Открийте ни и в

СВЯТ

До 8 години ще последват необратими климатични промени

Според австралийски експерти климатичната система на Земята вече претърпява драстични промени

публикувано

на

До 8 години ще последват необратими климатични промени
Сн.: Wikipedia

Експерти от австралийския аналитичен център “Пробив – Национален център за възстановяване на климата” стигнаха до заключението, че до 2030 година глобалното затопляне ще надхвърли 1,5 градуса по Целзий и ще бъде последвано от необратими каскадни промени в климата и световните природните системи, съобщи ТАСС.

Това сочат данните от доклада на организацията, публикуван във вторник.

“Критичните точки, след които последиците от глобалното затопляне са необратими, вече са преминали за такива важни системи на планетата като арктическия лед, ледниците на Гренландия и морето Амундсен в Западна Антарктида, тропическите гори в източната част на Амазонка и коралови рифове. До 2030 година светът ще премине границата на повишаване на общата температура на планетата с 1,5 градуса по Целзий, последвано от каскадно изменение на климата, което ще причини много по-сериозно затопляне и темпото му ще се ускори,” пише в доклада.

Според австралийски експерти климатичната система на Земята “вече претърпява драстични промени” – последствия, за които светът не е готов.

“Целта от 1,5-2 градуса по Целзий никога не е била и очевидно и сега не е гаранция за безопасност. Ограничаването на затоплянето до 1,5 градуса по Целзий няма да ни спаси от последиците от изменението на климата. За да защитим хората и природните системи на света, затоплянето трябва да е доста под 1 градус по Целзий, вероятно не повече от 0,5 градуса по Целзий”, изтъкват специалистите в доклада.

През 2019 г. експертите на центъра заявиха, че до 2050 г. средната температура на въздуха ще се повиши с три градуса по Целзий, което ще доведе до разрушаване на ледената покривка, тежка суша и загиване на дървета в тропическите гори на Амазонка.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА