Открийте ни и в

САЩ

Докладът на Мълър: Не оневинява президента, множество контакти на щаба с Русия

публикувано

на

След 22 месеца разследване специалният прокурор Робърт Мълър не откри достатъчно доказателства, за криминална конспирация между Доналд Тръмп или неговите сътрудници и Русия в техните усилия да повлияят на президентските избори през 2016 г.

  • Разследването обаче установи многобройни контакти между съветници в щаба на Тръмп и руснаци, свързани с тяхното правителство и служби по време на кампанията и след изборите. Но според специалния прокурор тези контакти не достигат до нивото на криминална конспирация
  • Докладът на Мълър описва многобройните опити на Доналд Тръмп да попречи на разследването и екипът на специалния прокурор дебатира дали действията на президента представляват криминална дефиниция на възпрепятстване на правосъдието. Според доклада обаче като действащ президент, Тръмп има правото да извърши много от действията, включително и уволнението на бившия директор на ФБР Джейм Коми.
  • Още в началото на разследването Мълър решава, че ще следва действащия протокол на правосъдното министерство, че срещу действащ президент не може да бъдат повдигнати обвинения. По тази причина той не прави заключение за действията на Тръмп по отношение на възпрепятстването на правосъдието, но изрично подчертава, че не докладът и заключенията не оневиняват президента.
  • „Ако бяхме сигурни, след щателно разследване, че президентът очевидно не е извършил възпрепятстване на правосъдието, щяхме да го кажем. Въз основа на приложимите правни норми и фактите обаче не сме в състояние да направим това“, пише Мълър.
  • Президентът е бил бесен от назначаването на специалния прокурор, казвайки: „Боже Господи. Това е ужасно. Това е краят на моето президентство. Аз съм преебан.“ („Oh my God. This is terrible. This is the end of my Presidency. I’m fucked“), според показания на шефа на кабинета на бившия министър на правосъдието Джеф Сешънс. „Как е възможно да позволиш това, Джеф. Твоята работа беше да ме защитиш…Това е най-лошто нещо, което някога ми се е случвало“, казал още президентът.

Special counsel Robert Mueller’s redacted report on the investigation into Russian interference in the 2016 presidential election is photographed Thursday, April 18, 2019, in Washington. The report contained two volumes. (AP Photo/Jon Elswick)

Спиране на разпространението на компроментиращи записи за действията на Тръмп в Русия

Според доклада бившият шеф на ФБР Джеймс Коми е докладвал за непроверена информация, че Русия има компроментиращи записи за Тръмп от 2013 година, когато е бил в Москва за конкурса „Miss Universe“. По време на кампанията бившият адвокат на Тръмп Майкъл Коен получил текстово съобщение от руския бизнесмен Георги Рътскиланз, което гласи: „Спрях изтичането на записи от Русия, но не съм сигурен дали няма нещо друго, да знаеш“ По-късно Рътскиландз каза, че е получил информация, че тези записи са подправени, но не го е казал на Коен.

Мълър казва, че закони за възпрепятстване на правосъдието могат да се отнесат към президенти, които използват властта си неправомерно

Специалният прокурор Мълър отхвърля аргумента, че е противоконституционно президент да бъде обвинен за възпрепятсване на правосъдието, ако той е използвал властта си за неправомерни действия. Такива действия включват и неправомерни уволнения на подчинени или намеса в работата на Министерство на правосъдието. Този аргумент беше изнесен и от самия главен прокурор Уилям Бар преди да бъде назначен на поста. Това означава, че Мълър оставя отворена вратичка за евентуално обвинения срещу Тръмп за възпрепятстване на правосъдието след като не е президент – опция, която Уилям Бар се опита да отхвърли.

Докладът изрично казва, че не оневинява президента Тръмп

Дали Тръмп е участвал във възпрепятстване на правосъдието е юридически въпрос, който засяга сложни конституционни параграфи, които обикновено не се отнасят до обикновените граждани. Докладът обаче изрично казва, че разследването не оневинява президента Тръмп. Вместо това документацията по доклада казва, че единствено Конгресът може да предприеме стъпки и да спре злоупотребата в президентската власт – текст, който със сигурност може да даде повод на деморкатите в Конгреса да направят още разследвания или да започнат процедурата по импийчмънт.

Екипът на Тръмп са го спасили от собствените му желания и действия

От доклада става ясно, че екипът на Доналд Тръмп – в Белия дом и адвокатите му, са успели да го спасят от самия него и неговите импулси. Те многократно отказват да извършат действия, който противоречат на закона, неморални са или са против интереса на президента и администрацията, става ясно от доклада на Мълър.

Една от най-успешните стратегии на адвокатския екип на президента се оказва, че са го спрели да отговаря лично на въпросите на специалния прокурор. Едно такова интервю има потенциала да разкрие дали е било налице “криминално намерение” за възпрепятстване на правосъдието. Вместо това президентът дава само писмени отговори, от които личи, че са силно редактирани от адвокатите му. Повечето отговори на Тръмп започват с думите “Нямам директен спомен за…”. А въпросите, на които президентът отговоря са свързани с разследването за руска намеса и конспирация, а не с възпрепятстване на правосъдието.

Президентът Тръмп е опитал да повлияе на разследването за руската намеса в изборите в САЩ. Усилията му са били общо взето неуспешни, но това до голяма степен е било защото неговите съветници и други високопоставени служители са отказали да изпълнят заповедите му или молбите му, се казва в доклада на Мълър.

Според разследването Тръмп се обадил в дома на тогавашния юрист-консулт Дон МакГан да каже на заместник –министъра на правосъдието Род Розенстайн, че “Мълър трябва да си ходи”.

“МакГан е говорил с президента два пъти и е разбрал нареждането по същия начин и двата пъти, което прави невъзможно да не е разбрал или да не е чул добре искането на президента. В отговор на това искане МакГан е решил да напусне”, се казва в доклада. “Той се е обадил на своя адвокат, отишъл е до Белия дом, опаковал си е вещите и се е подготвил да си подаде писмото с оставката на неговия шеф на кабинета и е казал (на тогавашния шеф на кабинета на Тръмп Рейнс) Прибиус, че президентът е поискал от него “да извърши откачени ла*на.”,  се казва още в доклада.

В крайна сметка МакГан не е напуснал и президентът не е продължил да настоява за уволнението на специалния прокурор.

Дали Тръмп е участвал в притискането на свидетели

Специалният прокурор казва, че това е юридически прецедент и че, за да се прецени дали е действал неправомерно трябва доказателства, че Тръмп е „знаел, че прави нещо нередно”.

Но Мълър дава няколко примера, когато Тръмп е действал съмнително. „Що се отнася до ген. Флин, президентът му е изпратил няколко публични и лични съобщения, в които го призовава да не се огъва преди Флин да започне да си сътрудничи с правителството”, пише в доклада на Мълър.„Що се отнася до Манафорт, има доказателства, че президентът е действал в посока да повлияе на Манафорт затова дали да сътрудничи в разследването или не.

Президентът и неговите съветници неведнъж изказват намерения, че могат да дадат президентски пардон на Манафорт, като освен това наблягат на момента, че Тръмп не желае Манафорт да сътрудничи”, пише още в доклада. Пол Манафорт е бивш шеф на предизборния щаб на Тръмп, срещу когото има няколко присъди по руското разследване, свързани с финансови и данъчни злоупотреби.

Срещи с руснаците

Членове на обкръжението на Тръмп са се срещнали с руснаци на 9 юни 2016 г. с очакването да получат информация от Русия, която да помогне на Тръмп в изборите. Руските събеседници обаче не са предоставили такава информация, пише Мълър в доклада.

В срещата са участвали зетят на Тръмп Джаред Къшнър, ръководителят на предизборния му екип Пол Манафорт и синът му Доналд Тръмп младши.

Мълър освен това съобщава, че руското военно разузнаване ГРУ „за пръв път е взело за мишена личния офис на Хилари Клинтън около пет часа след изявлението на Тръмп“ от 27 юли 2016 г., в което той призова Русия да намери изтритите имейли на демократическата му съперница в изборите.

Руснаците са успели да хакнат и откраднат имейли на Демократическата партия и на близък сътрудник на Хилари Клинтън, които впоследствие бяха разпространени от Уикилийкс и други сайтове, се казва в доклада. „Руската държава се намеси в изборите от 2016 г. широкообхватно и системно“, заявява Мълър.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

САЩ

Тръмп не прави нищо за помирение

публикувано

на

от

Виж цялата статия
БТА

Жителите на Минеаполис организират сами отбраната си, гласи заглавие в днешния брой на френския в. „Фигаро“. Изоставено от претоварените полицейски служби, населението е подложено на насилие и грабежи след смъртта на Джордж Флойд.

Полицейският час, наложен в много градове заради размириците, избухнали след смъртта на Джордж Флойд, не успя да спре новата вълна от протести в САЩ, пише британският в. „Гардиън“. Полицията използва хеликоптери, сълзотворен газ и лютив спрей срещу участниците в спорадичните размирици, изтъква вестникът.

Tръмп мобилизира армията за действие срещу протестиращите

Най-малко петима души загинаха при сблъсъците в най-малко 140 американски града. Много хора, както полицаи, така и протестиращи, бяха ранени, пише в. „Ню Йорк таймс“. Причинените щети от грабежите и вандализма се измерват с милиони.

Тръмп постепенно отмени реформите в полицията, въведени по времето на Барак Обама. В същото време администрацията на Тръмп показа, че няма да е прекалено загрижена, ако полицията стигне до някаква граница или я премине. Когато снощи Тръмп поиска от губернаторите да се „наложат“ на протестиращите и участниците в размирици, изказването му съвпадаше с „грубите“ тактики, на които той се възхищава, пише изданието.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Америка избира 2020

8 щата гласуват за президент на първични избори

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Осем щата и окръг Колумбия провеждат първични избори днес, най-големият тест досега на готовността на САЩ да провежда избори по време на епидемия от коронавирус.

Четири от щатите – Пенсилвания, Индиана, Мериленд и Роуд Айлънд – забавиха процедурата за номиниране на кандидати, за да избегнат най-лошото от епидемията, която досега отне живота на над  100 000 души.

Останалите щати Айова, Монтана, Ню Мексико и Южна Дакота насърчиха или разшириха гласуването по пощата като сигурна алтернатива за гласуване.

Навсякъде гласуването на място е ограничено до минимум, а където го има бе белязано от проблеми. В Пенсилвания в много секции липсваха бюлетини или  електронните машини не работиха, а някои секции отвориха по-късно от обявеното.

В окръг Колумбия има притеснения, че наложеният полицейски час заради протестите ще попречи на много от гласоподавателите да упражнят своя глас. Той е обявен за 7 часа вечерта, а секциите ще са отворени до 8 часа.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

САЩ

Гвардията влезе в Чикаго, достъпът до центъра е ограничен

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Националната гвардия влезе в Чикаго, а достъпът до центъра на града е ограничен. Това обяви губернатор Дж. Б. Прицкър.

Той е разпоредел 250 служители от гвардията да подпомогнат полицаите в града, след като бяха подпалени няколко патрулки, а тълпата от протестиращи започна да плячкосва магазините.

Много автобуси не се движат към центъра на Чикаго. Метрото също е спряло. Очаква се то да върви по график от сряда.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada