Открийте ни и в

България

До 31 октомври 2020 г. ще са валидни личните документи, но само в България

публикувано

на

6 месеца допълнително ще важат личните карти и шофьорските книжки, които изтичат в периода от 13 март до 31 октомври 2020 г. Документите ще важат само за територията на България. По желание на гражданите обаче ще могат да се издават нови документи и преди изтичане на този 6-месечен срок.

„Cрoкът нa вaлиднocт нa личнитe кaрти и cвидeтeлcтвa зa упрaвлeниe нa мoтoрнo прeвoзнo cрeдcтвo, кoйтo изтичa в пeриoдa oт 13 мaрт дo 31 oктoмври, ce удължaвa c 6 мeceцa“. Тoвa cъoбщи нa брифинг в Миниcтeрcки cъвeт Cвeтлaнa Цeнeвa, дирeктoр нa Дирeкция „Бългaрcки дoкумeнти зa cамoличнocт“.

Удължиха карантината в България до 13 април

Тe обаче щe ca вaлидeн идeнтификaциoнeн дoкумeнт в тoзи пeриoд caмo зa тeритoриятa нa cтрaнaтa, утoчни тя, като обясни, че всички органи, банки и други учреждения са запознати със служебното удължаване на срока на документите.

За документите на българите в чужбина отговаря МВнР, като там, където има работещи консулски служби, нашите сънародници могат да подават заявления. В момента в консулските служби временно е преустановено извършването на неспешни услуги, каквато е издаването на нови или подновяването на лични документи. При необходимост от спешно прибиране в България, всяка българска консулска служба е инструктирана да издава временен паспорт.

Уточняваме, че в консулските ни служби на територията на Европейския съюз по принцип не се издават български свидетелства за управление на моторни превозни средства.

Удължават се и сроковете по разрешителните за търговия, придобиване, съхранение, ремонт и употреба на оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехника, обясни и инсп. Дамян Димов от дирекция КОС към Националната полиция.

Цaнeвa пocoчи, чe нa 9 мaрт ca приeти 5691, пacпoрти – 4302, cвидeтeлcтвa зa упрaвлeниe 1269, a нa 23 мaрт ca приeти 1071 лични кaрти, 295 пacпoртa и 271 cвидeтeлcтвa зa упрaвлeниe. Пo думитe й тoзи рязък cпaд пoкaзвa, чe въвeдeният рeжим нa извънрeднo пoлoжeниe ce cпaзвa.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

България

Българки ще се грижат за болни от COVID-19 в Австрия

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Днес със специален чартърен самолет от София пристигат болногледачки, които ще се грижат денонощно по домовете на лежащо болни от COVID-19 в провинция Долна Австрия, съобщиха австрийската телевизия и електронните издания на ежедневниците.

Със специални полети от София и от румънския град Тимишоара ще бъдат транспортирани 281 обучени социални работнички. Преди да заминат по домовете, те ще прекарат в хотел край Виена 14-дневна карантина.

Това е обща инициатива на Стопанската камара на Долна Австрия и на правителството на провинцията. Стопанската камара поема организацията и разходите по 14-дневната карантина, а провинциалното правителство – разноските за двата чартърни полета – от България и Румъния.

Опасността социалните работнички да се заразят е възможно най-малка, тъй като те ще гледат хора, които не са подвижни, каза Роберт Поцдена, ръководител на секцията за социални работници към Стопанската камара на Долна Австрия. Той съобщи, че от успеха на този проект зависи дали ще бъдат организирани нови специални чартърни полети със същата цел.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Всички в България ще са длъжни да носят маски навън

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Всички лица са длъжни да носят защитна маска, когато се намират в закрити или на открити обществени места. Такова нареждане даде здравният министър Кирил Ананиев днес, съобщиха от здравното министерство.

За организацията за осъществяване на контрол за носенето на маски има грижата вътрешният министър и областните управители. Служителите на реда ще следят за изпълнението на мярката.

В заповедта е записано, че мерките се предприемат с цел ограничаване разпространението на епидемията от COVID-19, която представлява тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве в национален и световен мащаб.

Последиците от несвоевременното прилагане и от всяко забавяне на изпълнението на противоепидемичните мерки ще бъдат причиняване на значителни или трудно поправими, включително и непоправими, вреди за живота и здравето на хората, пише Ананиев в новата заповед.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Отменят карантината на Банско във вторник

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. Архив/БТА

Карантината на Банско се отменя на 31 март в 19 часа. Тогава изтича 14-дневния период, през който курортното градче трябваше да остане блокирано.

Решението е публикувано в заповед на здравния министър Кирил Ананиев, съобщиха от пресцентъра на Министерството. Отменя се и забраната за влизане в и излизане от града.

Затегнаха мерките в Банско. Повече никой не може да влиза или излиза в града

В Банско ще продължат да се прилагат противоепидемичните мерки, които важат за цялата страна.

Карантината в града беше наложена на 17 март заради разпространението на коронавируса.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada