Открийте ни и в

Интересно

Домът на ЦК на БКП, който стана новият парламент

Вижте повече за миналото и настоящето на бившия Партиен дом

публикувано

на

Есенната сесия на 44-тото Народно събрание се откри в ремонтираната сграда на бившия Партиен дом на Ларгото в София. Ако няма „изненади“ и законодателният орган продължи работата си до парламентарните избори през пролетта, той ще е първият в новата история на България, който напуска историческата сграда на площад „Народно събрание“, пише svobodnaevropa.bg.

А красивата ниска постройка с надписа „Съединението прави силата“ ще се ползва само за тържествени събития и ще остане символ на българския парламентаризъм.

Така монументалното здание в центъра на столицата, което някога е било построено за седалище на Централния комитет на Българската комунистическа партия (ЦК на БКП), ще приюти законодателния орган на демократична България.

Строежът на Партийния дом, сградата на Министерски съвет (вляво) и тогавашната сграда на Министерството на енергетиката, днес – Президентството (вдясно). Началото на 1950-те. Сн.: БТА

Всъщност това си има обяснение. След падането на комунизма сградата на ЦК на БКП, наричана Партийния дом, остана почти неизползвана. В началото на 90-те години на миналия век Българската социалистическа партия, като наследница на имотите на БКП,

 се опита да я вземе за своите нужди

През 1992 г. обаче нейните имоти бяха одържавени със закон и Партийният дом приюти парламентарните комисии, депутатските кабинети и Централната избирателна комисия.

Още тогава се заговори за голям ремонт на сградата, след което тя да се използва за цялостна работа на Народното събрание. Преустройството й обаче се забави с повече от две десетилетия.

Идейният проект за новата пленарна зала в Партийния дом е готов от началото на 2012 г. Поръчката за строителството се задейства едва четири години по-късно. Големият ремонт трябваше да приключи до началото на 2018 г., за да може първият работен ден на депутатите в зала „Св. София“ да съвпадне с българското Европредседателство. Вместо това

съвпадна с арестите и сблъсъците

на масовия протест срещу кабинета „Борисов 3“ на 2 септември 2020 г., пише boulevardbulgaria.bg.

Намерението за цялостно преместване на Народното събрание в Партийния дом беше обявено още през 2003 г. по идея на тогавашния председател проф. Огнян Герджиков. И тогава депутатите ползват втората сграда за заседания на комисии и за други административни нужди. Първоначалните сметки гласяха, че проектът е

трябвало да струва около 6 милиона лева

неоправдан оптимизъм, както показва историята.

За периода на последните 5 години са възложени повече от 20 обществени поръчки, свързани с основни или текущи ремонти, съответните надзорни дейности, доставка на техника или обслужване на сградата на бившия Партиен дом. Бюджетът за преобразуването му в основна база на Народното събрание дотук е малко над 40 млн. лв. без ДДС.

Двете най-големи поръчки в този период са за преустройството на зала „Света София“ и за реконструкцията на електрическите, отоплителните, вентилационните и климатичните инсталации, плюс ремонт по фасадата и покрива на сградата. Първата беше възложена през 2016 г., втората – в края на 2019-а.

И в двата случая – основен участник в консорциумите победители е компанията „АТ Инженеринг 2000“ ООД, чийто мажоритарен собственик е Илиян Терзиев, председател на Камарата на строителите в България от февруари 2018 г. Негов съдружник е Георги Пенев.

Очаква се и да бъдат поръчани два комплекта надписи за централния вход и пленарната зала – „Съединението прави силата“. Те обаче все още липсват.


Респект и недостъпност

 Комунистическата партия решава да ознаменува идването си на власт и намерението да остане там вечно с монументални сгради. Центърът на София е преобразен, като в периода 1948-1954 година е изграден сегашният Триъгълник на властта – сградите на Партийния дом, на Министерски съвет и по това време – на Министерството на енергетика и тежката индустрия, по-късно – на Държавния съвет, а днес – на президентската институция.

Триъгълникът на властта в късните години, когато над Партийния дом все още стоеше петолъчната звезда. Сн.: БТА

Тежкият стил на трите сгради, наричан от хората сталинистки, е копиран от съветската архитектура от трийсетте и четиридесетте години по времето на управлението на Сталин в СССР. Целта е сградите да внушават на обикновените хора респект, тежест и недостъпност.

 


Тежки врати, мрамор и дъбови ламперии

Отвътре и трите сгради, но най-вече Партийният дом, са също монументални – мраморни коридори, дъбови ламперии, масивни тежки врати на кабинетите, високи тавани с гипсови орнаменти, тесни прозорци.

Централното фоайе на Партийния дом след ремонта. Сн.: БТА

И потайности, които са почти легендарни. Министерският съвет, днешното Президентство и Партийният дом са били свързани със система от подземни връзки, които са минавали и до някогашния мавзолей на Георги Димитров, който бе премахнат през август 1999 г. Така че ако нещо застраши тогавашните властници, те да могат да се измъкнат по тези връзки и да изчезнат в съседните софийски улици.

Конгресите и повечето от пленумите на БКП (при закрити врати) са се провеждали тук до 1981 г., след което новопостроеният Национален дворец на културата (НДК) ги поема. Оттук са тръгвали към народа важните решения, които са определяли съдбата му. На пленум през 1963 година партийните другари одобряват и идеята на Тодор Живков за отказ от държавен суверенитет и постепенно сливане на Народна република България със СССР.

 


Пожарът, архивите, символите

Историята на Партийния дом е неразривно свързана с подпалването му през пълното с вълнения лято на 1990 година. И до днес няма яснота кой го запали въпреки многогодишното разследване. Няма яснота колко и какви документи от ценния партиен архив бяха унищожени и доколко пожарът не заличи следите на изнасянето на национално богатство в годините от късния социализъм и първите месеци на прехода.

Опожарената фасада на Партийния дом, август 1990 година. Сн.: БТА

И до днес върху сградата личат символите на комунистическата власт, които за трийсет години не бяха премахнати, а само частично зачистени. Да, петолъчката на върха на покрива беше демонтирана, но останаха каменни релефи с тогавашната символика.

В края на август трима депутати от предишното Народно събрание – Мартин Димитров, Петър Славов и Методи Андреев – се обърнаха към съда с настояването да постанови задължителното слагане на националния герб на фасадата на новия парламентарен дом. Те пристъпиха към тази необичайна молба към съда, след като дълго време водиха безплодна кореспонденция с председателя на парламента Цвета Караянчева.


От „Георги Кирков“ в „Света София“

Народните представители ще провеждат пленарните си заседания в зала „Света София“, която по времето на социализма носеше името на партийния функционер Георги Кирков.

Много хора се възпротивиха срещу евтиното изпълнение на мебелировката.
Сн:. БТА

Залата е модернизирана, изграден е стъклен покрив, който ще позволява тя да има и естествено осветление. Направени са всички съвременни удобства за депутатите. Отделно има помещения за представителите на медиите, което силно ще намали неформалните общувания, които бяха практика в кулоарите на досегашната парламентарна сграда.

Ремонтираната бивша зала „Георги Кирков“, която посреща депутатите. Сн.: БТА

Всичко това струва на българския данъкоплатец около 40 млн. лв.

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Интересно

Скоро ще ядем медузи, вместо други морски дарове

Ето каква е причината.

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Хората скоро ще ядат медузи, вместо обичайните морски дарове. Това прогозират учени от Куинсланд, Австралия, които са установили, че 92 вида морски дарове и риби, които сега влизат в менюто на човека, са застрашени от изчезване. 11 от тях почти са изчезнали.

„Морските дарове не са устойчиви и тези животни не са в международния списък на застрашените видове и екосистеми. Затова трябва да регулираме риболова и да ловим риба, която може да издържи на този ловен натиск“, каза професор Лесли Роберсън.

Затова, с цел да се запазят застрашените морски видове, медузите скоро биха могли да влязат в нашето меню вместо обичайните морски дарове. Изследователите са установили, че в бъдеще медузите могат да се използват като устойчив заместител, тъй като голямото търсене на атлантическа треска и други морски дарове води до тяхното застрашаване и в крайна сметка – до изчезването на тези видове.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Рядка бяла морска костенурка откриха на плаж в Южна Каролина

Крехкото създание било току-що излюпено и пълзяло върху пясъка

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Pixabay

Рядка бяла морска костенурка беше открита от доброволци, инспектиращи гнезда на костенурки на плаж в Южна Каролина, съобщи агенция Асошиейтед прес.

Крехкото създание било току-що излюпено и пълзяло върху пясъка. Снимки, пуснати в мрежата, увековечиха костенурчето с кремав цвят, което се различава от обичайната сива или зелена окраска на морските костенурки.

Специалистите предполагат, че бебето страда от генетичното заболяване левкизъм, който предизвиква у животните по-слаба пигментация. То се среща изключително рядко в дивата природа и засега не е ясно колко често се проявява при костенурките.


Животни с левкизъм рядко оцеляват, защото поради липса на маскировка, по-лесно стават жертва на естествените си врагове.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Мъжът който иска да прилича на Барби се жалва: Нямам си приятелка

26-годишният мъж харесва жени, но харесва и женския си външен вид

публикувано

на

от

Honza Šimša Виж цялата статия
Сн.: Instagram/Pa Real Life

Мъжът, който похарчи 15 000 британски паунда за филъри, за да изглежда повече като Барби, каза, че смелият му нов вид означава, че някои жени вече няма да бъдат привлечени от него.

 

Технологичният експерт Хонза Симса носи мъжки дрехи, за да ходи на работа и е привлечен от жените, но предпочита и самият той да изглежда като жена. Мъжът носи огромни изкуствени мигли, високи токчета и цветни перуки, но само в свободното си време.

Ревнив травестит преби зверски полицейска дъщеря заради мъж

26-годишният Симса, който е родом от Чехия, обаче твърди, че е пристрастен към хирургичните интервенции, което пък се отразява негативно върху любовния му живот.

 

 

View this post on Instagram

 

@nikolkavrb #barbie #lips #girl #club #brno #brnocity #czechrepublic

A post shared by Jan Šimša (@jan.simsa.7) on

Хонза мечтае да изглежда като кукла. Към момента той има 90 мл. филъри в лицето си – в устните, скулите и брадичката.

Чехът заяви пред британския таблоид „Мирър“:

„Може да се обличам и да изглеждам по този начин, но в ума си съм мъж.“

Откриха първия порно караоке бар (ВИДЕО)

Сн.: PA Real Life

„Харесвам жени, но някои момичета имат проблем с моя външен вид. Той ги обърква. В момента нямам връзка и това не ми пречи.“

Попитан какви жени харесва, Хонза каза:

„Искам жената до мен да изглежда по същия начин – като пластмасова кукла Барби. Все още се харесвам, когато изглеждам като мачо, но съм по-щастлив в другия си вид. Планирам дори да си направя още операции“.

Мъжът се възхищава на звезди от социалните мрежи и в продължение на години се опитва да им подражава.

Писателката Джоан К. Роулинг пак разгневи транссексуалните

„По онова време си изглеждах като мъж, но винаги съм се чудил какво ли ще бъде да изглеждам по-женствено. Най-накрая се реших и предприех стъпки да се превърна в кукла. И харесвам жени, които изглеждат по този начин.“

Първата си пластична операция Хонза си прави през 2017г. Толкова му харесал резултатът, че скоро си направил още и още. Към днешна дата мъжът е похарчил над 15 000 паунда.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada

Повече в Народно събрание, парламент
Ако изборите бяха днес, само 5 партии влизат в следващото НС

ГЕРБ - 23,8%, БСП - 23,4%, „Има такъв народ” - 15,9%, ДПС - 10,4%, ДБ - 9,9%

Затвори