Открийте ни и в

Коронавирусът

До една трета от смъртните случаи от COVID в САЩ са били предотвратими

Тази седмица броят на жертвите надхвърли 1 милион

публикувано

на

До една трета от смъртните случаи от COVID в САЩ са били предотвратими
Сн.: АП/БТА

Жертвите на COVID-19 в САЩ официално надхвърлиха 1 млн. души тази седмица. Число, някога считано за невъобразимо. Според здравните власти обаче около една трета от тези смъртни случаи биха могли да бъдат предотвратени, ако ваксинацията се беше случила по-бързо и по-масово.

В Тенеси, например, 11 047 от починалите хора биха могли да оцелеят, ако всички в щата са били ваксинирани. В Охайо този брой е 15 875. В национален мащаб те са близо 319 000 според нова оценка.

Тези числа идват от анализ, публикуван в петък от изследователи от университета Браун и Microsoft AI Health, който оценява смъртните случаи, които са били предотвратими с ваксина във всеки щат.

В началото на 2021 г., когато ваксините вече са широко разпространени, е отбелязано огромно търсене. В пика на кампанията за ваксинация през пролетта 4 милиона души бяха ваксинирани всеки ден. Това търсене обаче намаля до лятото. Година по-късно в много щати все още

едва половината от хората

са напълно ваксинирани.

Повече от 641 000 души от всички над 1 млн. жертви са починали, след като ваксините вече бяха налични. Половината от тях биха могли да бъдат предотвратени – 318 981, показват анализите.

„Внедряването на ваксината беше както забележителен успех, така и забележителен провал“, казва Стефани Фридхоф, професор в Училището по обществено здраве в университета Браун и един от авторите на анализа. „САЩ бяха първи в разработването на тези ваксини и бързото предоставяне на дози в големи количества за обществеността“.

Тя обаче отбелязва, че много пари и енергия са инвестирани в логистиката на внедряването на ваксините, но не и в насърчаването на хората да си ги поставят.

„Не започнахме рано с информационни кампании защо ваксините са важни – какво правят те за нас?“, обяснява Фридхоф.

Червени срещу сини щати

Картата на щатите с най-предотвратими смъртни случаи показва рязко политическо разделение. Хората, живеещи в райони, спечелени от тогавашния президент Доналд Тръмп, са били три пъти по-склонни да умрат от COVID-19 вместо да се ваксинират в сравнение с хората, живеещи в райони, гласували за президента Джо Байдън.

Според анализа Западна Вирджиния, Уайоминг, Тенеси, Кентъки и Оклахома са имали най-много предотвратими с ваксина смъртни случаи на глава от населението. Най-малко имат Вашингтон, Масачузетс, Пуерто Рико, Върмонт и Хавай.

Един щат, който се откроява в анализа, е Западна Вирджиния, казва д-р Томас Цай, хирург и професор в Харвардското училище по обществено здраве и съавтор на анализа с Фридхоф.

Ройтерс: Броят на жертвите на COVID-19 в САЩ надхвърля 1 милион

Пускането на ваксините в Западна Вирджиния беше отпразнувано.

„Имаше много, много ранен тласък за масова ваксинация, но липсваха ресурси, за да го изпълним през годината“, казва Цай. „Западна Вирджиния можеше да свърши като Мейн или Върмонт, но в крайна сметка беше по-скоро като Уайоминг или Айдахо – не поради липса на усилия, а поради липса на ресурси.“

Тони Йънг ръководи организация за обществено здравеопазване в Западна Вирджиния, наречена Community Education Group, която работи за ваксиниране на хора срещу COVID-19 в целия щат. От нейна гледна точка спадът в процента на ваксинация дошъл, когато над гласовете на местните аптекари и лекари надделели тези на хората, които отричат сериозността на COVID-19 или казвали, че стадният имунитет е неизбежен.

„Хората започнаха да водят разговори в социалните си мрежи и започнаха да си казват: „Е, някой друг е бил ваксиниран, аз не трябва да се ваксинирам“. Те също така започнаха да виждат как хората, особено в по-млада възрастова група, се

заразяват с COVID и оцеляват“

казва Йънг.

Изграждането на доверие е ключова част в усилията за ваксиниране, признава и високопоставен служител на Белия дом от администрацията на президента Байдън.

"Moderna" обяви, че защитата срещу COVID-19 от ваксината й намалява с времето

Моделите, открити в анализа на Браун, биха могли да продължат с бъдещи смъртни случаи от COVID, които се трупат на места, където достъпът до ваксини остава лош, а колебанието е голямо, предупреждава Фридхоф.

Имунитетът както от ваксини, така и от предишна инфекция изглежда намалява с времето и може да са необходими допълнителни кампании за поставяне на бустерни дози, за да се спасят животи.

„Ние сме в момент, в който имаме 1 милион смъртни случая, но също така и много малко инвестиции и интерес към продължаване на кампаниите за ваксинация и продължаване на подкрепата за ваксинацията“, казва тя.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА