Открийте ни и в

Лайфстайл

Доказано: Викингите са живели в Америка почти 500 години преди Колумб

публикувано

на

Доказано: Викинги са живели в Америка почти 500 години преди Колумб

Няколко века заслугата за откриването на Америка – едно от най-важните събития в историята на човечеството – бе приписвана на Христофор Колумб.

Историците дълго сякаш недоглеждаха отдавна съществуващите доказателства в исландските саги, че той и екипажите му не са първите европейци, стъпвали на новия континент. В днешно време обаче е вън от съмнения, че първи в Америка са били най-дръзките средновековни мореплаватели – викингите.

Не беше ясно обаче точно кога е ставало това, тъй като сагите нямат надеждна датировка. Скорошно проучване обаче хвърли ясна светлина и по този въпрос, като показа, че те са живели на американския континент около 1021 година, което ги прави негови откриватели почти 500 години преди Колумб.

Мария Елена – звезда, родена от звезди

Доказано: Викинги са живели в Америка почти 500 години преди Колумб

Международен екип от учени доказа, че европейците вече са били активни в Америка преди хиляда години, почти 5 века преди “откриването” й от генуезеца, плавал под испански флаг. Това стана, след като специалистите точно датираха насечено дърво, открито в селището на викингите L’Anse aux Meadows в северния край на канадския остров Нюфаундленд.

Използвайки нова техника, включваща следи, оставени след слънчева буря, екипът показа, че древният лагер е от 1021 г. сл. Хр.

Трите изследвани парчета дърво от три различни дървета са взети от археологическата площадка, която има ясни белези на викингско присъствие.

Всяко парче дърво носело “ясни доказателства”

за рязане с остриета, изработени от метал – материал, който не се произвежда от местното население.

Без секс от 27 години: 82-годишна баба наваксва в кревата с 36-годишен и се чувства „като девица“

Учените можаха да определят точната година на образците, тъй като мощна слънчева буря се е случила през 992 г. сл. Хр. и е произвела отчетлив радиовъглероден отпечатък в дървесните пръстени от следващата година. Директорът на изследванията доцент Майкъл Дий от университета в Грьонинген в Холандия каза:

“Отчетливото увеличение на производството на радиовъглерод, настъпило между 992 и 993 г. сл. н. е., е открито в архиви на дървесни пръстени от цял свят.“

Жива ли е Иления? Или къде е дъщерята на Ал Бано и Ромина

Той обясни, че всеки от трите дървени предмета показва този ясен маркер 29 растежни пръстена преди кората. Първият автор на изследването – д-р Марго Кюйтемс, също от университета в Гронинген, коментира:

„Намирането на белега от слънчевата буря 29 растежни пръстена навътре ни позволи да заключим, че дейността по рязане се е състояла през 1021 г. сл. Хр.“

Историците знаят, че викингите са предприели епични пътешествия с емблематичните си кораби дракари. На запад те са основали селища в Исландия, Гренландия и в крайна сметка – базата в L’Anse aux Meadows в Нюфаундленд, Канада. Въпреки това оставаше неясно кога се е случила тази първа трансатлантическа дейност.

Кадиров след загубата на Лиман: Москва вече трябва да си помисли за ядрено оръжие

Изследователите казват, че броят на експедициите на викингите в Америка и продължителността на престоя им отвъд Атлантическия океан остават неизвестни.

Всички настоящи данни предполагат, че цялото начинание е било “донякъде краткотрайно” и културното и екологичното наследство от първата европейска дейност в Америка вероятно е било малко. Ботанически доказателства от L’Anse aux Meadows обаче потвърдиха, че

викингите са изследвали земи по на юг от Нюфаундленд.

Д-р Кюйтемс обобщи:„1021 г. сл. н. е. е най-ранната година, в която европейското присъствие в Америка може да бъде научно доказано. Предишните дати за присъствието на викингите в Америка са разчитали до голяма степен на исландските саги. Те обаче са започнали като устни истории и са били записани едва векове след събитията, които описват. Макар да са противоречиви и на моменти фантастични, сагите също предполагат, че са се случвали срещи, както насилствени, така и приятелски, между европейците и местните жители на региона. Въпреки това са открити малко археологически доказателства в подкрепа на такъв обмен.“

Тя посочи, че съществуват и други средновековни разкази, “които предполагат, че видни фигури от европейския континент са знаели, че викингите са достигнали суша през Атлантическия океан”.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено