Открийте ни и в

Здраве

Древен коронавирус се разпространявал в Източна Азия преди 25 000 години

Учените се надяват, че опознаването на древните геноми може да бъде използвано като „предупредителна система“ за бъдещи пандемии

bgvoice

публикувано

на

Древен коронавирус може да е заразил прародителите на хората, които живеят в съвременна Източна Азия. Това е започнало преди 25 хил. години, сочат изводи от ново проучване, пише Lice Science. Човечеството се е борело срещу различни опасни вируси от край време, отбелязват учените.

„Това са били вируси, които са заразявали човешката популация“, обяснява старшият изследовател в проучването Дейвид Енард, който е преподавател по екология и еволюция в Университета на Аризона. „Вирусите през времето са една от основните движещи сили на естествения подбор на човешките геноми“, добавя той.

Причината е, че гените, които увеличават шансовете на хората да надвият патогените, се предават в следващите поколения.

Рискът за бременните жени от усложнения при COVID-19 е по-голям от известния досега

Информацията, събрана от ДНК на древните хора, дава ценни сведения, които да помогнат да се предвидят бъдещи пандемии, обяснява още Енард пред Live Science.

„В голяма степен е истина, че неща, които са се случили в миналото, е вероятно да се повторят и в бъдещето“, казва той.

Енард и екипът му анализират геномите на 2504 души от 26 различни човешки популации по света. Изводите са публикувани на 13 януари в предпечатната база данни bioRxic и изследването е в процес на рецензиране, за да излезе в научно списание.

Когато вирусът се промъкне в човешките клетки, той ги похищава, за да се репликира. Това означава, че успехът на вируса зависи от взаимодействието му със стотици различни човешки протеини. Изследователите се съсредоточават върху 420 човешки протеина, за които е известно, че взаимодействат с коронавирусите, 332 от тях – със SARS-CoV-2, който причинява COVID-19. Много от тези протеини помагат на вируса да се репликира вътре в клетката. Но някои ѝ помагат да се бори с натрапника.

Гените, които кодират тези протеини, постоянно мутират, но ако дадена мутация дава на гена предимство – като например по-добра способност да се бори с вируса, тя има по-голям шанс да бъде предадена в следващото поколение.

УНИЦЕФ: Пандемията трайно ще увреди децата

Изследователите откриват, че при хората от източноазиатски произход някои гени, за които се знае, че влизат във взаимодействие с коронавируса, са били селектирани. Или с други думи с течение на времето някои варианти се появяват по-често, отколкото би могло да се очаква, ако става дума само за случайност. Този набор от мутации изглежда е помогнал на предшествениците на това население да станат по-резистентни към древния вирус.

Учените проследяват, че генните варианти, които отговарят за 42 от тези 420 протеина, които те анализират, започват да увеличават честотата си преди около 25 хил. години и това продължава около 5000 години, което предполага, че древният вирус е продължил да заплашва тези популации дълго време.

Въпреки че откритията са интригуващи, те не променят нашето разбиране коя популация е по-добра при оцеляването при инфекции от SARS-CoV-2, прави важно уточнение Енард.

„Няма доказателства, че тези древни генни адаптации помагат на съвременните хора да бъдат защитени от SARS-CoV-2. Всъщност е почти невъзможно да се правят такъв тип изводи“.

Енард и екипът му планират да си сътрудничат с вирусолози, за да се търси по-добро разбиране как тези адаптации са помогнали на прахора да оцелеят, след като са били излагани на действието на древните коронавируси. Учените се надяват, че опознаването на древните геноми евентуално може да бъде използвано като „предупредителна система“ за бъдещи пандемии. Например изследователите могат да потърсят вируси в дивата природа, които все още не са засегнали човечеството. Ако открият, че вирус е причинил много епидемии в правремена, това може да е основателна причина той да бъде наблюдаван отблизо, обяснява Енард.

Въпреки че ние виждаме остатъци от влиянието на древните вируси върху прародителите на човечеството, бъдещите поколения може би няма да могат да проследят следите на SARS-CoV-2  в нашия геном, смята ученият. Заради ваксините вирусът няма да има време да предизвика еволюционна адаптация, обяснява той.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Здраве

СЗО: Ще борим рака с по-скъп алкохол

От организацията предлагат повишаване на акциза

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Световната здравна организация (СЗО) препоръча удвояване на акцизите върху алкохола в Европа като средство за предотвратяване на близо 5000 смъртни случая от рак всяка година, съобщи „Франс прес“.

Увеличаването на акцизите върху алкохолните напитки е „една от най-добрите мерки“ за предотвратяване на рака с „потенциално голямо въздействие“, посочиха от европейския офис на СЗО, като добавиха, че страни като Русия и Великобритания ще имат най-голяма полза.

Консумацията на алкохол е каузално свързана с рака на устната кухина, рака на фаринкса, рака на хранопровода, колоректалния рак, рака на черния дроб, рака на ларинкса и рака на гърдата, подчертава СЗО.

Между София и Канада: Ива, която учи жените как да победят рака

От агенцията на ООН уточниха, че моделните й прогнози са показали, че „приблизително 10 700 нови случая на рак и 4 850 смъртни случая от рак, свързани с алкохола, могат да бъдат избегнати годишно в европейския регион чрез удвояване на сегашните акцизи върху алкохолните напитки“.

Това представлява около шест процента от новите случаи и смъртни случаи от рак, свързани с алкохола в европейския регион на СЗО, който обхваща 53 държави и територии и включва Русия и няколко страни от Централна Азия.

Регионалният офис на СЗО допълни, че изчислява, че 180 000 случая и 85 000 смъртни случая всяка година „са изчислени като причинени от алкохол“.

За СЗО настоящите нива на данъчно облагане на алхокола остават „ниски“ в много части на Европа, особено в 27-членния Европейски съюз.

Русия, Великобритания и Германия биха спасили най-много животи, като приемат данъчната мярка, като съответно бъдат предотвратени 725, 680 и 525 смъртни случая според модела, публикуван в The Lancet, британското медицинско списание.

Удвояването на акцизите ще помогне по-конкретно за предотвратяване на смърт от рак на гърдата (1000 смъртни случая годишно) и колоректален рак (1700 починали).

Според СЗО 4,8 млн. нови случая на рак са били диагностицирани в Европа през 2020 г.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

Американски пробив във ваксинирането: Салата вместо инжекция

Изследователи от Калифорнийския университет в Ривърсайд разработват ваксина, която ще можем да приемаме във вид на салата, предаде БНР.

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн. Pixabay

Изследователи от Калифорнийския университет в Ривърсайд разработват ваксина, която ще можем да приемаме във вид на салата, предаде БНР.

Целта на учените е да доставят успешно мРНК от ваксината в растителните клетки, както и да покажат, че растенията могат действително да произвеждат достатъчно мРНК, за да заменят традиционната инжекция.

„В идеалния случай едно растение ще произведе достатъчно мРНК за ваксиниране на един човек“, казва Хуан Пабло Жиралдо, доцент в катедрата по ботаника и растителни науки в Университета.

В момента се правят опити със спанак и маруля. В хлоропластите, малките органи в растителните клетки, които спомагат за превръщането на слънчевата светлина в енергия, се вкарва същата мРНК, която съдържат ваксините.

Предишни проучвания показват, че хлоропластите могат да пренасят генетичен материал, който не е част от растението, а за осигуряване на по-голямо количество от този чужд материал учените използуват нанотенхологии.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

Решение от природата: С билки срещу лошия холестерол

Коренът на глухарчето е ефективен при премахване на високите нива

Люба Момчилова

публикувано

на

Виж цялата статия

Холестеролът е едно от най-набеждаваните и криворазбрани неща на изминалия ХХ век. Дълго време се смяташе, че консумирането на храни с високо съдържание на холестерол повишават нивата му в кръвта, което се счита за толкова опасно, че някои от най-полезните храни като черен дроб и яйчни жълтъци бяха определяни като врагове на нашите артерии.

Според Центъра за контрол на заболяванията в Америка всеки шести е с високи нива на холестерол. Той е една от водещите причини за сърдечни заболявания в световен мащаб.

Истината е, че холестеролът е нещо естествено, но се дели на няколко вида. Плаките в кръвоносните съдове се образуват при нарушаване на баланса между „добрия“ и „лошия“ холестерол. Това стеснява кръвоносните съдовете и води до опасни нарушения, най-плашещи сред които са в областта на сърцето, мозъка и долните крайници.

Всички лекарства – растителни или медикаментозни, отнемат много време за нормализиране на състоянието. Синтетичните лекарства се отличават

с голям списък от странични ефекти

докато растителните ефективно повлияват пречистването на кръвоносните съдове и имат благоприятен ефект върху работата на вътрешните органи. В лечебните билки за понижаване на холестерола в кръвта се използват всички части на растението – листа, стъбло, корен и цвят.

Ето едно просто „лекарство“, с което може да свалите холестерола, да предотвратите инфекциите и да подобрите сърдечната дейност. Почистете и измийте старателно и нарежете на парчета 4 средни лимона с корите. Сложете ги за малко във вряща вода, за да омекнат.

Сложете ги в блендер заедно с 4 големи скилидки чесън и 3-4 см корен от джинджифил или 2 ч.л. настърган или смлян. Разбийте добре до получаване на хубава смес. Сместа се изсипва в подходящ съд да поври 10 мин., като непрекъснато се бърка. След което прибавете половин чаена чаша домашно червено вино. Разбъркайте, прецедете и добавете 1/2 ч.л. черен пипер. Ако сместа е прекалено кисела,

прибавете една лъжица мед

Съхранявайте я в хладилник. 3 седмици се пие по половин чаша два часа преди всяко хранене. След това се прави почивка 1 седмица, след което пак се повтаря цикълът. Още от първите три седмици ще се почувствате освежени, с невероятен прилив на енергия.

Хапвайте по-малко готови и предварително обработени храни – кексове, сладки, бисквити, за сметка на богатите на скорбяла и влакнини – пълнозърнест хляб, зърнени храни, ориз, бобови растения. Не прекалявайте с яйцата, черния дроб, сърчицата. Избягвайте панираните и пържените ястия, а заложете повече на печените, варените, приготвените на скара.

Глогът често е наричан „билката за сърце“

 Изключително богат е на антиоксиданти, танини, витамин C, флавоноиди и каротин. Приемът му подобрява кръвообращението, нормализира сърдечния ритъм и артериалното налягане, има успокояващ ефект върху нервната система и прочиства артериите от натрупания холестерол.

Пиенето на тинктура от прополис също помага за намаляване на „лошия“ холестерол. Взема се половин час преди хранене тинктура 4% след разтваряне в лъжица вода за 4 месеца.

Скорошно изследване на Американската асоциация за сърдечно здраве сочи, че лененото масло намалява опасния LDL холестерол и триглицеридите, както и намалява натрупването на плаки по стените на артериите. За да направите това, вземете от прочутото ленено семе и го смелете. Можете

да добавите от него в храни

 които се използват всеки ден – например в маруля, други зеленчуци, сирене, зърнени храни, пюре от картофи.

Липата също е ефективна в борбата с високия холестерол. Сухи цветове от растението се стриват на брашно в кафемелачка. Приема се 10-15 г, направо на прах, с малко вода, 20 мин. преди хранене, трикратно. Продължителността е 30 дни, следва пауза от две седмици и се повтаря отново лечебният курс.

Допълнително към терапията с прашеца от цветовете на липата е необходима диета. В дневния хранителен режим се добавя копър, съдържащи повече витамин С и микроелементи, както и ябълки – източник на пектин. Тези продукти помагат за укрепване на стените на кръвоносните съдове

нормализират функцията на черния дроб

 жлъчния мехур, като се намаляват и нивата на холестерола.

Коренът на билката глухарче е ефективен при премахване на „лошия“ холестерол. Народната медицина използва това растение в борбата срещу атеросклерозата и за изчистване на вредните вещества от организма. Използването на корен от глухарче няма противопоказания, затова употребата му може да е за много дълго време. Взема се лъжичка прах от изсушен корен от глухарче преди всяко хранене, в продължение на шест месеца.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Лукс на релси: От Колорадо до Юта под стъклен покрив

Новото приключение за любителите на пътешествията стартира това лято

Затвори