Открийте ни и в

България

Доклад за “Струма”: Много нарушения и престъпна безотговорност от АПИ

От Института по пътна безопасност настояват за сериозни наказания

публикувано

на

АПИ системно не е осигурявала контрол на автомагистрала “Струма”. Това сочи доклад на Института за пътна безопасност (ИПБ) за поръчан от него международен одит на магистралата и по-конкретно за участъка в района на село Боснек, където на 23 ноември 2021 г. стана катастрофата с македонския автобус, при която загинаха 45 души.

Констатациите в документа стават ясни ден след като прокуратурата обяви, че шофьорът на автобуса е виновен за трагедията.

От института са предали доклада на регионалния министър Гроздан Караджов и очакват от него действия за потърсена наказателна отговорност от длъжностните лица, осъществяващи контрол на строителството и поддръжката на пътищата в АПИ, които със своето бездействие са създали предпоставки за настъпването на тежки катастрофи.

Прокуратурата: Шофьорът е виновен за катастрофата с 45 жертви на "Струма"

В доклада е описано, че в южната лента за движение в района на Боснек са подменени всички обезопасителни съоръжения.  Констатирано е обаче, че сглобката на тривълнестата преграда и вертикалните стълбове на двувълнестата преграда са компрометирани и не отговаряли на инсталационните изисквания.

“Стопанинът на пътя трябва да изиска от изпълнителя на строително-монтажните работи да ги въведе в изправност съгласно инсталационния стандарт или лично да поеме отговорност за тези несъответствия”, настояват от ИПБ.

“Гумите се спукаха и пожарът започна“: От първо лице за трагедията на „Струма“

Също така е констатирано, че при обезопасителна преграда в северното платно за движение болтовото съединение е компроментирано. Посоченият елемент от съоръжението е високорисков и не е в състояние да извърши необходимата работа съгласно изискванията на краш тестовете.

По “Струма” са открити и множество точки за прекосяване на платната за движение, за които водачите не са предварително информирани и където атакуващият ръб на ограничителните прегради не е обезопасен. Липсват твърди инженерни мерки, при което съществува възможност за неконтролирано пресичане на платната и последващо пътнотранспортно произшествие от коси челни и странични, или задни удари.

В доклада пише и че при изхода от АМ “Струма” при Старо Село не е предвидена обратна връзка с южното платно за движение. Тази липса на функционалност причинява объркване и принуждава водачите да правят непозволени опасни завои в насрещната лента за движение. Констатиран е и непочистен пътен възел от сняг, принуждаващ МПС търсещи достъп до северното платно за движение на АМ “Струма”, да шофират в насрещното движение.

11-членно семейство е сред загиналите на АМ "Струма"

Според доклада на ИПБ временната организация на движението в района на Старо село е в директен конфликт с ускорителния шлюз, като тази изкуствено създадена нова неочаквана геометрия причинявала объркване. Тя принуждава водачите да направят бавно включване под висок ъгъл.

Преди дни в друг доклад на ИПБ беше посочено, че автомагистрала “Хемус” е с висок риск от настъпване на тежки пътнотранспортни произшествия и е необходимо незабавно предприемане на действия за обезопасяване на автомагистралата от страна на стопанина на пътя. Според института необходимостта от обезопасяване на АМ “Хемус” е незабавна предвид високия риск от настъпване на тежки пътнотранспортни произшествия вследствие констатираните опасности в участък от 50 км от магистралата (2 платна по 25 километра).

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА