Открийте ни и в

България

Документите за админстрацията – вече без печат?

От “Изправи се. БГ! Ние идваме!” са внесли поправки за това в АПК

публикувано

на

Печатите на документите за администрацията да отпаднат, предплагат от „Изправи се.БГ! Ние идваме!“. Те са внесли промени в Административнопроцесуалния кодекс (АПК), в които се казва, че не може да се изисква полагане на печат върху документ на хартиен носител за удостоверение на авторство. Във внесените изменения се записва изрично, че лицата, осъществяващи публични функции и организациите, предоставящи обществени услуги във връзка с каквото и да е административно обслужване на гражданите и юридическите лица, не могат да изискват печат за авторството за документ.

Така те няма да могат да отказват да приемат документ, защото няма печат. Нещо повече – ако го направят, ще подлежат на глоба от 150 до 1500 лв. (по чл. 305 АПК).

„Авторството на документ се удостоверява от неговия издател чрез саморъчен подпис, електронен подпис по смисъла на Закона за електронния документ и електронните удостоверителни услуги. Документът съдържа информация за имената на лицето, което го е издало, качеството и длъжността, в които действа, както и основанието на неговата представителна власт“, искат да се запише в АПК от ИБГНИ. Те предлагат и изменения в серия закони, регламентиращи поставянето на печат – от ДОПК, през тези за счетоводството, за устройството на територията и митниците, до законите за читалищата и тютюна. А на изпълнителната власт се дава един месец, за да приведе в съответствие цялата подзаконова нормативна уредба, пише lex.bg.

„В модерния свят, отразявайки и промените, които наложи пандемичната обстановка, развитието на електронно управление и всички иновативни дигитални технологии, то да се удостоверява авторството на издаден документ с поставяне на печат, не дава очакваната сигурност и е допълнителна пречка за всеки бизнес, отнема времеви ресурс на компаниите при обиколката на учрежденията. С настоящия законопроект улесняваме бизнеса и гражданите, пестим време на физически и юридически лица, намаляваме административната тежест и модернизираме документооборота, освобождаваме обществените услуги от допълнителна ангажираност на приемане на документи на хартиен носител, с печат“, се посочва в мотивите.

В тях се подчертава, че се запазват единствено символни печати и произтичащите от международни конвенции, както и на специализирани гилдии като нотариуси, одитори, и архитекти.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА