Открийте ни и в

СВЯТ

“Досиетата Uber”: Лъжите, помогнали за успеха

124 000 документи, станали известни като Досиетата Uber, осветиха съмнителни етични практики

публикувано

на

Осъдиха Uber да плати на френски шофьори обезщетение от 20 млн. евро

Мащабно изтичане на записи с “мръсни тайни” насочи погледите към технологичният гигант Uber. Изтеклите към вестник “Гардиън” данни показват практика на заобикаляне на законите, лъгане на полицията и използване на правителства и политици, които да лобират за компанията в периода на нейната глобална експанзия. 124 000 документи, станали известни като “Досиетата Uber”, осветиха съмнителни етични практики, които вероятно са помогнали по пътя на компанията към утвърждаването й сред най-известните и успешните бизнеси.

Документите покриват 5-годишен период – от 2013 до 2017 година, когато Uber се управлява от съоснователя й Травис Каланик, който се опита да наложи услугата с такситата-посрещачи по градовете по цял свят, дори това да означава нарушаване на законите и разпоредбите за таксиметровите услуги.

Лобисти на най-високо ниво

Данните показват как Uber се е опитвал да получи одобрение и подкрепа като дискретно ухажва премиери, президенти, милиардери, олигарси и медийни магнати. Пряко са уличени френският президент Еманюел Макрон (докато е бил министър – б.р.) и бившият нидерландскиеврокомисар Нели Крус, че са лобирали в полза на Uber. Твърди се, че са правени опити за ангажирането на Джо Байдън, Олаф Шолц и Джордж Озборн.

По времето, когато френските таксиметрови шофьори протестираха срещу “Юбер” през 2014 г.,  тогавашният министър на икономиката Еманюел Макрон е обещавал на шефа на компанията Травис Каланик да реформира законите в полза на фирмата.

Еврокомисар помага на Uber

Според разкритията Нели Крус, която има два мандата като еврокомисар от Нидерландия (по конкуренцията и по цифровите технологии),  не само помагала на Uber с лобистка дейност, но и се договаряла да работи за компанията още докато била част от ЕК.

Самата тя отрича да е имала каквито и да е официални или неофициални връзки с Uber, докато заемала високите постове в Брюксел.

“Досиетата Uber” обаче разкриват, че след напускането на ЕК Крус съдействала на компанията за превози, като организирала редица срещи с високопоставени политици. Това се случило по време на нейния 18-месечен “период на прекъсване”, който има за цел да намали конфликтите на интереси чрез ограничаване на длъжностите, които комисарите могат да заемат, след като са се оттеглили. За всяка нова работа бившите служители на ЕК трябва да искат специално разрешение.

Нели Крус (сн: Instagram)

Тогава начело е Жан-Клод Юнкер, който отказва молбата й, но документите показват, че тя въпреки това неофициално лобирала за фирмата. Назначението й в консултативния съвет за обществена политика на Uber е официално обявено малко след края на изискуемия от ЕК период. И все пак през май 2015 г. Крус предложила да улесни среща между компанията и комисарката по транспорта Виолета Булц. За лобистката дейност ѝ плащали по $ 200 000 на година, сочат документите.

Скандал около Крус се завъртя и през март 2015 г., когато нидерландската полиция нахлу в офиса на “Юбер” в Амстердам като част от разследване дали компанията нарушава законите за таксиметровите превози. Според съобщения и имейли между служители на компанията Нели Крус се обаждала по искане на ръководството на министъра на икономиката, на този на инфраструктурата и околната среда и на други членове на нидерландското правителство, за да принудят регулатора и полицията да отстъпят. Компанията използвала Крус и да предава послания на премиера Марк Рюте, който я назначава в преходния период за специален пратеник за стартъпите в Нидерландия.

Заобикаляне на законите

От изтеклата кореспонденция става ясно, че ръководителите на Uber много ясно са си давали сметка, че нарушават законите, като един от тях се шегува, че са “пирати”, а друг признава, че са “закононарушители”.

Документацията съдържа повече от 83 000 мейла, включващи често най-откровена и немаскирана комуникации между основателя Каланик и неговия висш ръководен екип. В една кореспонденция Каланик отхвърля опасенията на други ръководители, че изпращането на шофьори на Uber на протест във Франция ги излага на риск от насилие от ядосаните местни хора в таксиметровата индустрия, като отговаря:

“Мисля, че си струва. Насилието означава успех”.

Травис Каланик (сн: Facebook)

Става ясно още, че бившият директор на компанията е разполагал с инструмент, с който е можел да предотврати достъп до компютри на компанията от полицаи при внезапни проверки и той е бил използван в Нидерландия, Канада, Белгия, Индия, Румъния, Унгария и Франция.

Скъсване с миналото?

Каланик се оттегля от поста изпълнителен директор на “Юбер” през 2017-а, след като големи инвеститори поискаха оставката му. Неговият заместник – Дара Хосровшахи, е натоварен със “задачата да преобрази” компанията.

От технологичната компания заявяват, че “поведението им в миналото не съответства на ценностите им сега”, както и че днес те са “различна компания”.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено