със заместник-генералния директор на Търговската служба на САЩ Дейл Ташарски, със заместник-помощник секретаря на Бюрото по международна сигурност и неразпространение Ан Ганзър и с представители на американската индустрия за втечнен природен газ, съобщиха от Министерството на енергетиката.

По отношение на природния газ страната ни ще продължи да работи в посока диверсифициране на източниците и маршрутите за страната. България и Съединените американски щати имат широко поле за сътрудничество в областта на втечнения природен газ.

По думите на министър Петкова до края на тази година ще бъде диверсифицирано 50% от потреблението на природен газ в страната. Петкова посочи, че от цялото потребление на природен газ в страната – 3 млрд. куб. метра, половината количество в размер на 1.5 млрд. куб. метра газ ще бъдат диверсифицирани чрез доставките на договорените количества синьо гориво от Азербайджан и доставките на втечнен природен газ.

През месец юни миналата година България получи своите първи доставки на американски втечнен природен газ. За миналата година доставките на втечнен природен газ за България са в размер на близо половин млрд. кубични метра.

“Това е важна стъпка за утвърждаването на прозрачен, ликвиден и надежден пазар на природен газ не само в България, но и в региона“, каза Петкова.

По време на срещата енергийният министър посочи, че в началото на тази година Министерският съвет прие решение България, чрез „Булгартрансгаз“ ЕАД, да придобие 20% в проекта за изграждане на терминал за втечнен природен газ край Александруполис, Гърция. Това е поредна стъпка за реализиране на цялостната концепция за газов хъб „Балкан“, която предвижда чрез изграждане и развитие на необходимата газопреносна инфраструктура да се свържат пазарите на природен газ на страните членки в Централна и Източна Европа.

Днес в Хюстън българските енергийни компании ще се срещнат с производители на втечнен природен газ, за да обсъдят възможностите за разширяване на сътрудничество в тази област.

По време на срещата със заместник-секретаря по енергетика на САЩ Марк Менезес министър Петкова е очертала напредъка по ключовите за България инфраструктурни проекти, сред които и изграждането на междусистемна газова връзка Гърция-България.

„От стратегическо значение е запазване ключовата роля на България на газовата карта на Европа“, подчертала тя.

По думите на министър Петкова за осъществяването на тази цел България развива своята националната газова инфраструктура и успоредно с това у нас вече функционира газова борса.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Полицията в Пловдив проверява гавра с ученик – ритнат, счупил ръка

Златко Желев

публикувано

на

Виж цялата статия
Снимка: БТА

Полицията в Пловдив започна проверка, след като в социалните мрежи бе публикуван клип с гавра над ученик от Професионалната гимназия по строителство и архитектура в града.

На него се вижда как 3-ма възпитаници на учебното заведение скачат на високо.

Единият от тях е ритнат отзад в момента на скока, пада и се удря.

Неговата майка разказва за случая във Facebook, тъй като се оказва, че издевателството е предварително замислено.

Нейният син е получил фрактура на ръката при падането.

Случаят е възложе за разследване на 6-то РУ в града.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Съдът отсече: Джок Полфрийман може да напусне България

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Софийският административен съд oтмeни нaлoжeнaтa oт диpeĸция „Mигpaция“ нa MBP пpeз 2011 г. зaбpaнa Джoĸ Πoлфpиймaн дa нaпycнe Бългapия.

Австралиецът, който бе осъден за убийството на студента Андрей Монов, бе освободен от Софийския апелативен съд 6 години и половина преди изтърпяване на пълното наказание.

МВР отне паспорта на Джок Полфрийман без обяснение, ще се разписва всяка седмица

В средата на октомври м.г. Полфрийман бе пуснат и от Центъра за настаняване на мигранти в Бусманци срещу задължението да се явява ежеседмично в районно управление на МВР в София, докато забраната му за напускане на страната не отпадне.

Решението на cъдия Бopянa Бopoджиeвa oт Aдминиcтpaтивeн cъд – Coфия-гpaд е от 24 януари, а мотивът за него е, че забраната e c oтпaднaлo ocнoвaниe – oгpaничeниeтo e пpилoжимo cпpямo чyждeнци c eфeĸтивни пpиcъди, изпълнявaни y нac, съобщава правният сайт „Де Факто“.

Все пак рeшeниeтo нe e oĸoнчaтeлнo, нo aĸo Bърховният административен съд гo пoтвъpди, ycлoвнo пpeдcpoчнo ocвoбoдeният aвcтpaлиeц вce пaĸ ще получи пpaвo нa избop ĸъдe дa пpeбивaвa.

Семейството на убития от Джок Полфрийман студент с жалба срещу освобождаването му

Междувременно вече повече от три месеца няма решение на Върховния касационен съд дали ще отмени предсрочното освобождаване на Полфрийман и ще го върне в затвора, както поиска бившият главен прокурор Сотир Цацаров.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada