Открийте ни и в

България

Дойде на работа, оставка, цензура

Ясен Дараков

публикувано

на

Един депутат се появи в парламента и това беше шок за всички. А когато го попитаха какво го води насам, той се зачуди: “Какъв изненадващ въпрос!” Така е – въпросът е изненадващ. В една нормална държава, след като цял един 4-годишен мандат не си се явил на работа повече от 3-4 дена, няма да имаш втори. Ако заради твое назначение е паднало едно правителство, няма никога повече да си в обществения живот. Ако има подозрения, че въртиш контрабанда на цигари в Близкия изток и западните служби са притеснени от това, вероятно с теб щеше да се занимава службата, която оглавяваше за няколко дни преди протестите. И още много ако-та, но знаете играта на думи и ударения – акотата смърдят. Като въпросния и цялата система на задкулисие, корупция и схеми, която олицетворява.

В същия ден, когато депутатът се появи на работа, едно друго такова лице напусна управляващите постове в собствената си партия и благодари на лидера й. Скандали, обвинения в корупция, злоупотреба с власт – наказанието е оставка. Няма разследване, няма съд, няма затвор. По същото време в съседна Румъния лидерът на управляващата партия отива в затвора. За няколко хиляди евро злоупотреба.

И дали сте разбрали какво точно се случва с тези хора? Може дори да не сте чули. Защото няма откъде. Много малко останаха медиите в България, на които това задкулисие да не е сложило ръка. Все по-рядко ще чуете за това от журналистите, които работят там. Но тази седмица имаше и такъв случай. Директорът на най-голямата интернет група в страната Христо Христов твърди, че има “безпрецедентна намеса в политика на “Гонг” и новинарските сайтове”.

“С времето видях, че доста колеги си тръгват или биват напуснати, но никой не казва и дума. Аз вярвам, че нищо не ни се дава даром, особено нещо толкова важно като свободата на словото. А историята е показала, че за свободата не можем да се борим само с думи, трябват и действия”, пише в отворено писмо Христов.

Свободата на словото обаче изглежда не е важна за обществото в България. Читателите, зрителите, слушателите не реагират по никакъв начин, когато известни лица, задаващи трудни и важни въпроси, изчезнат от страниците на вестника или от тв и радиоефира. Липсата на потребност от журналистика у мнозина е страшна. Когато ги няма свободните медии като коректив на всяка власт, настъпва диктатурата. Когато фактите се оспорват, когато не се показват, когато се скриват и изопачават под желанието на хората с власт и пари, държавата престава да съществува.

Тази седмица имахме повод да си го припомним – т.нар. Голяма екскурзия, Възродителен процес, който бил продиктуван от “външна намеса” във вътрешните работи на България. Нито е екскурзия, нито е имало какво да се възражда, нито е имало външна намеса, а всичко е било организирано от БКП и Държавна сигурност. Но кой да провери думите на тези с власт – в комунизъм и диктатура това не е възможно.

И още един повод от този месец – годишнината от аварията в Чернобил и последвалото мълчание. Липсата на свободна преса буквално убива. А когато я няма, диктатурата се настанява бързо и удобно.

Не се заблуждавайте. Това касае всички. Защото дори и оставката на въпросния номер 2 в партията майка е възможна заради смелата журналистическа работа на колегите от “Свободна Европа”. Но само това не е достатъчно.

Приятен уикенд,

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

България

Над 70 000 българи във Великобритания получиха статут на уседналост

bgvoice

публикувано

на

от

По данни на британското вътрешно министерство България заема шесто място сред държавите-членки на ЕС по брой на гражданите, подали заявления за Статут на уседналост или временен статут на уседналост. Общата бройка е 70 600 души, като отхвърлените искания са едва 20.

В процентно изражение спрямо общия брой на диаспората, българските гражданите са на първо място от държавите членки на ЕС, които са се пререгистрирали – т.е. 61 на сто от българите в Кралството са подновили статута си.

Борис Джонсън заплашен от затвор, ако не се съобрази със Закона за Брекзит

Данните бяха изнесени от външното министерство на България. От там припомнят, че на заседание на Министерския съвет от 30 януари 2019 г. са били приети два национални плана: План за действие на Република България за прилагане на Споразумението за оттегляне на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия от Европейския съюз и План за действие за оттеглянето на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия без споразумение.

И двата документа предвиждат разширяване на консулската служба в Лондон и кадрово обезпечаване в състав: консул и сътрудник, което вече е факт.

Консулската ни служба обслужва гражданите бързо и ефективно, като времето за чакане в повечето дни е няколко минути и няма опашки, казват от МВнР.

Лондон няма да спре веднга свободното движение на европейци след Брекзит без сделка

МВнР има готовност при Брекзит без сделка да открие изнесени консулски офиси в Шотландия и Северна Ирландия.

Предвидени са и вече изпълнени повечето от мерките, заложени в плана – законови промени, комуникационни дейности и административни мерки.  И двата плана са публикувани на сайта на МВнР.

МВнР, МТСП и българското посолство в Лондон организират информационни дни, в които служители на дипломатическата ни мисия разясняват процедурата по придобиване на статут на уседналост.

От началото на годината в различни градове на страната са проведени 30 такива информационни срещи. До края на 2019 г. са планирани още около 15 срещи, като освен в Англия, Шотландия и Уелс, такива ще бъдат проведени и в Северна Ирландия. Датите на информационните дни се публикуват на интернет страницата на посолството, както и във Фейсбук.

Без визи до 90 дни престой на Острова след Брекзит

Българските граждани, работещи и учещи във Великобритания, могат да се информират относно необходимите документи и процедурата за придобиване на статут на уседналост, както от сайта на българското посолство в Лондон, секция Brexit, така и на сайта на МВнР, секция „Какво трябва да знам за Brexit?”

„Обръщаме внимание още веднъж, че последният срок за кандидатстване за статут на уседналост зависи от изхода на преговорите за излизането на Великобритания от Европейския съюз. При оттегляне със споразумение срокът за кандидатстване е 30 юни 2021 г., докато при оттегляне без споразумение срокът е 31 декември 2020 г.“, обясняват от МВнР.

Българите във Великобритания в схема за уседналост след Брекзит

Българите, пристигнали след Брекзит, но преди януари 2021 г., ще могат да кандидатстват за право да останат да работят и учат в страната до три години, след което ще трябва да кандидатстват по бъдещата миграционна система на ОК, която все още не е определена.

Задължение на всички граждани, които искат да получат статут на уседналост, е да подадат своите документи онлайн или на хартия. Посолството съдейства с предоставяне на пълна информация по всички информационни канали.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Нови доказателства: Русофилите получили десетки хиляди от Цветан Василев и Решетников

bgvoice

публикувано

на

от

Прокуратурата публикува нова порция доказателства по шпионския скандал в Николай Малинов и движение “Русофили”.

От документите става ясно, че през 2013 г. дружеството “Бромак” на Цветан Василев е дарило на движението 31 515 евро за изработване на паметен знак “Самарски кръст” в 200 екзпемпляра.

Публикуван е и договор между Риския институт за стратегически изследвания на Леонид Решетников и  “Русофили”, сключен през същата година. По него движението на Малинов е получило 2,2 млн. pyбли (около 61 xил. лв) за журналистически материали, които да отразяват външната и вътрешната политика на България.

Забраниха на Решетников да влиза в България, шефът на "Русофили" е обвинен в шпионаж

Представен е и чат от заестника на Малинов – Юрий Борисов с жена. Двамата обсъждат нуждата от създаване на русофилска партия, която да бъде балансьор в парламента.

Линк към документи

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Миролюба Бенатова кара такси след като напусна NOVA

bgvoice

публикувано

на

от

снимка: Фейсбук профил

Журналистката Миролюба Бенатова беше засечена от граждани да кара такси в София, в една от най-големите компании.

По-късно тя самата публикува информация във Фейсбук профила си, че е взела изпитите в ДАИ и се изявява на ново поприще. Смяната на микрофона с волан се наложила, след като на няколко места й отказали работа като репортер.

Нова телевизия "освободи" Миролюба Бенатова и Генка Шикерова
“И да, има срамна работа. Но тя не е да отваряш багажник и да возиш комфортно хора от точка А до точка Б. Не е срамно да умееш да изслушваш, да говориш учтиво и да отговаряш, когато те питат защо си там.
Срамно е да те поръчват за поръчкови репортажи.”

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada