Открийте ни и в

Вашите пари

Долар=евро: Кой печели и кой губи?

Еврото потъна заради войната в Украйна

публикувано

на

Долар=евро: Кой печели и кой губи?
Сн.: Pixabay

Макар и за няколко часа, на 13 юли стойността на долара се изравни с тази на еврото за първи път от 20 години насам.

12-процентният срив, който отбеляза еврото, е резултат от множество неблагоприятни обстоятелства – от войната в Украйна до енергийната криза и растящия риск, че Русия ще прекрати износа на природен газ и ще тласне еврозоната в рецесия.

Към това трябва да се прибави и драстичната разлика в скоростите, с които ФЕД, ЕЦБ и другите централни банки по света провеждаха своите парични политики още от началото на COVID пандемията.

Единната европейска валута се бореше да остане над вододела от един долар и избегна на косъм равенството на 12 юли с котировка от 1.00003 долара. Последният удар нанесоха публикуваните ден по-късно инфлационни данни на Съединените щати за юни: 9.1% годишен ръст на индекса на потребителските цени – най-високият скок от ноември 1981-а – след 8.6% увеличение през май. Това почти сигурно вещае повишение на щатските лихвени проценти с още 75 базови пункта през този месец.

В ранното утро на 14 юли котировките се движеха в близост до 1.0025 долара.

Като една най-важните валути в света,

доларът често се повишава

по време на сътресения, отчасти защото инвеститорите го смятат за относително безопасен и стабилен. Американската валута спечели през последните месеци, тъй като инфлацията се повиши, лихвените проценти нараснаха и притесненията относно растежа се влошиха.

Основният начин да се измери силата на долара е като се индексира спрямо кошница от валути на основни търговски партньори като Япония и еврозоната. По тази мярка доларът е на 20-годишен връх, след като нарасна с повече от 10 процента тази година, огромно движение за индекс, който обикновено се измества с малки части всеки ден.

През изминалата седмица и йената потъна до 24-годишно дъно спрямо долара. Но почти всяка валута – колумбийското песо или индийската рупия, полската злота или южноафриканският ранд – вероятно са загубили стойност спрямо американската валута, особено през последните шест месеца. Факторите, които вълнуват глобалната икономика, отчасти обясняват защо доларът изведнъж стана толкова много по-силен. Докато централните банкери по света се опитват да укротят инфлацията чрез повишаване на лихвените проценти, Федералният резерв действа по-бързо и по-агресивно от повечето тях. В резултат на това лихвените проценти сега са значително по-високи в Съединените щати, отколкото в много други големи икономики,

примамвайки инвеститори

привлечени от по-високата възвръщаемост дори на относително консервативни инвестиции.

Валутата е била по-силна, отколкото е сега, само три пъти от 60-те години на миналия век. Анализатори от Bank of America изчислиха, че повече от половината ръст на долара тази година може да се обясни само със сравнително агресивната политика на Фед. Те посочиха статута му на убежище във времена на влошени икономически условия и сътресения на фондовия пазар и обясниха, че доларът се покачва, защото високите цени на енергията удрят икономиките на вносителите, включително по-голямата част от Европа, по-силно от Съединените щати, които са по-малко зависими от закупуването на петрол и газ от чужбина.

Може ли

доларът да бъде спрян?

Икономиката на САЩ изглежда по-нестабилна, но тъй като Европа е изправена пред енергийна криза, Япония се съпротивлява на повишаването на лихвените проценти, политиките на Китай за блокиране на Covid-19 смущават веригите му за доставки и други страни се люлеят под тежестта на високата инфлация, търсенето на долара изглежда стабилно.

Въпреки че остава неясно за колко време. „Засега все още очакваме доларът да се търгува начело“, каза г-н Триведи от Goldman Sachs. „Може да е още за малко, но вероятно по-голямата част от движението на долара може да е зад гърба ни.“

Най-големи страдания пък се очертават за единната европейска валута заради близостта на Европа до войната в Украйна и зависимостта й от вноса на енергия от Русия.

Валутни стратези на „Номура интърнешънъл“ вече прогнозираха спад до 0.95 долара. „Ситигруп“ смята, че еврото ще потъне под това равнище, ако Русия спре износа на природен газ за Европа. А главният валутен стратег на „Сосиете женерал“ – Кит Жуке – отбеляза в началото на юли, че „за еврото не могат да се намерят купувачи през това лято”.


Кой печели и кой губи от паритет?

Американците, които пътуват в чужбина това лято, ще открият, че парите им стигат за повече. „Един от начините, по които един американец може да извлече ползите от силния долар, е като отиде на почивка“, каза Макс Гохман, главен инвестиционен директор в AlphaTrAI, фирма за управление на активи. Печелят и търговците в Европа, защото по-слабото евро може да направи европейските експортни стоки по-конкурентни в Съединените щати. САЩ и ЕС са основни търговски партньори, така че промяната на обменния курс е важна за стоковия обмен.

Но американските компании с големи международни операции понасят удари, когато конвертират чуждестранните продажби обратно в долари. Печалбите както на Microsoft, така и на Nike, например, наскоро са спаднали. Apple генерира повече от 60 процента от продажбите си извън Съединените щати; той и други технологични гиганти, които доминират на много борсови индекси, вероятно ще пострадат от силата на долара, когато разкрият последните си финансови резултати през следващите седмици.

Основно безпокойство за САЩ е, че по-силният долар прави произведените в страната продукти по-скъпи от другата страна на Океана, разширявайки търговския дефицит и намалявайки икономическото производство, като същевременно дава на чуждестранните продукти ценово предимство в Америка.

Бен Лайдлър, глобален пазарен стратег в eToro, изчислява, че покачването на долара ще намали с 5 процента ръста на печалбите на компаниите от S&P 500 тази година, или приблизително 100 милиарда долара. Това е значително въздействие, като се има предвид, че печалбите на тези компании се очаква да нараснат с около 10 процента тази година, според FactSet.

Но по-слабото евро създава главоболия за Европейската централна банка, защото може да означава по-високи цени на вносните стоки, особено на петрола, чиято цена е в долари. Държавите от еврозоната дърпат ЕЦБ всяка към своя интерес. Централната банка планира да повиши лихвените проценти, което е изпитаното лекарство срещу инфлацията, но по-високите лихви може да забавят икономическия растеж.

Много компании и правителства в чужбина вземат заеми в долари и високата стойност на валутата за тях също е голям проблем. Това е особено вярно за по-бедните страни, привлечени от деноминиран в долари дълг като алтернатива на по-слабо развитите местни пазари.

От друга страна, сривът на еврото създава сериозни проблеми и на потребителите в Европа, защото захранва инфлацията, която отдавна е извън контрол.

Обезценяването на еврото е изключително скоростно, като се има предвид, че през февруари то се търгуваше в близост до $1.15.


Търсенето на златото спадна заради силния долар

Долар=евро: Кой печели и кой губи?

Цeнaтa нa злaтoто cпaдa нa фoнa нa pъcтa нa дoлapa cпpямo cвeтoвнитe вaлyти. Авгycтoвcкитe фючъpcи зa злaтo нa нюйopкcкaтa бopca Соmех отбелязаха спад с 9,05 дoлapa, или c 0,52%, дo 1726,45 дoлapa зa тpoйyнция.

Ha cпoт пaзapa cкъпoцeнният мeтaл ce тъpгyвa пo 1726,79 дoлapa зa yнция, инфopмиpa Poйтepc.

B cъщoтo вpeмe ceптeмвpийcкитe фючъpcи зa cpeбpoтo пoeвтиняxa c 0,8% дo 19,04 дoлapa зa yнция.

Пocкъпвaнeтo нa дoлapa пpaви злaтoтo пo-мaлкo изгoднo зa пoкyпкa oт пpитeжaтeли нa дpyги вaлyти, обясняват експертите.

Зaбeлeжимo влияниe въpxy cдeлкитe c жълтия мeтaл oкaзa cтaтиcтикaтa зa инфлaциятa в CAЩ, пyбликyвaнa в cpядa. Пpeз юни гoдишнaтa инфлaция в cтpaнaтa ce ycкopи дo 9,1% нa гoдишнa бaзa cлeд 8,6% мeceц пo-paнo. Цифpaтa пpeз юни e нaй-виcoкaтa oт нoeмвpи 1981 г.

Cтaтиcтикaтa знaчитeлнo зacили oчaквaниятa зa пoвишaвaнe нa лиxвитe, кoeтo e нeгaтивнo зa тъpceнeтo нa злaтo.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено