Открийте ни и в

СВЯТ

Драма в Брюксел: Полският съд обяви част от Договора на ЕС за противоконституционен

Случаят, по който се произнесе Конституционният съд е свързан с реформата на съдебната система.

публикувано

на

Сн.: Pixabay

Полският Конституционен съд постанови, че някои от членовете на Договора за Европейския съюз са в противоречие с Конституцията на страната, предаде БНР.

Управляващите от партия Право и справедливост водят серия от диспути с Европейския съюз в редица сфери – от съдилищата до медиите и правата на LGBT общността.

Случаят, по който се произнесе Конституционният съд е свързан с реформата на съдебната система.

Конституционният съд се произнесе след месеци на съдебни процедури, по време на които правителството, президентът и парламентът в Полша настояват, че полската Конституция е с по-голяма тежест от европейското право, а решението на Европейския съд понякога са в конфликт с полското законодателство.

Критиците на управляващите твърдят, че поставянето под въпрос на тежестта на европейското право поставя под въпрос бъдещето на Полша в Европейския съюз и стабилността на самия блок.

Според полския заместник външен министър Павел Яблонски, съдебното решение не противоречи на договорите за членство в блока и съдилищата в много държави-членки също не прилагат решението на Съда на Европейския съюз.

Европейския съд постанови миналия юли, че реформата в съдебната система в Полша цели да оказва натиск върху съдии и да се упрпажнява политически контрол върху тях.

Полското правителство настоява, че съдебната система е изцяло работа на националните власти и в тази сфера не може да се намесва Европейския съюз.

Процесът в Конституционният съд започна през юли и беше отлаган 4 пъти. Забавянето Беше разчетено като опит на управляващите да оказват натиск върху Брюксел да приеме Националния план за възстановяване и устойчивост на Полща.

ЕК изрази безпокойктво от решението.

Европейската комисия е обезпокоена от решението на най -висшия съд в Полша, че договорите на ЕС са несъвместими с нейната конституция. Брюксел ще използва всички инструменти, с които разполага, за да осигури първенството на правото на ЕС в Полша, заяви комисарят по правосъдието Дидие Рейндерс. Според белгийския представител, този принцип е “в основата на съюза”.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено