Открийте ни и в

България

Доц. Кунчев: Индийският щам може да доведе до четвърта вълна

Според него към страните, от които вече е ограничено влизането в България, трябва да се добавят Непал, Шри Ланка и Малдивите

публикувано

на

Сн.: Архив

Индийският щам може да доведе до четвърта вълна на COVID-19. Това каза главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в интервю за „24 часа“.

Според него към страните, от които вече е ограничено влизането в България, трябва да се добавят Непал, Шри Ланка и Малдивите, където расте заболяемостта на базата на индийския щам.

„Засега за индийския вариант се счита, че по-лесно се разпространява, без да води до много по-тежка заболяемост. Но дали е точно така и какви са характеристиките му, е рано да се каже“, обясни доц. Кунчев.

По думите му, положително е това, че вероятно ваксините работят и срещу него, макар още да не е доказано. „Това е ключово важно, защото, ако е така, тогава всички фирми ще започнат да работят за обновяване на състава на ваксината така, че да покрива и новите щамове, и вероятно ще вървим не към нова имунизация, а към трета доза наесен, която да покрие и новите щамове, известни дотогава“, каза той.

В България се наблюдава още тенденция по-младите и по-интелигентните да са с по-голямо желание за имунизация, обясни доц, Кунчев. Колкото върви нагоре възрастта, толкова спада и желанието. Същото важи и по отношение на типа населено място – големите градове са тези, които формират по-големия процент имунизирани.

В сферата на туризма процентът на желаещите също е много нисък.

„Говорим за 10 до 20 бройки в областен град, което е безумно ниско. Ако я карат така, много трудно ще сме конкурентоспособни на другите туристически страни, чието първо послание е, че това е безопасно място, че хората са имунизирани и е налице всичко необходимо като организация и дезинфекция. Ние също трябва адекватно да отговорим на тези търсения на международния пазар“, заяви главният здравен инспектор.

Той отчете, че към момента третата вълна затихва в цялата страна. Има области, които са с по-ниска заболяемост, някои доближават вече 100-120 на 100 хил. население. Обикновено с най-ниска последните един-два месеца са Видин, Търговище, Разград, Хасково, Кърджали, Ловеч. Там, където има струпано повече население, заболяемостта остава по-висока.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

Осезаемо намаление в броя на починалите от коронавирус в България за 24 часа

Излекувани през миналото денонощие са 2 089 души

публикувано

на

от

Виж цялата статия

2 105 са новите случаи на зараза с коронавирус в Българи яза последните 24 часа. Те са регистрирани след проведени 27 937 теста, по данни от Единния информационен портал. Почти 80% от новите случаи са на неваксинирани хора.

Общо потвърдените случаи станаха 697 162. Всички направени досега в България тестове достигнаха 6 604 490.

Активните случаи са 105 046. Хоспитализираните са 6 302, от които 694 – в интензивно отделение.

Бъдещият канцлер на Германия се обяви за задължителна ваксинация срещу коронавирус

За първи път от известно време в делничен ден починалите от COVID-19 паднаха под 100 – те са 89, като 86,5% от тях са били неваксинирани.

Излекувани през миналото денонощие са 2 089 души, а общо – 563 574.

Приложени са още 19 519 дози ваксина, с които общият им брой за България достигна 3 350 019.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Почина едно от децата с менингит, пламнал в столична детска градина

Веднага след установяване на положителните случаи е организирано изследването на децата от другите 10 групи

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Едно от децата, заразени с менингит в столична детска градина е починало, съобщи БНТ. То е било първото инфектирано дете, на 5 години.

Случаи на деца, положителни за бактериален менингит затвориха временно детска градина номер 37 „Вълшебство“ в София. Преди два дни са били взети проби от 31 деца и 8 служители в градината, които са били контактни с инфектирано дете. Изследванията показали, че 16 деца и трима възрастни са положителни.

Веднага след установяване на положителните случаи е организирано изследването на децата от другите 10 групи, посещаващи детската градина. За родителите била организирана онлайн среща с допълнително разяснения.

Огнище на менингит в столична детска градина

„Фактически обясних на хората, че това е носителство, в момента не застрашава живота, тъй като в Националния център по заразни болести изследвахме около 40 материала на 8 работещи, контактували с болното дете и на групата, които са били в контакт с това дете. Знаем кои са децата, които два дена трябва да взимат антибиотик, общоприета световна практика“, каза за „По света и у нас“ проф. Тодор Кантарджиев.

Днес са били изследвани 250 момичета и момчета, посещаващи градината, техни братя и сестри. Резултатите се очакват до 48 часа.

„Въпросите на родителите бяха какво става с другите деца, които са в семейството – братчета и сестричета. Всичко им обясних, казах им, че това се случва, че годишно сме имали винаги такива случаи, които трябва да се ограничават, за да няма повече поразени деца“, каза проф. Кантарджиев.

Според експертите наличието на този микроорганизъм в носоглътката не застрашава пряко здравето и живота на децата, но се прилага профилактика с антибиотици.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Почти всеки четвърти в България е над 65 г.

Делът на възрастното население продължава да нараства

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Архив

В София започва Международна конференция по демографската устойчивост. Във форума, който е под патронажа на държавния глава, ще участва заместник-генералният секретар на Организацията на обединените нации и изпълнителен директор на Фонда на ООН за населението Наталия Канем.

Конференцията ще даде възможност за обмен на опит, за да се намалят отрицателните последици от демографските промени.

За първи път представители на страни от Европа и Централна Азия се събират на министерско ниво под егидата на ООН, за да обсъдят в по-широк план последиците от негативните демографски тенденции и възможностите за преодоляването им.

Как се променяме със старостта

Темата коментира пред БНР Магдалена Костова, директор на дирекция „Демографска и социална статистика“ в НСИ.

“Ясно е, че имаме демографски проблеми и не само ние, а всички европейски страни – застаряване и ниска раждаемост. Но тези проблеми са обратими и биха могли да се решат с подходящи политики и мерки.

Знаем, че нашето население застарява и намалява, почти 22% от хората в страната са на възраст 65 и повече години. Този дял ще се увеличава, ако се запазят текущите демографски тенденции. Това е проблем, от една страна, от друга – трябва да има подходящи инициативи, които да управляват този процес и да превърнат проблема в полза за обществото. Възрастните хора да бъдат включени в социалния живот и пазара на труда и да им бъдат осигурени достойни условия за живот.

Старостта е различна по света

Същото може да се каже и за раждаемостта – да, ниска е в България, но проучвания показват, че репродуктивните нагласи на населението са по-високи. Хората искат да имат две и три деца, но нещо им пречи да осъществят нагласите си и те имат по едно. Необходимо е да се проучи в дълбочина какви са причините за това и да се повлияе на този процес.“

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА