Открийте ни и в

САЩ

Докладът на Мълър: Многобройни контакти с Русия, опити за спиране на разследването (ОБОБЩЕНИЕ)

Главният прокурор на Тръмп обвинен, че е подвел за изводите от доклада

публикувано

на

След 22 месеца на разследване, което задържа вниманието на нацията и света, докладът на Робърт Мълър беше разпространен в четвъртък сутринта. Но не и преди министърът на правосъдието и главен прокурор на Тръмп Уилям Бар да обрисува в розови щрихи изводите на Мълър, използвайки думите на президента “без съглашателство, без възпрепятстване” (no collusion, no obstruction). Фактите от 448-те страници, написани от екипа на Мълър, разкриват съвсем друго – предизборен щаб, готов да работи с Русия и нейните агенти срещу опонента си, но никога не намерили подходящ момент, начин и повод и президент, направил многобройни опити да спре последвалото разследване – някои видими, други не.

И докато Мълър решава, че няма достатъчно данни за криминално престъпление като конспирация за руските контакти в екипа на Тръмп, то за възпрепятстване на правосъдието той не стига до конкретен извод. “Ако бяхме сигурни след щателно разследване, че президентът очевидно не е извършил възпрепятстване на правосъдието, щяхме да го кажем. Въз основа на приложимите правни норми и фактите обаче не сме в състояние да направим това”, пише Мълър. Още в началото на разследването Мълър решава, че ще следва действащия протокол на правосъдното министерство, че срещу действащ президент не може да бъдат повдигнати обвинения. По тази причина той не прави заключение за действията на Тръмп по отношение на възпрепятстването на правосъдието, но изрично подчертава, че не докладът и заключенията не оневиняват президента.

Минути след пресконференцията на министъра на правосъдието Доналд Тръмп пък изрази задоволството от това, което е чул по телевизията, с този туит, заимстващ от постера за сериала “Game of thrones”

Той оставя решението за това на Конгреса, който може да започне процедура по импийчмънт срещу президент, извършил тежки престъпления.

Президентът е бесен от назначаването на специалния прокурор, научавайки новината в Овалния кабинет. Той се свлякъл в стола си и казал: “Боже Господи. Това е ужасно. Това е краят на моето президентство. Аз съм преебан.” (Oh my God. This is terrible.

This is the end of my Presidency. I’m fucked.)

– според показания на шефа на кабинета на бившия министър на правосъдието Джеф Сешънс. “Как е възможно да позволиш това, Джеф. Твоята работа беше да ме защитиш…Това е най-лошото нещо, което някога ми се е случвало”, казал още президентът.
Мълър е разследвал 10 епизода на възможно възпрепятстване на правосъдието от страна на Доналд Тръмп – като уволнението на шефа на ФБР Джеймс Коми и обяснението в интервю за NBC, че го е направил заради руското разследване. Други епизоди са останали скрити за обществото досега.

Като например епизодът, когато Тръмп се обадил в дома на тогавашния юрисконсулт Дон МакГан да каже на заместник-министъра на правосъдието Род Розенстайн, че “Мълър трябва да си ходи”. Вместо да изпълни нареждането, МакГан решил да си подаде оставката, ако президентът продължи да настоява.

В друг пример Тръмп поискал от един от най-доверените си послушни сътрудници Кори Лавандалски да каже на бившия министър на правосъдието Джеф Сешънс да обяви, че Робърт Мълър е компроментиран и има конфликти на интереси. Това съобщение въобще не е било предадено на Сешънс.

От доклада става ясно, че екипът на Доналд Тръмп – в Белия дом и адвокатите му, е успял

да го спаси от самия него и от неговите импулси

Всички те многократно отказват да извършат действия, който противоречат на закона, неморални са или са против интереса на президента и администрацията.

Една от най-успешните стратегии на адвокатския екип на президента се оказва, че го е спрял да отговаря лично на въпросите на специалния прокурор. Едно такова интервю има потенциала да разкрие дали е било налице “криминално намерение” за възпрепятстване на правосъдието. Вместо това президентът дава само писмени отговори, от които личи, че са силно редактирани от адвокатите му. Повечето отговори на Тръмп започват с думите: “Нямам директен спомен за…” А въпросите, на които президентът отговоря, са свързани с разследването за руска намеса и конспирация, а не с възпрепятстване на правосъдието.

Публикуването на доклада може да оневинява юридически президента, но дава нов заряд на разследванията в Конгреса срещу него.

Председателят на комисията по юридическите въпроси на Камарата на представителите Джеролд Надлър заяви, че иска специалният прокурор Робърт Мълър да даде показания в комисията му не по-късно от 23 май. Той каза това малко след края на пресконференцията на Бар, на която министърът на правосъдието посочи, че няма възражения Мълър да даде показания в Конгреса.

Демократите обвиняват Бар, че се държи като адвокат и ПР на президента, а не като главен прокурор на САЩ. Според повечето анализатори, наблюдаващи безпрецедентната пресконференция, Бар се фокусира само върху фактите, които са в полза на президента, повтаряйки няколко пъти, че в доклада на Мълър няма извод за съглашателство (no collusion) – термин, който не е юридически, но пък е предпочитан от Тръмп.

По думите на главния политически водещ във FOX News Крис Уолис, Бар е действал повече като адвокат на президента, отколкото като независим прокурор на Съединените щати, говорейки за неговите мотиви и емоции. “В действителност бих казал, че той прави защитата на президента”, каза Уолис в ефира на любимия тв канал на Тръмп.

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Америка избира 2020

Часове преди първия дебат: защо Байдън може да загуби повече? (СНИМКИ)

Социологическите проучвания преди началото на дебата показвт, че избирателите в САЩ са разделени почти наполовина в прогнозите си кой ще победи тази вечер

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Архив/БТА

Американският президент Доналд Тръмп, който иска втори мандат, и опонентът му Джо Байдън ще се сблъскат за пръв път на живо във вторник вечерта – в първия от четирите дебата по време на предизборната кампания в САЩ.

Президентските дебати не са задължителни, но вече са традиция. А ефектът им е интригуващ – макар да не променят мнението на привържениците на двамата кандидати, те помагат на малък, но ангажиран с вота процент колебаещи се избиратели да вземат решение. В година, в която социологическите проучвания показват малка преднина за Байдън, а няколко важни щата са „на кантар“, представянето на двамата ще има особена тежест.

Това коментира пред „Дневник“ по време на онлайн брифинг, организиран от Държавния департамент, д-р Мичъл Маккини – експерт по президентски дебати и преподавател в Университета на Мисури. Д-р Маккини е бил съветник на Комисията по президентските дебати, която организира тези събития.

Това е единственият момент по време на кампанията, в който избирателите могат да видят двамата кандидати един до друг, в среда, върху която нямат контрол, обясни той. 90-95% от зрителите не променят избора си, показват проучванията на Маккинли; но от 5-те процента, които идват, без да са решили, над половината взимат решение за кого да гласуват въз основа на видяното.

Почти три четвърти (74%) от регистрираните избиратели планират да гледат първия дебат, показва допитване на университета „Монмаут“, но мнозина е вероятно да включат телевизора, за да се забавляват, а не да решат за кого да гласуват. Само 3% казват, че очакват да чуят нещо, което да повлияе на вота им, други 10% – че може би има такава възможност, но 87% изключват да се случи нещо такова. Показателите са почти идентични с тези преди първия дебат Клинтън-Тръмп през 2016. г.

Има две условия, при които дебатите може да променят решението на повече хора – когато надпреварата е оспорвана и когато достатъчен брой избиратели още не са взели решение. Това е така в много от колебаещите се щати в момента, посочи Маккинли.

Опасност за Байдън

Байдън е човекът, който има какво да губи тази вечер – особено след като Тръмп от месеци насам го атакува заради възрастта му (Байдън е 4 години по-стар). Той непрекъснато го нарича „Сънливия Джо“ и спекулира, че или няма да има сили да изкара дебата докрай, или, ако го направи, вероятно е на някакъв вид стимуланти.

„Сега фокусът е върху това как ще се справи Байдън. Ако сгафи, ако се спъне, ако не може да си спомни нещо, това ще подхрани тези твърдения“, отбелязва Маккинли. Що се отнася до Тръмп, той очаква обичайното му представяне – „поток на съзнанието, атаки, обиди, хвалби. Не мога да си представя с какво президентът би могъл да ни шокира. Дори да прави твърдения, които не са верни, ниe вече сме свикнали да очакваме това. Не съм сигурен как той би могъл да бъде възприет като губещ.“

Козът на Байдън може да е в излъчването му. „Той е много спокоен, резервиран, емпатичен, грижовен и ми се струва, че се гордее с това. В ерата на коронавируса вероятно е развил още повече този стил. Пред гражданите това може да изглежда по-добре на фона на агресивния дебатиращ. Но в първата вечер: дали ще му дойде в повече, дали ще бъде засенчен от този много по-агресивен опонент и дали това ще помогне на наратива на Тръмп? Байдън трябва на практика да покаже, че е силен, и че е агресивен в отговор на агресивния Тръмп.“

Социологическите проучвания преди началото на дебата показвт, че избирателите в САЩ са разделени почти наполовина в прогнозите си кой ще победи тази вечер. Това показва допитване на Центъра за американски политически изследвания към Харвардския университет и социологическа агенция „Харис“ за в. „Хил“.

Според сондажа 51 процента от американците смятат, че победител на дебата ще бъде Тръмп, а 49 на сто залагат на Байдън. Шейсет и два процента от запитаните са на мнение, че медиите са благосклонни към Байдън, а 35 процента казват същото за Тръмп. Допитването е извършено между 22 и 24 септември с 1314 участници.

Кога са дебатите и за какво ще се говори

Дебатите са общо четири – три между основните претенденти и един между кандидатите за вицепрезиденти. Тазгодишният сезон започва със сблъсъка на Тръмп и Байдън в Case Western Reserve University в Охайо, а модератор ще бъде Крис Уолъс от „Фокс нюз“ – авторитетен и известен с напористия си стил журналист, който водеше и последния дебат между Хилари Клинтън и Тръмп през 2016 г.

Опонентите ще говорят по шест теми, на всяка от които са отделени общо 15 минути – политическата им история; Върховния съд, пандемията от коронавирус, расовият проблем и насилието в градовете, честните избори и икономиката.

На 7 октомври един срещу друг ще се изправят кандидатите за вицепрезидент – Камала Харис и Майк Пенс, в Юта. Седмица по-късно Тръмп и Байдън ще се явят на дебат във Флорида, но в друг формат – среща с граждани, където обичайно има и публика на живо, и където хората преценяват способностите на кандидатите да общуват с аудиторията. Последният, трети дебат между двамата, ще бъде в Нашвил на 22 октомври. Изборите са на 3 ноември.

Трескава подготовка тече в Case Western Reserve University в Охайо преди първия дебат. Сн.: АП/БТА

Трескава подготовка тече в Case Western Reserve University в Охайо преди първия дебат. Сн.: АП/БТА

Трескава подготовка тече в Case Western Reserve University в Охайо преди първия дебат. Сн.: АП/БТА

Трескава подготовка тече в Case Western Reserve University в Охайо преди първия дебат. Сн.: АП/БТА

Трескава подготовка тече в Case Western Reserve University в Охайо преди първия дебат. Сн.: АП/БТА

Трескава подготовка тече в Case Western Reserve University в Охайо преди първия дебат. Сн.: АП/БТА

Кой печели и кой губи

Първият дебат между Клинтън и Тръмп през 2016 г. счупи всякакви рекорди със своите 81 млн. зрители. Най-авторитетните проучвания преди четири години показваха, че Клинтън се е справила по-добре, припомни Маккинли. Но неговите впечатления са, че кандидатът, който използва времето да цитира факти, статистики и доказателства, обикновено излиза „губещ“.

Работата им не е да бъдат най-добре информираните и да цитират факти и числа. Не това искат зрителите, смята той. Те по-скоро искат да видят как двамата номинирани се държат един с друг и как реагират на нападки.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

Началните улилища в Ню Йорк започват присъствени занятия

Родителите все пак имат избор да оставят децата си изцяло на дистанционно обучение

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Стотици хиляди деца ще влязат във вторник отново в класните стаи за присъствено обучение в началните училища в Ню Йорк, предаде Асошиейтед прес.

След двукратно отлагане училищата в най-многолюдния град в САЩ ще бъдат отворени на фона на възраженията на директори, според които решението на градската управа ги затруднява в набирането на персонал. Същевременно здравните органи се безпокоят от ръста на новозаразени в някои предградия на мегаполиса след лятната ваканция, през която нивото на разпространението на коронавируса в Ню Йорк като цяло бе сравнително стабилно, отбелязва АП.

„Това е голям момент за града“, заяви кметът Бил де Блазио. По думите му с отварянето на основните училища днес и на средните в четвъртък за присъствени занятия „до половин милион деца ще бъдат на училище тази седмица“.

Ню Йорк, където в държавните училища са записани над 1 милион ученици, има доста по-амбициозен в сравнение с други големи училищни системи в САЩ график за връщане на учениците в класните стаи тази есен. Родителите все пак имат избор да оставят децата си изцяло на дистанционно обучение. В петък делът на решилите това е бил 48 на сто – увеличение от 30-те процента шест седмици по-рано, припомня Асошиейтед прес.

Първоначалното решение беше учениците в Ню Йорк да влязат в класните стаи на 10 септември. Датата обаче бе отлагана неколкократно, защото учителският синдикат каза, че това би било опасно заради остарелите вентилационни системи, недостатъчния брой медицински сестри в училищата и по други причини. По едно време Обединената федерация на учителите дори заплаши със стачка, отбелязва АП.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

САЩ

В. „Гардиън“ сравни Тръмп с герой от приказка на Андерсен

В приказката „Новите дрехи на царя“ властта се налага над истината, така е и Тръмп, пише „Гардиън“

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

„Новите дрехи на царя“ е поучителна приказка, която политиците добре знаят. На един суетен владетел, който не може да устои на изкушението да си купува нови дрехи, са продадени нови въображаеми дрехи. Той се разхожда с новите си „вълшебни“ дрехи, докато едно малко момче не казва истината, че кралят е гол. В приказката на Ханс Кристиан Андерсен кралят продължава да твърди, че е облечен в прекрасни дрехи. Поуката е, че властта се налага над истината. Американският президент Доналд Тръмп се мисли за такъв владетел, пише британският в. „Гардиън“.

В. „Ню Йорк таймс“ разкри, че през 2016 и 2017 г. е платил по 750 долара данъци и никакви данъци през предходните 15 години. Това се дължи на факта, че Тръмп не е постигналият всичко със собствени усилия милиардер, за какъвто се представяше в телевизионното предаване „Стажантът“, а е отличник в губенето на пари. Голф игрищата на президента са загубили 315 милиона долара от 2000 г. насетне.

Разкритията за данъците на Тръмп сриват образа му на успешен бизнесмен

Реакцията на президента се изрази в това да нарече информацията „тотално фалшиви новини“. Той се надява, че този език ще повлияе на привържениците му и ще ги подтикне към това да възприемат неговите думи, а не да обърнат внимание на фактите. Тръмп изгради коалиция от поддръжници, базираща се повече на конспиративните теории, отколкото на партийните пристрастия. Стратегията му е да захранва симпатизантите си с конспиративни теории, срещу които те следва да се борят. Той говори лъжи без колебание и често.

Какво научихме за данъците на Тръмп: не плаща нищо, дължи стотици милиони и дава $70,000 за фризьор

Привържениците му може би дори оценяват това. Мнозина от тях са на мнение, че политиците по принцип са лъжци и смятат за лицемери хората, които се възмущават от лъжите на Тръмп.

Коментар на в-к „Гардиън“/ превод: БТА

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Повече в featured, Джеф Сешънс, Докладът на Мълър, Доналд Тръмп, Робърт Мълър, Род Розенстайн, руското разследване
Неуморната Кина Бъговска от Чикаго получи държавен медал

С широк размах в живота, с жажда да осъществява много проекти не само в изкуството, но и в обществения живот...

Затвори