Открийте ни и в

България

Доц. Кунчев намекна за задължителна ваксинация в здравния сектор

Едва 16% от българите са получили поне по една доза ваксина

публикувано

на

Сн.: Архив

Според главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев въвеждане на изискване за задължителна ваксинация срещу COVID-19  за някои професии като медицински и социални работници е оправдано.

„Друг е въпросът доколко обществото е готово да приеме такива мерки и доколко те ще са ефективни, но при 16% имунизирани повече от очевидно е, че трябва да се вземат мерки“, коментира той.

По отношение на червената зона PCR тестът е задължителен за българските граждани. Остава възможността, за да не останат под карантина 10 дни, да го направят след влизане в страната и да го подадат до РЗИ.

“Граничните мерки, въпреки че се определят от всяка една държава. Идеята на Европейската комисия беше те да са комбинирани. С въвеждането на европейския сертификат, това е факт”, коментира той. Според него това важи най-вече за страни, които са в зелената и оранжевата зона. “Европейският сертификат за ваксинация дава много по-голяма свобода на придвижване, особено в рамките на ЕС. С изключение на страните, които са достигнали висока степен на заболяемост като Гърция, Кипър, Великобритания, Испания и Португалия и Нидерландия”, заяви още доц. Кунчев.

Той призна, че коронавирусът като едно системно заболяване наляга проследяване на хората в доста дълъг период след заболяването и то в най- различни направления и заради това може би е добре да има клинична пътека за постковид.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено