Открийте ни и в

България

До 31 октомври 2020 г. ще са валидни личните документи, но само в България

bgvoice

публикувано

на

6 месеца допълнително ще важат личните карти и шофьорските книжки, които изтичат в периода от 13 март до 31 октомври 2020 г. Документите ще важат само за територията на България. По желание на гражданите обаче ще могат да се издават нови документи и преди изтичане на този 6-месечен срок.

„Cрoкът нa вaлиднocт нa личнитe кaрти и cвидeтeлcтвa зa упрaвлeниe нa мoтoрнo прeвoзнo cрeдcтвo, кoйтo изтичa в пeриoдa oт 13 мaрт дo 31 oктoмври, ce удължaвa c 6 мeceцa“. Тoвa cъoбщи нa брифинг в Миниcтeрcки cъвeт Cвeтлaнa Цeнeвa, дирeктoр нa Дирeкция „Бългaрcки дoкумeнти зa cамoличнocт“.

Удължиха карантината в България до 13 април

Тe обаче щe ca вaлидeн идeнтификaциoнeн дoкумeнт в тoзи пeриoд caмo зa тeритoриятa нa cтрaнaтa, утoчни тя, като обясни, че всички органи, банки и други учреждения са запознати със служебното удължаване на срока на документите.

За документите на българите в чужбина отговаря МВнР, като там, където има работещи консулски служби, нашите сънародници могат да подават заявления. В момента в консулските служби временно е преустановено извършването на неспешни услуги, каквато е издаването на нови или подновяването на лични документи. При необходимост от спешно прибиране в България, всяка българска консулска служба е инструктирана да издава временен паспорт.

Уточняваме, че в консулските ни служби на територията на Европейския съюз по принцип не се издават български свидетелства за управление на моторни превозни средства.

Удължават се и сроковете по разрешителните за търговия, придобиване, съхранение, ремонт и употреба на оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехника, обясни и инсп. Дамян Димов от дирекция КОС към Националната полиция.

Цaнeвa пocoчи, чe нa 9 мaрт ca приeти 5691, пacпoрти – 4302, cвидeтeлcтвa зa упрaвлeниe 1269, a нa 23 мaрт ca приeти 1071 лични кaрти, 295 пacпoртa и 271 cвидeтeлcтвa зa упрaвлeниe. Пo думитe й тoзи рязък cпaд пoкaзвa, чe въвeдeният рeжим нa извънрeднo пoлoжeниe ce cпaзвa.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

Симидчиев: Спекулират, не съм кандидат за премиер

„Няма да подкрепим правителство на ГЕРБ“, категоричен е депутатът

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: БТА

Депутатът от „Демократична България“ д-р Александър Симидчиев категорично отхвърли тезата, че е кандидат за премиер на България, ако президентът връчи мандат на „Демократична България“.

„Това е спекулация. Няма да подкрепим правителство на ГЕРБ“, отбеляза д-р Александър Симидчиев в ефира на БНТ. Пулмологът добави, че Борисов трябва да се появи в парламента и да бъде изслушен, за да даде отчет на работата си.

„Трябва да имаме електронно здравеопазване. Трябва да подредим къщата си, да има ясни правила, които да спазваме. Спешно трябва да се направят стратегически и законови промени в сферата на здравеопазването, трябва да се приоритизира профилактиката, да се работи с данни“, допълни д-р Александър Симидчиев.

Пулмологът д-р Симидчиев: Участващите в изборите да бъдат ваксинирани приоритетно

Според него старата сграда на Народното събрание е по-подходяща да се върне парламентаризмът.

„Не беше логично да се разформирова Щабът, повече комуникация беше необходима към конкретните групи, с ясни послания, как да се предпазват възрастните хора, как младите да ги предпазват“, допълни д-р Александър Симидчиев.

По думите му кои ще са новите членове на щаба ще бъде решено от изпълнителната власт. Самият той публично се обяви против разпускането на НОЩ в момент като този, като допълни, че няма обективна причина да бъде разпуснато.

„Решение сега е или да се сформира бързо нов щаб и да се предостави от НОЩ приемо-предавателен отчет, придружен с всичката налична документация до момента, или да се активира пандемичният план, но пак с приемо-предавателен отчет. Принципът е идентичен с изисканото от вицепремиера Томислав Дончев да предостави Плана за възстановяване и развитие“, написа Симидчиев в социалните мрежи.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Томислав Дончев: Искат да извикат Бойко Борисов в кабинета, за да го унижат и обиждат

Дончев сподели още, че ГЕРБ е готов с проекта за кабинет и вероятно процедурата ще бъде доведена до край

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: БТА

„Мнозинството настоява Бойко Борисов да отиде в парламента, за да го унижават и обиждат. Депутатите не искат да чуя нищо от него по Плана за възстановяване и устойчивост, касаещ мерките за справяне с последиците от коронакризата“, това заяви вицепремиерът Томислав Дончев в ефира на bTV.

Самият той отговаряше за изработването на плана, който до края на април трябва да бъде внесен в Европейската комисия. Мерките в него са обсъдени с експерти, синдикати и работодатели. Именно затова и Борисов заръча Дончев да разясни плана на новите депутати, oбосновава се той. Кратката версия е 300 страница, дългата – 3000. Планът вече е внесен в Народното събрание. Изслушването на Дончев от депутатите обаче така и не се състоя. Провали се след грандиозен скандал.

„По време на цялата кампания чувах как планът на Дончев е скапан и корупционен и как другите имат по-добър. Добре, дайте вашия. А сега викат „Защо не внасяш плана!“ Ситуацията е точно „Защо си с шапка, защо си без шапка“, коментира още вицепремиерът.

Парламентът реши: Задължително изслушване на Борисов в сряда

Дончев разясни, че ако сегашният парламент хареса Плана за възстановяване, може да му възложи да го внесе в ЕК. Ако не – план може да направи и следващото правителство. По думите на Дончев ЕК е наясно, че в България има по-сложна ситуация след изборите и може и да е толерантна и да даде повече време на България.

Той заяви, че ГЕРБ-СДС са почти готови с предложението за нов кабинет, което да представят след получаването на мандат от президента. На въпрос защо той не е номинацията за премиер, вицепремиерът в оставка отговори:

„Може да не ми е дошло времето да съм премиер или да е минало“, така отговори Томислав Дончев на въпрос защо не е номиниран за поста, след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отказа

„Ще има и нови лица, ще има и приемственост – комбинация от двете“, допълни Дончев за състава на проектокабинета.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Църквата отбелязва Акатистова събота: Чудотворната икона „Златна ябълка“ помага на бездетните (СНИМКИ)

И като не намерил и троха, останала от благословения хляб, служителят дал на жената една ябълка като благословение

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

На 17 април Православната църква отбелязва Акатистова събота. На този ден се чества празникът на чудотворната икона “Св. Богородица – Златна ябълка”.

Празникът Златна ябълка е възпоменание на чудотворната икона „Пресв. Богородица – Благодатна“. Чества се на петата събота от Великия пост. Това е празник, свързан с чудото, извършено от Майката Божия чрез нейната свята икона през 1765 година. Това събитие е описано в „Синаксар за златната ябълка“ от Ананий Клинис, който тогава е бил игумен на манастира „Св. Кирик и Юлита“.

„Възпоминава се чудото с неплодната жена, която, като беше закъсняла за празника на благодатната Богородица Дева Мария поради дългия път, не можа да получи благословен хляб, и като счете това за лош знак, ридаеше и се окайваше за своята неплодност. А йереят, като чу плача и риданията на жената, много се натъжи.

И като не намери и троха, останала от благословения хляб, разбирайки причината за мъката на жената, смут обхвана душата му. Видя тогава старецът (йереят) една ябълка, оставена в дар пред светата чудотворна икона „Благодатна Богородица Дева“, взе я и я даде на жената (неплодната) като благословение, а тя, като прие ябълката с гореща вяра, се успокои.

И не след много време жената се оказа трудна. Като се роди рожбата й, от вяра и благодарност към Божията Майка, тя употреби много средства и богато украси светата икона, като даде да изковат една златна ябълка и я дари за спомен на Великата благодат.“

Оттогава възниква традицията чудотворната икона на Божията Майка да се обкичва с венци от ябълки още от Първия петъчен Акатист на Великия пост, когато се чете първата статия от Богородичния акатист.

Те прeстояват на чудотворната икона до празника, т.е. 5 седмици, и след прочитането на последния – Пети акатист, се раздават на безплодните жени, за да се сдобият с рожба.

Църквата на манастира „Св. Кирик и Юлита“ в Горни Воден

Вековна е също традицията да се дават и специални колани на бездетните жени, които те да носят на кръста си, за да заченат. Този ритуал е уникален, датира от близо два века и е характерен само за храма „Свето Успение Богородично – Златна ябълка“ в с. Горни Воден.

Много са чудесата, извършени от Божията Майка пред тази нейна чудотворна икона през вековете.

Едно от тези събития възрастните хора в село Горни Воден още помнят. То е свързано с царското семейство. Княгиня Евдокия, сестрата на цар Борис, преспива в храма през 1934 г. и оздравява от дълго мъчеща я болест.

За благодарност царят дарява на храма мрамор, с който облицоват пода. Дарява и едно златно енголпие на чудотворната икона, чрез която Майката Божия продължава и сега да твори чудеса и да дарява рожби на загубилите надежда бездетни родители.

Манастирът в Горни Воден

Село Горни Воден се намира в близост до Асеновград, по пътя за манастира „Св. Кирик и Юлита“. Селището датира още от II-III век сл. Рождество Христово и тогава е било в пределите на Източната Римска империя.

Мъченици за Христа от този период са св. Кирик и майка му св. Юлита, които са пострадали в 303 г. на 15 юли, по времето на Диоклетиановите гонения. По-късно в тяхна чест е съграден манастир над селото.

Всяка година на Преполовение се извършва литийно шествие от храма в Горни Воден до манастира с чудотворната икона на Майката Божия, наречена „Златна Ябълка“, която се почита за всякакви просби, но най-вече от бездетни родители, за да се сдобият с рожба.

Тази икона датира от началото на XVII век. Храмът също е от началото на XVII век, като е претърпял и две обновления ­- през 1833 г. и през 1896 г., когато е въздигнат в сегашния си вид и размер. Освен големият храм в Горни Воден има още 11 параклиса, като най-старите от тях са също от XVII век.

Чудото, извършено от Майката Божия с неплодната жена, е станало през 1765 г. и е описано от Ананий Клинис, тогавашния игумен на манастира „Св. Кирик и Юлита“.

До 1924 г. с. Горни Воден е било населено с гръцко население, а храмът до 1906 г. е бил подчинен на Константинополската (Вселенската) патриаршия. Наричали селото „Малка Елада“. През 1924 г. по споразумението „Моллов ­ Кафадарис“ местното гръцко население бива изселено в Гърция, а тук пристигат българските бежанци – тракийци и македонци, от Гърция.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
BREAKING: Рекорд – близо 3.3 млн. души в САЩ подадоха за безработица миналата седмица

3,283,000 американци подадоха молби за помощ за безработица само за седмица до 21 март, сочат нови данни на Министерството на...

Затвори