Открийте ни и в

България

Доц. Кунчев: Индийският щам може да доведе до четвърта вълна

Според него към страните, от които вече е ограничено влизането в България, трябва да се добавят Непал, Шри Ланка и Малдивите

публикувано

на

Сн.: Архив

Индийският щам може да доведе до четвърта вълна на COVID-19. Това каза главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в интервю за “24 часа”.

Според него към страните, от които вече е ограничено влизането в България, трябва да се добавят Непал, Шри Ланка и Малдивите, където расте заболяемостта на базата на индийския щам.

“Засега за индийския вариант се счита, че по-лесно се разпространява, без да води до много по-тежка заболяемост. Но дали е точно така и какви са характеристиките му, е рано да се каже”, обясни доц. Кунчев.

По думите му, положително е това, че вероятно ваксините работят и срещу него, макар още да не е доказано. “Това е ключово важно, защото, ако е така, тогава всички фирми ще започнат да работят за обновяване на състава на ваксината така, че да покрива и новите щамове, и вероятно ще вървим не към нова имунизация, а към трета доза наесен, която да покрие и новите щамове, известни дотогава”, каза той.

В България се наблюдава още тенденция по-младите и по-интелигентните да са с по-голямо желание за имунизация, обясни доц, Кунчев. Колкото върви нагоре възрастта, толкова спада и желанието. Същото важи и по отношение на типа населено място – големите градове са тези, които формират по-големия процент имунизирани.

В сферата на туризма процентът на желаещите също е много нисък.

“Говорим за 10 до 20 бройки в областен град, което е безумно ниско. Ако я карат така, много трудно ще сме конкурентоспособни на другите туристически страни, чието първо послание е, че това е безопасно място, че хората са имунизирани и е налице всичко необходимо като организация и дезинфекция. Ние също трябва адекватно да отговорим на тези търсения на международния пазар”, заяви главният здравен инспектор.

Той отчете, че към момента третата вълна затихва в цялата страна. Има области, които са с по-ниска заболяемост, някои доближават вече 100-120 на 100 хил. население. Обикновено с най-ниска последните един-два месеца са Видин, Търговище, Разград, Хасково, Кърджали, Ловеч. Там, където има струпано повече население, заболяемостта остава по-висока.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА