Открийте ни и в

България

Домусчиев държи 20% от концесията на летище София?

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев отрече твърдението на транспортния министър

публикувано

на

Фирми на председателя на Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев участват с 20% в концесията на “Летище София”. Това казва в интервю за “Медиапул” транспортният министър Христо Алексиев. 

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев отрече твърдението на транспортния министър. Според него тези твърдения, намеци и внушения са поредната 100-процентова лъжа и са част от инструментариума на настоящата предизборна кампания, от която определени лица и медиен кръг се опитват да извлекат политически дивиденти и ползи. 

“Потвърдено е от няколко достоверни източника, че фирми на Кирил Домусчиев участват с 20% в концесията, но искам да разбера къде е операторът на летище Мюнхен. Засега го няма, фигурира само на хартия. До момента не съм видял представители на летище Мюнхен, ангажирани с дейността на летище София”, казва още Христо Алексиев.

Новият избран за концесионер на Летище София обеща Терминал 3 до 10 години

Официално 35-годишната концесия на летището беше дадена от правителството на Бойко Борисов през лятото на 2020 г. на обединение от фирми на френския фонд Meridiam, който притежава 99% в българското дружество концесионер “СОФ Кънект”, а с 1% е австрийската фирма Strabag. Очакваше се летищен партньор в София да е операторът на летище Мюнхен, но за изпълнителен директор Meridiam изпрати човек от летището в Севиля.

“Концесионерът “СОФ Кънект” има инвестиционна програма, която трябва да изпълни. До края на тази година трябва да бъдат инвестирани 4.1 млн. евро. Все още чакаме данни от концесионера колко средства са инвестирали до момента. По моя груба оценка направените инвестиции са не повече от 200 000 евро – една тоалетна и 5 дивана. При положение че до края на октомври трябваше да са направени 1 млн. евро. Аз дълбоко се съмнявам, че планираният размер на инвестиции ще бъде направен”, казва още служебният министър.

Договорът за концесията на летище София беше подписан в разгара на протестите срещу кабинетът “Борисов 3” и главния прокурор Иван Гешев. Вместо за 3 месеца преговорите приключиха за месец и половина. Според “Капитал” бързането е било, защото се е очаквало тогава Борисов да подаде оставка. Парадоксално правителството му сред петима кандидати за концесията избра участника с най-ниската оферта за инвестиции и третата по размер на концесионното плащане.

Окончателно: Концесионната такса за Летище София се отлага с 10 г. 

Тази пролет съвсем в края на последното правителство на Борисов бе подписан анекс към концесионния договор, с който държавата се съгласи “СОФ Кънект” да не плаща идните 10 години концесионни такси заради COVID-19. Става дума за около 245 млн. евро, както и да вдигне летищните такси.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА