Открийте ни и в

България

До дни: 30 000 опаковки COVID хапчета пристигат в България 

Те ще бъдат безплатни за пациентите

публикувано

на

Сн.: АП/БТА

До дни се очаква България да получи първите количества от хапчетата на Merck и Pfizer за лечение на COVID-19, съобщиха от здравното министерство.

Препаратите, които се използват за лечение на вируса в първите дни от заразяването, ще се покриват от държавата в т.нар COVID пакети.

Хапчетата се отпускат от фирмите-производители на квотен принцип, обясниха за БНТ от здравното министерство.

България поръчва COVID хапчета, идват до три седмици

България ще получи цялото количество, което е договорила, но се оказва, че то не е голямо – очакваме 20 000 опаковки от препарата на Merckи 10 000 от Pfizer.

Хапчетата ще се изписват с електронни рецепти по преценка на лекуващия лекар. Медиците обаче все още чакат указания за кои пациенти са най-подходящи медикаментите.

Дежурните в общинския ковид център към ДКЦ 2 в Пловдив усещат ежедневно натоварването от новата вълна.

България е поръчала от новите лекарства за лечение на COVID-19

“Болните са повече, като цяло тенденцията е да са с по-леко боледуване. Идват с цел да им се предпишат лекарства, а лекарства се предписват по лекарско предписание, а не просто защото има безплатни лекарства да им изпишем всичките”, казва д-р Николай Петков от общинския COVID център към ДКЦ 2 в Пловдив.

С доставката на хапчетата за лечение на COVID се очаква натискът от пациенти, които настояват да получат скъпите медикаменти, да се увеличи. И това ще се случи до дни.

“Договорите са подписани, процедурата за доставката е завършена и се надявам специално за Пфайзер препарата буквално да съкратим максимално сроковете за доставка, буквално след 4-5 дни да ги имаме в България. Някои от лекарствата ги взимаме по съкратена процедура, защото нормално би следвало да очакваме тяхното одобрение от ЕМА, но ние използваме една възможност да ги договаряме на национално равнище, защото нямаме друг начин. Ако чакаме ЕМА да ги одобри, отиваме към лятото вероятно”, каза заместник-министърът на здравеопазването доц. Георги Йорданов.

Медикаментите ще се отпускат с електронна рецепта от съответните COVID зони или личния лекар. Повечето джипита обаче отказват да работят с COVID пакетите, тъй като министерството не им отпуска допълнителни средства за лечението на пациенти с коронавирус.

“Това дава вече основание на колегите да не се занимаваме с ковид болни, напълно допустимо е към момента един семеен лекар, който му се е обадил човек с такива оплаквания или е дошъл при него в кабинета, да каже излизай от кабинета и си отивай в ковид зоната”, коментира д-р Костадин Сотиров председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив.

А в COVID зоните очакват точни указания на кои пациенти ще се предписват хапчетата за лечение на коронавирус.

“Ще бъдат изписвани на болни, които имат нужда, а не че на някой му се полага, защото повечето болни идват, защото им се полага. Не, нищо не им се полага, всичко е по лекарско предписание”, допълва д-р Николай Петков от общинския ковид център към ДКЦ 2 в Пловдив.

В държавите, в които вече се използва, хапчето на Merck се прилага при пълнолетни с начални симптоми на COVID-19, които са в най-висок риск от хоспитализация, включително и такива, които имат наднорменото тегло и сърдечни заболявания.

Хапчето на Pfizer се прилага при пациенти над 12-годишна възраст и ранни симптоми, за които също има риск да бъдат приети в болница.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА