Открийте ни и в

България

ДПС: Няма да подкрепим ГЕРБ за Конституцията и ВНС

Проектът на управляващите бил удар срещу демокрацията и държавността

публикувано

на

Движението за права и свободи няма да се подпише за внасянето на проект за нова конституция и няма да гласува за свикване на Велико Народно събрание. Това обяви на пресконференция председателят на партията Мустафа Карадайъ.

„Според нас изготвеният проект за нова конституция е поредният удар срещу демокрацията и държавността. Проектът за нова конституция отказва правата на личността да бъдат издигнати във върховен принцип. Новата конституция категорично не отговаря на заявеното искане за рестарт“, подчерта той.

„Проектът се отрича от общочовешките ценности – свобода, мир, хуманизъм, равенство, справедливост и търпимост. Новата конституция категорично не отговаря на заявеното искане за рестарт“, заяви Карадайъ.

Движението за права и свободи е взело това решение по време на извънредно заседание на партията.

Карадайъ призова новият основен закон „да се приеме като нов обществен договор след сериозни дебати, в спокойно, нормално и креативно политическо време“, след изслушването на мнението на гражданското общество, академичните и експертните среди.

„Нова конституция или промени в действащата трябва да отстраняват конкретни недостатъци в действащата и да бъдат насочени към постигане на върховенство на правото и укрепване на демократичните ценности – да приближава конституционния модел към най-добрите международни и европейски образци“, подчерта лидерът на ДПС.

На практика това значи, че управляващите няма как да съберат нужните 160 гласа за свикване на Велико народно събрание. Без него не би могъл да се приеме и нов основен закон.

Досега ДПС се въздържаха от коментари по предложението на премиера Бойко Борисов за нов основен закон, който да бъде приет от ВНС. Достатъчна парламентарна подкрепа за стартиране на процедурата означава, че управлението на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ ще изкара мандата си, вместо да подаде оставка, както настояват продължаващите вече над 50 дни протести.

В деня, когато Борисов лансира идеята, ДПС отвърна енигматично – със стара реч на почтения си председател Ахмед Доган, в която се говори за необходимостта от „рестарт“ на политическия модел. Борисов обеща „рестартът“ да се случи с нова конституция и ВНС. Няколко дни по-късно премиерът обяви, че ако не започне процедурата, за него парламентът е изчерпан.

Миналата седмица се разбра, че ДПС не е отговорила на поканата на ГЕРБ за разговори по проектоконституцията, изработен от правосъдния министър в оставка Данаил Кирилов и други юристи от партията.

Към момента няма авторитетен юрист, който да е подкрепил проекта, оценяван като калпав и най-вече ненужен. Според повечето мнения единствената цел на ГЕРБ е да печели време и да не стигне до оставка на правителството и предсрочни избори, организирани от служебен кабинет на президента Румен Радев.

Позицията на ДПС е важна, защото БСП вече обявиха, че няма да водят разговори за нова конституция и ВНС, тъй като искат оставка на правителството и предсрочен вот.

Дори и управляващите да съберат 120 гласа, след два до пет месеца ще им трябва мнозинство от повече от 160 гласа, за да бъде прието решението за Велико народно събрание. Именно заради продължителността на процедурата, експерти определиха цялата инициатива като печелене на време.

Всичко това обаче вече изглежда безпредметно, тъй като за приемането на решението са нужни 160 гласа, а толкова не могат да бъдат събрани без БСП и ДПС.

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

Детегледачка, задигнала пари и бижута, отива на съд

С ключ е направила опит да отнеме чужди движими вещи на обща стойност 1176,08 лева

публикувано

на

от

Виж цялата статия

В понеделник, 26 октомври, Софийската районна прокуратура предаде на съд обвиняемата С.С., на 26 г., за това, че чрез използване на техническо средство (ключ) е направила опит да отнеме чужди движими вещи на обща стойност 1176,08 лева от владението на собствениците им Д.К. и Д.Щ., без тяхно съгласие – имала е намерението противозаконно да ги присвои, като опитът е останал недовършен по независещи от С.С. причини, съобщиха пресцентъра на Прокуратурата.

Д.К. и Д.Щ. живеели с децата си в жк „Лозенец“, София. В края на юни 2019 г. Д.Щ. наела обвиняемата С.С. за детегледачка. От август 2019 г. до началото на ноември 2019 г. от жилището на Д.К. и Д.Щ. изчезнали пари и бижута и те се усъмнили, че кражбите вероятно са извършени от С.С. По тази причина в жилището била монтирана камера. На телефона на Д.К. било инсталирано приложение за достъп до видеокамерата.

На 19.11.2019 г. Д.К. и Д.Щ. излезли от дома си. Преди това Д.Щ. заключила кабинета в жилището и скрила ключа.

В жилището останала С.С. и едно от децата. Около 9,11 ч. на същата дата Д.К. получил на телефона си сигнал, че видеокамерата в кабинета му засича движение и записва. Тогава Д.К. видял как обвиняемата тършува из мебелите и взима пликове, в които съхранявал парични суми. Д.К. веднага уведомил Д.Щ. и тя подала сигнал на телефон 112.

Около 9,40 ч. Д.., Д.Щ. и полицейски служители от 04 РУ-СДВР били пред жилището. Д.Щ. отключила входната врата и влязла вътре с полицейските служители. В този момент С.С. била в спалнята пред отворен шкаф. Полицейски служител заявил на обвиняемата, че се извършва проверка, и да извади всичко, което има в себе си. С.С. извадила хартиен плик, съдържащ банкноти в различни валути и с различен номинал, и го хвърлила на пода. Паричните средства били в общ размер 1176,08 лева.

Обвиняемата С.С. била задържана от полицейските служители, веднага след това в жилището били извършени действия по разследването.

По случая било образувано досъдебно производство. Предстои делото срещу С С. да бъде насрочено за разглеждане в съда.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

10 BG присъди за членове на организирана престъпна група

Групата се е занимавала с грабежи, побои и разпространение на наркотици

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Специализираният наказателен съд наложи 8 ефективни и 2 условни наказания на участници в организирана престъпна група, създадена с цел грабежи, нанасяне на телесни повреди и разпространение на наркотици, ръководена от обявения за издирване през 2008 г. Х.В., съобщиха от Прокуратурата.

На трима от признатите за участници в групата съдът наложи „лишаване от свобода“ за срок от 5 години при първоначален строг режим. На един от тях съдебният състав увеличи наказанието на 8 години, след като приведе в изпълнение и негова тригодишна условна присъда на Софийския градски съд, в чийто изпитателен срок се е включил в престъпната дейност на групата.

Шест години лишаване от свобода получи участник в „наказателната бригада“ на престъпното сдружение.

Други двама са осъдени на по 4 години лишаване от свобода, а трима – на по 3 години. На част от тях са наложени и глоби до 2500 лв.

Тригодишни присъди „лишаване от свобода“ с 5-годишен изпитателен срок получиха двама от участниците в групата с най-малък интензитет на участие в престъпната дейност.

Присъдите не са окончателни и могат да бъдат обжалвани и протестирани пред Апелативния специализиран наказателен съд.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Западните Балкани отменят напълно роуминга помежду си

Следващата стъпка е намаляване на цените на разговорите със страни от ЕС

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Страните от Западните Балкани ще отменят напълно роуминга помежду си от юли 2021 г., бе потвърдено днес на откриването на третата Дигитална среща на високо равнище на Западните Балкани, чийто домакин тази година е Тирана.

Генералният секретар на Регионалния съвет за сътрудничество Майлинда Брегу изтъкна на откриването на срещата, че с историческото споразумение от Белград през 2019 г. е започнало постепенното отменяне на роуминга в региона, което ще приключи на 1 юли 2021 г. Следващата стъпка ще бъде намаляване на цените за роуминг между страните от Западните Балкани и Европейския съюз, което вече се подготвя.

Брегу каза, че ускорената дигитализация трябва да допринесе за интеграция на пазара на страните от региона и че на срещата Западни Балкани – Европейски съюз в София на 10 ноември в рамките на Берлинския процес ще бъде потвърдена идеята за единен пазар в Западните Балкани със свободно движение на хора, стоки, капитали и услуги.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada

Повече в featured, Велико Народно събрание, ДПС
Васил Божков: ДАНС се занимава с внуците ми

Към момента той с 19 обвинения

Затвори