Открийте ни и в

Здраве

Домашната аптечка – какво, защо и докога

Няколко трика за съхранение на билки, които ще ги запазят за дълго
Мария Танева

публикувано

на

Всички ние притежаваме домашна аптечка – скрита в банята, кухнята или просто в шкафчето до леглото ни, пълна с малки шишенца, съдържащи магия под формата на хапчета, лековити сиропчета с вкус на сладки бонбонки и успокояващи мазила миришещи на билки и непознати нам растения.

Тази малка кутийка или шкафче е всъщност “разказ” за нашата персона, нашето здравословно състояние, кои сме и какво ни е отношението към света, науката и себе си. Тази интересна колекция от покупки разказва за нашето емоционално състояние, за начина ни на живот и задочно пътуване по света. В домашната аптечка на семейство в Африка можете да намерите мехлемчета от Азия, а в домашната аптечка на семейство в Австралия можете да намерите хапчета, доставени от Южна Африка, но всъщност произведени в Канада.

В семейните аптечки с хапчета на жители в големите градове можете да намерите

лекове против стрес, чувство на тревога

безпокойство и т.н., често отнасящи се до така наречената диагноза за anxiety или депресия.

Някои хора притежават повече хомеопатични капки, други са любители на хранителните добавки като витамини, минерали, мазила и други подобни, а трети притежават жизнено поддържащи лекарства против сърдечни усложнения, диабет, остеопороза и др.

Разнообразието от видове хапове обяснява факта, че ние сме напълно различни едно от друго същества. Ние сме уникални създания, които имат различни нужди в процеса на лечение и възстановяване.

Тук искам да отбележа факта, че напоследък се говори за нов медицински подход към пациента, а именно индивидуалният подход вследствие на подадената специфична генетична информация.

В януарския брой на списание National Geographic 2019 твърдят, че “по последни изследвания учените са създали каталог на 665 милиона вариации на гени”.

Предстои много работа обаче, за да се отговори на въпроса – кои от тези гени не представляват опасност за здравето ни и кои представляват сериозна заплаха за здравето.

Учените са открили

метод за създаване на алгоритми

които изчисляват възможността за развитие на пет основни групи заболявания – сърдечни болести, рак на гърдата, диабет тип 2, възпаление на дебелото черво и предсърдно мъждене. Много от нас притежават множество мутации, които носят незначителен риск сами по себе си, но събирателно те са пречка за пълноценното ни здраве.

Целта на науката е да открие метод, чрез който в ранни години да се определят пътищата за развитие на евентуални здравословни проблеми и така подготвени да ги посрещнем с нужните средства за лечение.

И така, докато тези позитивни практики се превърнат в реалност ние трябва да се доверим на интуицията – нашата и тази на медиците, да се обръщаме към домашната аптечка за разрешаване на болестотворни проблеми.

Това, с което можем да си помогнем, засега е да проверим дали всички лекове и хапове са в срок на годност. Дали тези чудеса на природата и човешкото знание се съхраняват на сухо, тъмно, чисто и хладно място или според предписанията.

Тъй като билките станаха много популярни напоследък и могат да се купят както насипно така и под формата на хапчета и тинктури, искам да ви предложа няколко идеи за съхранението им.

 Трайността на билките

зависи напълно от типа им и от това как са съхранени.

Ако са добре запечатани в тъмен пакет, те могат да се съхраняват с години. Ако се съхраняват отворени и изложени на слънце, те няма да траят дори и месец. Но дори и в този случай те не се “развалят” напълно, а само губят от потентността си с времето.

Най-добре е да са вакумирани, в контейнер или в така наречения Miron glass (стъкло Мирон), което е създадено при проучвания по biopothonics (наука за оценяване качеството на храната и срокът й на годност).

Счита се, че това стъкло предпазва потентността на съдържания продукт поради факта, че то блокира видимия спектрум на светлината. Един от най-фрапиращите експерименти с този вид стъкло е този, при който розовата вода била съхранявана в продължение на 3 години, без да промени качествата си!

Този вид стъкло предпазва от клетъчни изменения на съдържания продукт. То действа като натурален филтър, пропускайки само три вида лъчи, а именно виолетовите, ултравиолетовите и инфраред лъчи.

При друг опит учените, съхранили мед за дълъг период от време, при което открили, че Miron glass не само съхранява, но и подобрява вкусът на меда.

Ето как можете да използвате това изобретение за подобряване качеството на съдържанието на домашната ви аптечка.

 

 

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

Здраве

Простатата: Второто сърце на мъжа

Люба Момчилова

публикувано

на

Виж цялата статия
В България идеята MOVEMBER се провежда от 2011 г. Благодарение на мъжете с мустаци има открити случаи на заболяването в съвсем начален стадий, когато лечението е успешно.

През целия месец ноември в стотици страни по света се провежда кампанията „Movember“. Инициативата, известна още и като Ден на мъжа, е на фокус и в САЩ, и в България. Тя цели да привлече вниманието на хората към превенцията срещу една от коварните болести при силния пол – рака на простатата.

Английската дума „Movember“ е комбинация от МО, жаргон за мустаци и месеца ноември. През 1999 г. в Мелбърн група младежи уж на шега си пускат мустаци, за да заострят вниманието към проблема. От тогава мъжете решават да не се бръснат за 30 дни в знак на солидарност.

Така именно мустаците се превръщат в символ на борбата със заболяването и едно напомняне, че всеки мъж трябва да отиде на профилактичен преглед.

Ракът на простатата е

третата водеща причина за смърт

свързана с онкологично заболяване. Това е най-често срещаното онкострадание при мъжете с тенденция за нарастване на случаите. „Тихият убиец“ на мъжете се развива безсимптомно 3-4 десетилетия.

Според Европейската асоциация по урология за скрининг и ранна диагностика ранното откриване на рака на простатата в комбинация със съвременните методи на лечение понижава раково обусловената смъртност до 20-30%. Ранното откриване на заболяването освен това намалява риска пациентът да се диагностицира в напреднал или метастатичен стадий, а PSA скринингът трябва да се прави при мъже на 40-45-годишна възраст, за да се определи рискът и да се адаптира по-нататъшно проследяване.

Според онколози възрастта, расовата принадлежност и наследствена обремененост са сред основните рискови фактори, които могат провокират рака на простатата. Той е по-малко срещан в Южна и Източна Азия и по-често в Европа, Северна Америка, Австралия и Нова Зеландия. Заболеваемостта в Азия е по-ниска заради липсата на рафинирани храни, суровоядството, наситените мастни киселини. Азиатци, преместили се в Щатите или в Нова Зеландия или Австралия, придобиват същия риск като този на местното население след около 10 г.

 Простатата е второто сърце на мъжа

«Затова грижата за нея е много важна за комфортния живот на силния пол. Можем да кажем, че това е неговата ахилесова пета, защото тя бива често поразявана от различни заболявания. Това са най-често възпалителните заболявания при по-младите мъже, доброкачествената простатна хиперплазия при мъжете над 50 години и, разбира се, карцином на простата.

Доброкачествената простатна хиперплазия не е заболяване, а състояние, което бавно, постепенно прогресира във времето и заслужава нашето внимание. Всички мъже над 50-годишна възраст трябва да се грижат за своята простата, като веднъж в годината трябва да направят контролен преглед при специалист уролог, като заедно с това изследват простатния специфичен антиген“, обяснява проф. д-р Димитър Младенов, началник на Отделението по обща урология в Александровска болница.

 „Дълго време симптомите са едни и същи

Хората се успокояват, че заболяването им е под контрол, а през това време карциномът се развива. Проучване на Александровска болница сред 700 от тях в осем града сочи, че 58% от пациентите с доброкачествена хиперплазия отиват на лекар чак 7 месеца след първите симптоми, а 38,7% търпят над 1 г. обезпокоителните симптоми. Малко над половината – 54%, са със средно тежки оплаквания, но с относително голям дял са и онези с тежка симптоматика – 33%. Затова казвам, че всяко смущение в уринирането при мъжете трябва да води до контролен преглед“, каза председателят на Българското урологично дружество проф. Петър Панчев.

70% от българите си самолекуват жлезата

„У нас над 800 000 мъже са във възрастовата група над 65 г. Известно е, че средната честота на заболяването сред тях е 80%, което означава, че 655 000 българи могат потенциално да бъдат засегнати. По данни на Здравната каса обаче едва 15% от тях се лекуват. Което означава, че над 70% от българите лекуват проблемите с простатата си, като използват билкови продукти и хранителни добавки.

Причина за тези негативни данни е стеснението сред мъжете да признаят за проблема си и да потърсят помощ. Лекарска консултация трябва да търсят не само мъжете над 60-годишна възраст, но и тези, които имат фамилна обремененост за доброкачествена простатна хиперплазия или рак на простатата“, коментира специалистът.

 


Първите симптоми

Първите оплаквания са свързани с нощното уриниране. Получават се чести позиви както през нощта, така и през деня. Чувството е много дразнещо и неприятно. Освен това струята вече става по-вяла и тънка и не е както при младите мъже. Много често след уриниране мъжете имат чувство за недоизпразване на пикочния мехур. Един от най-неприятните симптоми е неудържимият позив за уриниране.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

Велислава Петрова, която откри как шарката изтрива имунитета

Avatar

публикувано

на

Виж цялата статия
ЙОВКА ДИМИТРОВА

Вирусът, причиняващ дребната шарка, изтрива имунната памет на човешкия организъм, събирана след всяко заболяване от най-ранно детство. Той увеличава риска от заболяване от други вирусни инфекции – включително такива, от които човек е преболедувал или срещу които е бил имунизиран. В продължение на поне пет години организмът се сблъсква с нещо като имунна амнезия, която може трайно да увреди имунната система.

Откритието е на д-р Велислава Петрова, генетик в Института „Сангер“ в Кеймбридж, Великобритания – един от трите най-известни центрове за генни изследвания. А забележителното й постижение е нейната докторска работа.

Когато резултатите й са огласени, заедно с подобно изследване в американския университет „Харвард“, всички световни медии пишат за откритието. „За един ден дадох над 50 интервюта“, каза Петрова в телефонeн разговор за „Свободна Европа“.

Как можем да избегнем имунната лоботомия? Най-общо, като не дадем на морбилите да ни изтрият паметта. Откритието на Велислава Петрова прави ваксинирането срещу морбили още по-наложително, тъй като преболедуването изтрива от 11 до 73% от антителата на децата срещу вируси. Използваната в момента ваксина срещу дребна шарка осигурява 99% защита от вируса.

„Действието на вируса е

като да изтриеш историята на обажданията си

от телефона и да му счупиш екрана, оставяйки достъпна само малка част от информацията“, обяснява Петрова.

Самата тя има всички задължителни ваксини, ежегодно се имунизира срещу грип и когато пътува на мисии, си поставя ваксините, които са препоръчителни за съответния регион. Като специалист по вирусите Петрова е категорична, че ваксините срещу шарка не причиняват аутизъм. Разказва, че лекарят, който пръв е направил връзката, е бил заинтересован финансово от разработването на друга ваксина. За това му деяние лекарският му лиценз е отнет.

„Хората трябва да се опитват да бъдат много по-информирани и да преценяват от какви източници се информират“, съветва Петрова, добавяйки, че има огромно количество научни факти, които изключват връзката между аутизма и ваксината срещу дребна шарка. В същото време тя смята, че не е достатъчно просто да се казва, че антиваксърите са глупави, а да се изследва по-задълбочено защо хората не вярват на експерти и на науката.

На помощ може да дойде и познанието за това, което се случва по света. Например да се видят засегнатите от полиомиелит деца в Африка, които са обезобразени или принудени да си служат само с ръце, защото краката им са деформирани.

Само защото не са били имунизирани

В момента тя работи по проект на Програмата на ООН за борба със СПИН, чиято цел е да помогне за развитие на устойчиво здравеопазване в Африка. Африка не е непознато място за Петрова, която е доставяла лабораторно оборудване в Сиера Леоне и е преподавала в тамошния медицински университет.

Иначе Велислава е от Сандански и е възпитаничка на Националната природо-математическа гимназия (НПМГ) в София. След известно колебание между медицината и биологията и след един стаж в прочутия германски университет „Макс Планк“, записва молекулярна биология в Бристъл, Великобритания. Със стипендия започва да прави докторската си дисертация в най-големия институт по генетика в Европа – „Сангър“. Друга стипендия – на ректора на Кеймбридж, й позволява да започне постдоктурантурата си, върху която работи и в момента, наред с воденето на упражнения в университета.

Петрова е първият биолог в семейството си и разказва, че любовта към природните науки й е от детските години. Тя я свързва основно с вроденото си любопитство към неизвестното. Навремето – в България, то е свързано с развитието на технологиите, с ГМО и с генетичните заболявания.

Успехът си свързва със семейството, което цени образованието и с амбицията

да не се отказваш от предизвикателствата

 Всичко става с много труд и с късмет в нужния момент, но за да го има, трябва дълго да си се доказвал“.

Разбира работата си като даване на възможност на хората да са информирани за здравето си и да имат достъп до здравна помощ. Макар за европейците, които имат лекар в квартала, лаборатория на съседната улица и достъп до специалист в града, това невинаги да е съвсем очевидно.

Според Велислава Петрова „на този, на когото е дадено много, трябва и да дава много“.

В живота на тази докторка по генетика има място и за любимото й хоби – правенето на парфюми, за любимата й музика – джазът, както и за спорта, който практикува в свободното си време – кикбокс. Какво прави, когато не е в лабораторията или на мисия ли? Пътува. Тази година наред е Азия, защото за Велислава Петрова „познаването на различни култури помага за работата“.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

Супер лекарство срещу грип? Скоро, обещава СЗО

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Според оценки на Световната здравна организация (СЗО) всяка година един милиард хора по света се разболяват от грип, от 3 до 5 милиона развиват тежки усложнения. Между 290 000 и 650 000 умират в резултат на свързаните с грипа респираторни заболявания. Изследователски екип, ръководен от Ричард Племпър от Атланта, успешно е тествал антивирусно лекарство срещу грип. Засега проучванията са извършвани само върху животни (порове) и в лабораторни условия върху тъканите на дихателната лигавица на човека.

Лекарството, наречено EIDD-2801, блокира ензим, наречен РНК-полимераза, който играе важна роля в размножаването на вируса. В резултат на това, лекарството задейства мутации в генома на вируса. Ако се появят достатъчно мутации, геномът става неефективен и вирусът вече не може да се размножава. Лекарите публикуваха резултатите от своето изследване през октомври в журнала „Science Translational Medicine“.

Висока ефективност

„Молекулата е високоефективна срещу грипа“, посочва д-р Племпър, който преподава биомедицина в държавния университет в Джорджия и е разработил EIDD-2801 в сътрудничество с колеги от университета Емори. „Тя е тествана върху широк спектър от всички грипни щамове и най-важното е, че осигурява висока бариера, която вирусът почти не може да преодолее.“

Освен всичко друго, лекарството е тествано и срещу вируса на свинския грип, който избухна през 2009 г. по целия свят. Пробите са направени върху порове, защото те реагират на грипните вируси като човешкия организъм. След лечение с лекарството те показват значително по-кратки симптоми на треска в сравнение с останалите животни в групата.

При предишните антивирусни средства винаги е възниквала опасността вирусът да развие резистентност към лекарствата чрез мутация. Д-р Март Тоутс, един от водещите автори на изследването, казва, че този път ще бъде много трудно вирусът да остане устойчив спрямо новата молекула. „Досега не сме установили специфични мутации, които да доведат до резистентност“, твърди Тоутс. Той е уверен, че „генетичната бариера срещу вирусната резистентност е висока“. Медикаментът има „висок клиничен потенциал като лекарство срещу грип от следващо поколение“.

Лекарите ще тестват ефекта на лекарството за първи път върху хора идущата година.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada