Открийте ни и в

САЩ

Американски милиардер връща откраднати антики на България

Откраднатите древни антики ще бъдат върнати на България, Гърция, Турция, Израел, Египет, Италия, Ирак, Йордания, Ливан, Либия и Сирия

публикувано

на

Сн.: АП/БТА

САЩ наложи забрана на милиардера Майкъл Стайнхард до края на живота му да колекционира антики, съобщи окръжният прокурор на Манхатън Сайръс Ванс-младши. 

Стайнхард е един от първите създатели на хеджфондове, филантроп предимно за каузи за еврейската култура и страстен колекционер. 

Той ще трябва да предаде 180 откраднати произведения на изкуството на стойност $70 милиона.

Прокуратурата конфискува древна римска статуя, предназначена за Ким Кардашиян

Разследването е продължило години, а България се появява в официалното съобщение, в което се посочва, че властите в САЩ са сътрудничили с българските си колеги. Откраднатите древни антики ще бъдат върнати на България.

В съобщението не се посочва кои са антиките от България, но се допълва, че така ще се постъпи и с помогнали в разследването държави като Гърция, Турция, Израел, Египет, Италия, Ирак, Йордания, Ливан, Либия и Сирия.

Случаят е от 2017 г., който започва с проверка, в която Стейнхард е разкрил за придобиването, притежаването и продаването на повече от хиляда древни предмета поне от 1987 г. насам. За 180 от тях категорично е доказано, че са откраднати от държавите, където са открити. Българските артефакти са изнесени нелегално от трафиканти и продадени в други държави, предаде „Дневник“. 

Върнаха в Кипър откраднати врати от иконостас

Прокурорът Сайръс Ванс приема делото да приключи на този етап. Той подчертава, че безразличието на Стейнхард е „отвратително“, защото  десетилетия наред той е пренебрегнал правата на народите върху свещените им съкровища.

„В интерес на въздаването на справедливост преди произнасянето на присъдата и в интерес на решение, което поправя в значителна степен щетата, нанесена на световното културно наследство веднъж завинаги“, е постигнато споразумение. Съгласно него „се гарантира, че 180 антики бързо ще бъдат върнати на законните им собственици в 11 държави, вместо да бъдат държани тук години наред като доказателство за убеждаване на съда“.

В съобщението от прокуратурата се посочва, че така се запазва и възможността й да защити анонимността на свидетели в САЩ и чужбина, защото при процес би трябвало самоличността им да излезе наяве. 

В Египет откриха 250 скални гробници отпреди 4200 години

„Защитават се интегритетът на паралелните разследвания във всяка от 11-те държави, с които проведохме съвместни разследвания, и се избягва свръхнатоварването на страни с ограничени ресурси, които в случай на процес щеше да се наложи да изпратят свидетели“, пише в съобщението.

Срещу милиардера няма да бъдат повдигнати обвинения, случаят се прекратява, а адвокатите му заявиха за сп. „Forbes“, че клиентът им е доволен от този резултат и че „всички вещи, незаконно взети от други, ще бъдат върнати на страните, от които са те“.

Част от антиките, предадени съгласно споразумението са:

  • Ларнакс – урна от остров Крит, датирана 1400-1200 г. пр. Хр, закупена през октомври 2016 г. срещу 575 хил. долара от известния трафикант Юджийн Александър през базираната на Сейшелите FAM Services. Продавачът дава инструкции да се плати през SATABANK в Малта, по-късно затворена заради пране на пари. „Виждате ли това. За него няма удостоверен произход. Ако видя подобно нещо и ми хареса, купувам го“, казал Стейнхард на един от следователите. Оценката днес е $1 млн.
  • Фреска от Херкулан, купена през ноември 1995 г. за $650 хил. от осъдения трафикант Роберт Хехт и работещият за него реставратор Хари Бюрки. Няма документ за произход. Изобразен е Херкулес като дете, душащо змията, изпратена от Хера да го убие. Датирана е към 50 г. сл. Хр. и е открадната от римска вила в Херкулан през същата 1995 г. Оценката днес е $1 млн.
  • Златна купа от Нимруд – Ирак, купена през юли 2020 г. за $150 хил. от Святослав Конкин, няма документи за произход. Вероятно е от антиките, които от 2015 г. ограбва „Ислямска държава“ и пуска на нелегалните пазари за изкуство. Купата се появява през октомври 2019 г., когато служител от митниците уведомява Бюрото за антиките, че Конкин пристига в Ню Йорк с полет от Хонконг, за да я предаде на Стейнхард. Оценката е $200 хил.
  • Три посмъртни маски, купени през октомври 2007 г. за $400 хил. от известния трафикант Гил Чая без документ за произход. Това става по-малко от година след появата им на пазара. Изработени от камък някъде между 7000 и 6000 г. пр. Хр., те идват от планините на Юдея. Оценката им е $650 хил. 

„Десетилетия наред Стейнхард демонстрира ненаситен апетит за плячкосани артефакти без да се притеснява за законността на своите действия, без да се интересува от легитимния произход на нещата, които е купувал и продавал или от тежките културни щети, които е нанасял по планетата. Преследването от негова страна на „нови“ добавки към това, което демонстрира и продава, не познава географски и морални граници, което си личи от разпрострялата се мрежа от престъпни мрежи от трафиканти на антики, престъпни босове, перачи на пари и иманяри, на които той разчитал, за да увеличава колекцията си“, заявява Сайръс Ванс.

Разследването „Стайнхард“ 

Стейнхард е на 86 години и според сп. „Forbes“ личното му богатство се оценява на $1.2 млрд. Той основава Steinhardt Partners LLP през 1967 г., закрива своя хедж фонд през 1995 г. и се оттегли от бизнеса през 2019 г., след като в продължение на 15 години бе председател на борда на Wisdom Tree Investments.

Случаят е и един от първите на създаденото през 2017 г. специално Бюро за трафик на антични предмети към прокуратурата на Манхатън. Той започва няколко месеца преди това, след като прокурори установяват, че милиардерът е купил струваща милиони долари статуя на биволска глава, открадната по време на гражданската война в Ливан и дадена под наем на музея „Метрополитън“. Главата и още една статуя, за която Стейхрад платил милиони, са върнати веднага на Ливан.

Година по-късно започват и обиски на дома и офиса на Стейнхард. За 171 от иззетите артефакти е установено, че идват от трафиканти, сдобили се с тях по време на безредици, бунтове и конфликти или чрез иманярско плячкосване.

Специалният агент на Ню Йорк, представляващ разследванията от министерството за вътрешна сигурност на САЩ заяви, че Стейнхрад е гледал на тези артефакти просто като на стока за колекциониране и притежаване. „Той не е зачитал какво съкровище представляват те за наследството на култури по света, от които са били откраднати“, добавя той. 

Те са били в ръцете на 12 мрежи за трафик и не са притежавали свидетелство за произход преди да се появят на международния пазар за произведения на изкуството. Според заемащото 142 страници изброяване на фактите по случая се посочва, че за 138 антики е установено, че идват от Гърция, Израел или Италия. Стейнхард признава, че повечето от тях е купил от един посредник и че те „нямат произход“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

КРИМИ

„Беше на живот и смърт“: Говори равинът, спасил заложници в Тексас

„Предполагам, че в такава ситуация правиш това, което трябва“, разказа Сайтрон-Уокър

публикувано

на

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Ситуацията беше на живот и смърт – така равинът, който прекара 10 часа като заложник в синагогата, която ръководи в Тексас, описва ужасът, който изживя в събота.

Духовният човек разбрал, че трябва да действа, когато видял, че въоръженият мъж, който ги държи като заложници, започва да се изнервя, че полицията не изпълнява исканията му.

„Предполагам, че в такава ситуация правиш това, което трябва“, разказа горчивия си опит от заложническата драма в събота равин Сайтрон-Уокър.

ФБР разкри кой е похитителя, взел заложници в Тексас

Той бил в синагогата и се подготвял за служба, когато заподозреният, идентифициран от ФБР като 44-годишния британски гражданин Малик Фейсал Акрам, почукал на прозореца на храма. Равинът го поканил на чай, мислейки си, че това е „ранена душа, нуждаеща се молитва“.

„Поканих го, постояхме заедно“, разказа равинът. „Имах възможност да поговоря с него и не забелязвах нищо подозрително до тогава“.

Той каза, че едва в началото на службата, на която присъствали само шепа хора, Акрам разкрил намеренията си.

„Докато се молехме, бях с гръб към хората, когато чух щракване“, каза Сайтрон-Уокър. „Оказа се, че това е пистолет“.

Полицията разбрали за инцидента със заложниците, когато членовете на синагогата, много от които наблюдавали службата онлайн, подали сигнал.

Акрам казал на преговарящите, че иска да бъде освободен осъден терорист, който е затворен във военновъздушната база близо до Форт Уърт. По думите му той бил брат на Афия Сидики, осъдена за тероризъм в САЩ и изтърпяваща присъда от 86 години затвор в център за затворници със здравни и психически проблеми в щата Тексас. Сидики беше осъдена за опит за убийството на американски военни през 2010 г. и заподозряна за връзки с терористичната групировка Ал-Кайда.

Акрам пристигна в САЩ от Лондон на 29 декември. Кацнал на летище Джон Ф. Кенеди в Ню Йорк. Според източници, Акрам отсядал в приюти за бездомни на различни места и вероятно се е представял като бездомник, за да получи достъп синагогата.

„Бяхме заплашени през цялото време“, разказа равинът. „За щастие никой от нас не пострада“.

След похищението в Тексас: Повече полиция покрай религиозните центрове в Ню Йорк

Равинът и трима мъже били взети за заложници около обяд. След 5 часа заподозреният освободил единия от тях. Но с течение на времето похитителят започнал да се ядосва, защото исканията му не били удовлетворени.

„Той се ядосваше, че исканията му не са изпълнявани, не изглеждаше добре, не звучеше добре“, каза той. „Бяхме ужасени“.

Равинът решил да действа, когато заподозреният се отдалечил от вратата.

„Когато видях възможност, се уверих, че двамата господа, които все още бяха с мен, са готови да тръгнат. Изходът не беше далеч“, разказва равинът.

Той добави: „Казах им да вървят. Хвърлих стол по стрелеца и се насочих към вратата и тримата успяхме да избягаме“.

Заподозреният се затичал след тях, но веднага се върнал обратно.

След това елитен екип на ФБР щурмува синагогата. Заподозреният е убит.

„Беше ужасяващо. Беше поразително“, разказва равинът.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

САЩ

След среща с Байдън: Топ генерал се оказа заразен с COVID

Другият началник, който е дал положителна проба, комендантът на морската пехота на САЩ генерал Дейвид Бергер, ще продължи да изпълнява задълженията си

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Председателят на Обединения комитет на началник-щабовете генерал Марк Мили е дал положителна проба за коронавирус.

Това съобщи CNN. Телевизията се позова на прессекретаря на висшия воененн полковник Дейв Бътлър.

В момента е известно, че генерал Марк Мили има леки симптоми.

Бътлър отбеляза, че Мили работи дистанционно и избягва контакт с други хора. Миналата сряда на 12 януари Мили разговаря с президента на САЩ Джо Байдън.

„В продължение на няколко дни тестовете му преди и всеки ден след разговора с президента бяха отрицателни до неделя“, уточни полковник Бътлър.

По думите му всички останали членове на Обединения комитет на началник-щабовете са с отрицателни резултати от тестовете за COVID-19.

Другият началник, който е дал положителна проба, комендантът на морската пехота на САЩ генерал Дейвид Бергер, ще продължи да изпълнява задълженията си незасегнат, каза говорител на морската пехота, уточни „Ройтерс“.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин даде положителна проба за COVID-19 по-рано този месец. Пробата му беше отрицателна на 9 януари и излезе от изолацията, за да се върне на работа в Пентагона.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

САЩ

Случаят с „Rust“: Конфискуваха телефона на Алек Болдуин 

Телефонът е нужен за разследването

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Актьорът Алек Болдуин предаде мобилния си телефон на разследващите полицаи по делото за стрелба и смърт на снимачната площадка на филма „Rust“. 

Телефонът е поискан, за да се съберат данни като текстови съобщения и гласова поща по случая. 

Операторката Галина Хътчинс беше застреляна, докато 63-годишният Болдуин е репетирал изваждане на пистолет на снимачната площадка на филма през октомври миналата година. 

Филмът "Rust": Алек Болдуин още не е предал телефона си на разследващите 

Преди дни от полицията заявиха, че актьорът не иска да съдейства на разследването доброволно. Aдвокатът на Болдуин обаче твърди, че клиентът му доброволно е предал телефона си. В съдебен иск срещу Болдуин се твърди, че сценарият на филма не е изисквал от него да стреля с пистолет.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА