Открийте ни и в

Войната в Украйна

Донбас: Започнаха руските атаки на Лисичанск

Според оценките руснаците са готвят да продължат войната, както досега – с голяма концентрация на огневи средства и интензивни атаки в източната част на Украйна

публикувано

на

Започнаха боевете за Лисичанск

Руските войски настъпиха в четвъртък към последната крепост на украинската защита в Луганска област – Лисичанск. Те са поставили под натиск защитната формация в Почти изгубения Северодонецк и Лисичанск. Според британското министерство на отбраната някои от украинските части са се изтеглили от Лисичанск, вероятно за да не бъдат обкръжени.

Украинската армия съобщи, че нападенията към крайните предградия на последния град под украински контрол в областта са били отбити, окупаторите са принудени да се оттеглят, претърпявайки загуби. Те се прегрупират за нова атака, като са получили подкрепления.

Според двама служители на САЩ, познаващи оценките на разузнаването и цитирани от CNN, руснаците са добили предимство в Източна Украйна и се учат от предишните си грешки.  Те са подобрили координацията между войските, логистиката и снабдителните си линии.

Зеленски: Кандидатурата на Украйна за ЕС е историческа

САЩ не очакват новите западни оръжия, които Украйна получава, да дадат незабавно отражение на ситуацията на фронта. За това има няколко причини – те са пратени с ограничени боеприпаси откъм количество и способности, някои от тях са унищожени в боевете, включително гаубица M777.

Оценките все повече клонят към дълга и тежка война с големи загуби и от двете страни. Тя се намира в повратна точка, тъй като Украйна изчерпва запасите си от муниции за съветските си оръжия и трябва да премина на западно въоръжение.

Украински парламентаристи са казали на свои западни колеги, че руснаците са пресметнали с точност какви запаси от съветски муниции имат в арсеналите си натовските съюзници и просто изчакват те да привършат.

Според оценките руснаците са готвят да продължат войната, както досега – с голяма концентрация на огневи средства и интензивни атаки в източната част на Украйна, надявайки се след време да омаломощят украинските сили и решимостта на НАТО да помага.

Междувременно западните съюзници на Украйна виждат границите и на собствените си арсенали, някои видове оборудване в които започва да се изчерпва и  ще бъдат нужни дори години, за да се възстановят наличностите.

Агенция към министерството на отбраната на САЩ вече започна оценка на плановете на ведомството за възстановяване на наличностите, тъй като САЩ продъбжават да доставят огромни количества оръжие и боеприпаси на воюващата Украйна.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА