Открийте ни и в

Войната в Украйна

Досега Украйна е получила от Запада само 10% от поисканите оръжия

Маляр призова за точен график в близко бъдеще, а също западните партньор на Украйна да запазят готовността си да подкрепят финансово и военно страната

публикувано

на

Нова пратка американско оръжие за Украйна

Украйна е получила от Запада само 10% от поисканите от нея оръжия, заяви по по украинската телевизия украинският заместник-министър на отбраната Ханна Маляр.

“Възможностите на Русия в областта на оръжията и броя на войските са много по-големи. Колкото и усилия да полага Украйна, колкото и професионална да е армията ни, ние не можем да спечелим тази война без помощта на западните партньори. От това, което Украйна е декларирала, от това, от което се нуждаем, днес разполагаме само на 10 процента”, каза заместник-министърът на отбраната.

Според Маляр украинските военни не разполагат с достатъчно оръжия, за да се противопоставят на руската армия. Тя заяви, че украинските въоръжени сили използват 5-6000 артилерийски снаряда на ден, докато руските въоръжени сили, по нейни оценки, използват 10 пъти повече.

“Трябва да се определят ясни срокове (за доставките), защото всеки ден забавяне е още един ден, в който е застрашен живота на украинските войници, на нашия народ”, подчерта зам.-министърката, “Не можем да чакаме прекалено дълго, тъй като положението е много трудно.”

Украинските сили са на 10 километра от окупирания Херсон

Украинската армия е особено затруднена в Донбас, на изток, където руснаците от няколко седмици малко по малко напредват, до момента, в който на практика ще контролират цялата Луганска област.

Маляр призова за точен график в близко бъдеще, а също западните партньор на Украйна да запазят готовността си да подкрепят финансово и военно страната.

По-рано през днес украинският президент Володимир Зеленски отново призова Запада да изпрати “по-бързо повече оръжия и военна техника”, тъй като “руснаците имат десет, сто пъти повече”. Според него украинската армия “няма достатъчно оръжия с голям обсег” и “бронирани автомобили.

“Колко бързо ще си върнем окупираните територии наистина зависи от помощта и оръжията”, изпращани от Запада. “Ако ни дадат повече оръжия, ще можем да напреднем”, заяви Зеленски на видеоконференция с датски журналисти.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено