Открийте ни и в

Здраве

Дом за възрастни или хоспис? Кое е най-доброто решение за нашите близки?

Фокусът в домовете за възрастни е върху качеството и честотата на грижите, които се предлагат 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата

bgvoice

публикувано

на

Понякога грижата за някого в определен етап от живота, било то майка, татко или който и да е възрастен близък, не е никак лесна. Ако те са далеч, това усложнява ситуацията допълнително. Изисква се помощ, разбиране и информирано решение за това кое е най-доброто и подходящо място за нуждите на нашия роднина. Често колебанието как да постъпим става още по-голямо, когато нямаме адекватно пояснение на ключовите разлики между дом за настаняване на възрастни хора и хоспис.

За живеещите извън границите на родната страна често е трудно да се ориентират в услугите, които домовете за възрастни и хосписите в България предлагат. Двете обаче са доста различни. Затова ще обясним разликите помежду им и ще ви изненадаме с добрата новина, че в полите на Витоша вече има цялостен център за дългосрочни грижи, който ясно поставя границата между двете и подхожда с абсолютен професионализъм към индивидуалния случай на хората, които имат специфични нужди, и техните семейства.

Какво представляват домовете за възрастни?

Понякога грижата за любим човек у дома може да стане твърде трудна, както физически, така и емоционално, ако тя остава в ръцете на близките. Ето защо те решават да се доверят на професионалисти, чиято мисия е именно вниманието и подхода към възрастен човек, който има нужда от грижа и помощ дори и в най-незначителните активности от ежедневието.

Въпреки че решението за настаняване на близък или роднина в дом за възрастни често е свързано със здравословни проблеми, не е задължително резидентите на домовете да бъдат в краен стадий на тежко заболяване или състояние. Фокусът в домовете за възрастни е върху качеството и честотата на грижите, които се предлагат 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Те могат да включват смяна на тоалет,  помощ при хранене, почистване, физическа и емоционална подкрепа, провеждане на социални дейности или просто осигуряване на компания. Разбира се, не на последно място, е важно да се отбележи, че в домовете за възрастни резидентите са под постоянното наблюдение на домашен асистент.

Какво е хоспис?

В основата си хосписът е лечебно заведение, създадено, за да облекчи болката и страданието на нашите близки в тежко здравословно състояние, когато животът им навлиза в своите последни месеци, седмици или дни. Хосписът е фокусиран в това да накара пациента да се чувства колкото се може по-спокоен, да не бъде самотен и да изживее последните си дни с достойнство.

Услугите на хосписа са достъпни в момента, в който пациентът влезе в терминален стадий или иначе казано – заболяването е прогресиращо и необратимо. За грижите в хосписа е необходим специален опит, който предлага подкрепа както на пациента, така и на неговите близки и роднини. Затова в хосписите работи екип от обучени професионалисти. Това включва лекари, медицински сестри, клиничен психолог, рехабилитатори и болногледачи. Заедно те са на разположение да осигурят физическа, емоционална и духовна подкрепа, както на пациента, така и на семейството му.

Тази година в България отвори врати най-големият център за дългосрочни грижи в Югоизточна Европа, който събира на едно място целия комплекс от услуги на най-високо ниво за резиденти и пациенти извън остра фаза на лечение. Blocks Health and Social Care (Блокс) включва 13 еднофамилни къщи за настаняване на възрастни хора от семеен тип, Хоспис, Медицински център и Център за грижа за паметта, като всички те са вече действащи. През 2021 г. предстои да бъде открита и модерна болница за рехабилитация.

В нея за първи път в България ще бъдат предложени технологии като антигравитационни пътеки, басейн за хидротерапия и водна бягаща пътека, както и високотехнологични роботизирани апарати за раздвижване. В подготовката и изграждането на тези услуги Блокс си сътрудничи с най-престижния център за рехабилитация в света – Шърли Райън Абилити Лаб (Shirlеy Ryаn Аbility Lаb) – номер 1 в САЩ през последните три десетилетия и с най-голям изследователски бюджет в света в тази област.

 

Наред с комплекса, концентриран върху грижата за физическото, психическо и емоционално състояние на пациентите и резидентите, Блокс предлага и домашни специализирани грижи, съобразени с нуждата на отделния човек. Хосписът от своя страна също е изграден така, че да отговаря на специфичните потребности, стаите са оборудвани с високотехнологични медицински легла с антидекубитални матраци и собствена кислородна инсталация.

Блокс се откроява най-вече с личното отношение на висококвалифицирани специалисти. Целта на комплекса е да предоставя цялостно и иновативно решение в областта на рехабилитацията, дългосрочните и палиативни грижи съобразно последните световни стандарти. Демографските характеристики на населението в България предполагат завишена нужда от целенасочено развитие в сферата. Около 1,5 милиона българи са на възраст над 65 години, 200 хиляди от тях са над 80-годишна възраст. Средният брой легла за дългосрочна грижа в ЕС е 750 на всеки 100 хиляди души, а в България тази цифра е едва 30.

Повече информация може да получите и тук.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Здраве

1947 г.: Смъртта пристига в Ню Йорк с… автобус

Как масовата имунизация спасява мегаполиса от една от най-големите зарази

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: „Дойче веле“, Tap Foto

Смъртоносната болест пристига в Ню Йорк с… автобуса. През март 1947 година един бизнесмен, който пътува от Мексико Сити за Мейн, прави междинна спирка в Ню Йорк. Той не се чувства добре, но въпреки това тръгва да разглежда забележителностите на града. И в един миг рухва на земята, разказва „Дойче веле“. Десет дни по-късно умира в една нюйоркска болница. В началото на април лекарите установяват, че е умрял от едра шарка.

Тогавашният нюйоркски комисар по здравеопазването Израел Уайнстийн не се колебае дълго. Още повече, че в Ню Йорк вече са регистрирани и други случаи на едра шарка. Уайнстийн решава да ваксинира цялото население на града, разказва Чарлс ДиМаджо, професор по обществено здравеопазване в Нюйоркския университет.

Едрата шарка се нарежда сред най-тежките инфекциозни заболявания на света. Два от всеки десет случая завършват със смърт, болните са заплашени и от ослепяване, парализа или мозъчни увреждания. Само през 20 век от едра шарка са

починали близо 400 млн. души

През 1947 година повечето нюйоркчани всъщност вече са ваксинирани срещу едрата шарка. Но избухналата епидемия показва, че броят им е недостатъчен. От цялата страна към Ню Йорк започват да се стичат пратки с ваксина. Фармацевтичните фабрики пускат конвейерите си на бързи обороти. Децата се ваксинират в училище, за възрастните са открити импровизирани имунизационни пунктове из целия град, включително и в полицейски участъци.

Всеки гражданин на Ню Йорк има право на безплатна ваксинация. По време на посещението си в Ню Йорк дори президентът Хари Труман демонстративно запретва ръкав за пред медиите. Из целия град плакати призовават гражданите да се ваксинират, за да бъдат сигурно предпазени от болестта.

И хората се отзовават. За по-малко от месец се ваксинират 6,35 милиона души. А в началото на май Израел Уайнстийн вече със задоволство може да оповести, че опасността е отминала.

 Днес е съвсем различно

 Имунизационната кампания в Ню Йорк през 1947 година е последната голяма акция срещу едрата шарка в САЩ. Фактът, че след това никога повече не се налага провеждането на такава кампания, показва, че масовата имунизация в Ню Йорк е била много успешна, казва професор ДиМаджо. Специалистът по обществено здравеопазване изпитва голям респект към решителността на тогавашните здравни власти: „Тогава много добре се справяхме с масовите имунизации. Бяхме в състояние да организираме такива здравни кампании, а хората гледаха с добро око на тези програми. Днес е друго. Здравеопазването се приватизира все повече и повече“, казва ДиМаджо.

Той вижда и дефекти в общественото здравеопазване: в редица здравни служби има остър недостиг на персонал. Днес плащаме солената цена за тези икономии. За да организират масовото ваксиниране, градските и общински власти в САЩ са принудени да търсят помощ от частни клиники и от големите аптечни вериги, които обаче също нямат ресурс да се справят със сложната организация. Към това се прибавят и подозренията относно ваксините, които се ширят сред населението. Според различни допитвания, около 40% от гражданите на САЩ не искат да се ваксинират. Независимо от това обаче главният проблем си остава ерозията на системата за обществено здравеопазване, казва професор ДиМаджио.

„То е като на война. През 1947 година разполагахме с цяла армия от хора, която веднага излезе на бойното поле. Днес обаче тепърва трябва да изграждаме подобна армия – доколкото изобщо това е възможно в условията на коронавируса.“

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

Нови данни: Eфективността на ваксината на Pfizer/BioNTech e над 75% при възрастни хора

Данните са публикувани от „Пъблик Хелт Ингланд „и представляват първият независим анализ във Великобритания, който показва ефективността на ваксината на Pfizer/BioNTech извън изпитанията.

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Една доза от ваксината на Pfizer/BioNTech намалява процентите на прием в болница и смъртните случаи от COVID-19 с над 75 процента при хора на възраст над 80 години, предаде ДПА, цитирайки нови реални данни от Великобритания.

Данните са публикувани от „Пъблик Хелт Ингланд „и представляват първият независим анализ във Великобритания, който показва ефективността на ваксината на Pfizer/BioNTech извън изпитанията.

Сред хората над 80-годишна възраст данни за над 12 000 души показват минимум 57 процента защита срещу коронавирус 28 дни след ваксинацията с една доза от ваксината на Pfizer/BioNTech , нарастваща до 88 процента след прилагането на втора доза.

И Johnson&Johnson подадоха заявление за одобрение на COVID-ваксината им в ЕС

„Пъблик Хелт Ингланд“ наблюдава и действителното въздействие на ваксината на AstraZeneca и Оксфордския университет, която според ранните данни осигурява „добри нива“ на защита с първата доза.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

Маслото от шипки – новата козметична страст

То може да се използва за намаляване на белези, изгаряния и при акне

Люба Момчилова

публикувано

на

Виж цялата статия

Маслото от шипки е забележителен природен продукт с невероятни подмладяващи и подхранващи кожата свойства. Данни за широката му употреба като естествен лек датират още от древните египтяни, маи и индианци.

Макар че не е годно за консумация, маслото от шипки се счита за безопасно и полезно за външна употреба. Поради това то често се включва в състава на продукти за красота, кремове срещу белези, овлажнители и лосиони за тяло, но може да се открие и в чиста форма. Често ще забележите, че се предлага в тъмни бутилки, тъй като при излагане на директна слънчева светлина може да намалее силата на съставките му.

Според експертите по красота редовното използване на масло от шипка успешно се справя с дехидратацията, намалява пигментацията,

 лекува рани и изглажда бръчките

 Неслучайно звезди като Миранда Кер, Кейт Мидълтън и Гуинет Полтроу са луди по маслото от дребните непретенциозни плодове. Действа отлично и на косата, особено ако кожата на скалпа е суха. Спокойно може да добавите няколко капки от него към шампоана, за да омекотите кожата и да се избавите от сърбежите.

Освен това маслото от шипка съдържа витамин С и ликопен, които защитават кожата от преждевременно стареене.

Това масло е пълно с подхранващи витамини, есенциални мастни киселини и феноли, които имат антивирусни, антибактериални и противогъбични свойства. Кейт Мидълтън използва масло от шипки, за да поддържа безупречната си кожа. Миранда Кер пък споделя, че то върши чудеса, когато

 става дума за подмаладяване

Чували ли сте някога за корейския многоетапен процес на почистване на кожата? Маслото от шипка е най-доброто за първата стъпка, защото има нисък комедогенен рейтинг. Нанесете го в чистата му форма или го смесете със сода за хляб.

Ето и рецепта за ексфолираща маска. Комбинирайте 1 ч.л. масло от шипка с 1/2 ч.л. сода за хляб. Нежно масажирайте кожата със сместа. Изплакнете с топла вода, мляко или билкова отвара. След това нанесете дневен крем.

Благодарение на витамините А, В и С маслото от шипки има противовъзпалителен, регенеративен и антимикробен ефект. То може да се използва за намаляване на белези, изгаряния и при акне. Всичко, което трябва да направите, е да го нанесете върху засегнатите участъци с пръсти.

Изсипете 1/4 ч.л. от продукта на дланта си. Ако желаете, може да загреете малко маслото. Масажирайте внимателно кожата, докато маслото се абсорбира напълно. Процедурата може да се направи сутрин и вечер преди лягане.

Маслото от шипка съдържа токоферол и каротин, които

 стимулират синтеза на колагена

естествен протеин, който поддържа еластичността и гъвкавостта на кожата. По този начин маслото забавя образуването на бръчки и има омекотяващ ефект. Благодарение на витамин С помага за увеличаване на кръвния поток и подобрява подхранването на кожните клетки.

Ето една рецепта за антиейдж маска. Смесете 1 с.л. заквасена сметана с 1 ч.л. масло от шипка и 2 капки етерично масло от портокал. Нанесете я върху кожата за 20-30 мин. Изплакнете с топла вода.

Маслото от шипка отстранява сухотата на епидермиса. Тъй като съдържа мастни киселини – палмитинова, олеинова, линоленова, предпазва кожата от външни отрицателни влияния и

запазва влагата в клетките й

 Поради наличието на витамини от група В това масло също овлажнява кожата.

Смесете 2 разбити жълтъка с 1 ч.л. масло от шипка. Нанесете маската на лицето за 20 мин. Изплакнете с топла вода, мляко или билкова отвара. След това нанесете обичайния си дневен крем.

Ако имате проблем с прекалено суха и изтощена коса, вземете малко количество от маслото и го втрийте в скалпа и косата. Оставете да престои около час, след което измийте добре. Постепенно ще забележите как се връща мекотата и здравината на косата ви.

Маслото от шипки доказано помага при пърхот и други проблеми със скалпа. Просто втрийте чисто масло от шипки в скалпа, оставете да престои около 30 мин. и след това отмийте с шампоан.

Маслото от шипки може да използвате и при наличие на много крехки и чупливи нокти. За целта всяка вечер втривайте от него в ноктите и масажирайте в продължение на няколко минути.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Скалата сбъдна мечтата на овдовял баща за една незабравима Коледа

"Вашата история е вдъхновение. Ти си вдъхновение“, каза Джонсън на Абел.

Затвори