САЩ наложи забрана на милиардера Майкъл Стайнхард до края на живота му да колекционира антики, съобщи окръжният прокурор на Манхатън Сайръс Ванс-младши. Стайнхард е един от първите създатели на хеджфондове, филантроп предимно за каузи за еврейската култура и страстен колекционер. Той ще трябва да предаде 180 откраднати произведения на изкуството на стойност $70 милиона.Разследването е продължило години, а България се появява в официалното съобщение, в което се посочва, че властите в САЩ са сътрудничили с българските си колеги. Откраднатите древни антики ще бъдат върнати на България.В съобщението не се посочва кои са антиките от България, но се допълва, че така ще се постъпи и с помогнали в разследването държави като Гърция, Турция, Израел, Египет, Италия, Ирак, Йордания, Ливан, Либия и Сирия.Случаят е от 2017 г., който започва с проверка, в която Стейнхард е разкрил за придобиването, притежаването и продаването на повече от хиляда древни предмета поне от 1987 г. насам. За 180 от тях категорично е доказано, че са откраднати от държавите, където са открити. Българските артефакти са изнесени нелегално от трафиканти и продадени в други държави, предаде "Дневник". Прокурорът Сайръс Ванс приема делото да приключи на този етап. Той подчертава, че безразличието на Стейнхард е "отвратително", защото  десетилетия наред той е пренебрегнал правата на народите върху свещените им съкровища."В интерес на въздаването на справедливост преди произнасянето на присъдата и в интерес на решение, което поправя в значителна степен щетата, нанесена на световното културно наследство веднъж завинаги", е постигнато споразумение. Съгласно него "се гарантира, че 180 антики бързо ще бъдат върнати на законните им собственици в 11 държави, вместо да бъдат държани тук години наред като доказателство за убеждаване на съда".В съобщението от прокуратурата се посочва, че така се запазва и възможността й да защити анонимността на свидетели в САЩ и чужбина, защото при процес би трябвало самоличността им да излезе наяве. "Защитават се интегритетът на паралелните разследвания във всяка от 11-те държави, с които проведохме съвместни разследвания, и се избягва свръхнатоварването на страни с ограничени ресурси, които в случай на процес щеше да се наложи да изпратят свидетели", пише в съобщението.Срещу милиардера няма да бъдат повдигнати обвинения, случаят се прекратява, а адвокатите му заявиха за сп. "Forbes", че клиентът им е доволен от този резултат и че "всички вещи, незаконно взети от други, ще бъдат върнати на страните, от които са те".Част от антиките, предадени съгласно споразумението са:

  • Ларнакс - урна от остров Крит, датирана 1400-1200 г. пр. Хр, закупена през октомври 2016 г. срещу 575 хил. долара от известния трафикант Юджийн Александър през базираната на Сейшелите FAM Services. Продавачът дава инструкции да се плати през SATABANK в Малта, по-късно затворена заради пране на пари. "Виждате ли това. За него няма удостоверен произход. Ако видя подобно нещо и ми хареса, купувам го", казал Стейнхард на един от следователите. Оценката днес е $1 млн.
  • Фреска от Херкулан, купена през ноември 1995 г. за $650 хил. от осъдения трафикант Роберт Хехт и работещият за него реставратор Хари Бюрки. Няма документ за произход. Изобразен е Херкулес като дете, душащо змията, изпратена от Хера да го убие. Датирана е към 50 г. сл. Хр. и е открадната от римска вила в Херкулан през същата 1995 г. Оценката днес е $1 млн.
  • Златна купа от Нимруд - Ирак, купена през юли 2020 г. за $150 хил. от Святослав Конкин, няма документи за произход. Вероятно е от антиките, които от 2015 г. ограбва "Ислямска държава" и пуска на нелегалните пазари за изкуство. Купата се появява през октомври 2019 г., когато служител от митниците уведомява Бюрото за антиките, че Конкин пристига в Ню Йорк с полет от Хонконг, за да я предаде на Стейнхард. Оценката е $200 хил.
  • Три посмъртни маски, купени през октомври 2007 г. за $400 хил. от известния трафикант Гил Чая без документ за произход. Това става по-малко от година след появата им на пазара. Изработени от камък някъде между 7000 и 6000 г. пр. Хр., те идват от планините на Юдея. Оценката им е $650 хил. 
"Десетилетия наред Стейнхард демонстрира ненаситен апетит за плячкосани артефакти без да се притеснява за законността на своите действия, без да се интересува от легитимния произход на нещата, които е купувал и продавал или от тежките културни щети, които е нанасял по планетата. Преследването от негова страна на "нови" добавки към това, което демонстрира и продава, не познава географски и морални граници, което си личи от разпрострялата се мрежа от престъпни мрежи от трафиканти на антики, престъпни босове, перачи на пари и иманяри, на които той разчитал, за да увеличава колекцията си", заявява Сайръс Ванс.

Разследването "Стайнхард" 

Стейнхард е на 86 години и според сп. "Forbes" личното му богатство се оценява на $1.2 млрд. Той основава Steinhardt Partners LLP през 1967 г., закрива своя хедж фонд през 1995 г. и се оттегли от бизнеса през 2019 г., след като в продължение на 15 години бе председател на борда на Wisdom Tree Investments.Случаят е и един от първите на създаденото през 2017 г. специално Бюро за трафик на антични предмети към прокуратурата на Манхатън. Той започва няколко месеца преди това, след като прокурори установяват, че милиардерът е купил струваща милиони долари статуя на биволска глава, открадната по време на гражданската война в Ливан и дадена под наем на музея "Метрополитън". Главата и още една статуя, за която Стейхрад платил милиони, са върнати веднага на Ливан.Година по-късно започват и обиски на дома и офиса на Стейнхард. За 171 от иззетите артефакти е установено, че идват от трафиканти, сдобили се с тях по време на безредици, бунтове и конфликти или чрез иманярско плячкосване.Специалният агент на Ню Йорк, представляващ разследванията от министерството за вътрешна сигурност на САЩ заяви, че Стейнхрад е гледал на тези артефакти просто като на стока за колекциониране и притежаване. "Той не е зачитал какво съкровище представляват те за наследството на култури по света, от които са били откраднати", добавя той. Те са били в ръцете на 12 мрежи за трафик и не са притежавали свидетелство за произход преди да се появят на международния пазар за произведения на изкуството. Според заемащото 142 страници изброяване на фактите по случая се посочва, че за 138 антики е установено, че идват от Гърция, Израел или Италия. Стейнхард признава, че повечето от тях е купил от един посредник и че те "нямат произход".