Открийте ни и в

Любопитно

Древният манастир „Св. Троица“– светият рай в Балкана

Св. Иван Рилски е живял в една от пещерите в близката местност Варовитец

публикувано

на

Черквата е неколкократно разрушавана и съграждана отново. Сн. Архив

Приказното малко градче Етрополе има над 2500-годишна история. Възниква през VII-VI в. пр.н.е. Първите му заселници са траките от племето трибали. Селището се намира на важен кръстопът, свързващ Дунав с Македония и Тракия, в близост до два важни старопланински прохода. През котловината преминават войските на Филип II Македонски през 339 г. пр.н.е., на Александър Велики през 335 г. пр.н.е., келтските племена и римските легиони.

Селището е разположено на северния склон на Стара планина, в красивата котловина на река Малки Искър, в подножието на връх Баба. Градът с право се гордее с 20-метровата си часовникова кула, с историческия музей, който е бивш турски конак, и с разкошните възрожденски къщи музеи, сред които особено ярко блести Арнаудовата. В околността се намират интересните скални образувания Куклите и Етрополските зъбери.

Часовниковата кула е висока 20 м.

На 5 км югоизточно от града, в местността Варовитец, се е сгушил древният манастир „Света Троица“. Основан е още през далечната 1158 г., но сегашната му сграда е от 1858 г. и в нея е отсядал Васил Левски.

 Още стои дупката в пода

 през която апостолът е пропълзявал до подземното скривалище, когато е идвала потеря. Днес манастирът се гордее с яворовите си дървета, едното от които е на стотици години, и с величествения си водопад.

Манастирът е построен върху бигорна скала, откъдето вероятно идва и другото му име – „Варовитец“. Етрополският манастир води началото си още от годините на Втората българска държава. Според преданията, в търсене на покой и усамотение, св. Иван Рилски се е установил в една от пещерите в близката местност Варовитец. Близостта до селището обаче го принуждава да напусне и да отиде в Рила планина

 далеч от хорската суета

 Населението на Етрополе приело мястото за свято и положило основите на манастира „Варовитец“.

Гордост на етрополци е красивият водопад.

По време на османското владичество светата обител е опустошена и напусната от монасите си, след което остава в забвение векове наред. В края на XVI век е възстановена отново, след което постепенно се превръща в едно от най-големите духовни и книжовни средища по българските земи.

През XVI-XVII в. в манастира възниква Етрополската книжовно-просветна и калиграфско-художествена школа. Тук се преписва библейска и богослужебна книжнина със собствен оригинален стил на изписване и украса. Запазени са 76 тома ръкописи – безценни документи в съкровищницата на българската литература.


Легендата за Рашка войвода

 

Чешмата на Рашка войвода и нейния любим.

Безпределна обич и вярност към своя любим е таила в сърцето си някогашната етрополска мома, хубавицата Рашка Хаджи Павлова.

Богат бил турският търговец Рустем Ага, гласи легендата. Влюбил се турчинът в хубавата етрополка. По стар български обичай той причаквал вечер Рашка до тогавашния „Бели извор“, както го наричали етрополци. В събота и неделя тук идвал да срещне и своята любима и бедният чобанин Дончо. За него се предполага, че е бил байрактар на Детелин войвода от Копривщица, а по-късно повел своя дружина през Средна гора.

Нищо не можело да попречи на любовта между Дончо и Рашка – нито заплахите на турчина, нито това, че определил дата за сватбата му с Рашка. В семейството на девойката настъпила тревога. Тогава на помощ им се притекъл майстор Зольо. Известният етрополски иконописец и резбар донесъл на отчаяната девойка красиво изработен иконостас. В иконостаса майсторът умело успял да скрие изработена и изпратена от Дончо байрактар остра кама.

Смелата девойка убила самонадеяния турчин и забягнала в Средна гора, водена от майстор Зольо при нейния любим.

Цели две години бродила смелата девойка из Средна гора, за да се бори за онеправданите българи. Избрали я за байрактар, облекли я в хайдушка премяна и я нарекли Рашка войвода. Когато в едно от сраженията Дончо пада убит, тя повела неговата дружина.

Изпълнил майстор Зольо заръката на смелата етрополка „Бели извор“ чешма да стане. Направил тази чешма за чудо и приказ, а в средата на камъка издялал образа на Дончо Воевода.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Любопитно

Творби на Пикасо са продадени на търг за над $100 милиона в Лас Вегас (СНИМКИ)

Картините и керамичните фигури са били изложени от години в хотела и бяха продадени два дни преди 140-ия рожден ден на испанския художник

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

11 творби на Пабло Пикасо и други произведения за над $100 милиона бяха продадени на търг от аукционна къща „Sotheby’s“ в хотел „Bellagio“ в Лас Вегас.

Картините и керамичните фигури са били изложени от години в хотела и бяха продадени два дни преди 140-ия рожден ден на испанския художник. Пет от платната са украсявали стените на ресторант „Picasso“ в „Bellagio„. В заведението са изложени други 12 картини на майстора.

Сн.: АП/БТА

Най-висока цена постигна „Жена с червено-оранжева барета“ от 1938 г., на която е изобразена любимата на твореца Мари-Терез Валтер. Картината бе продадена за $40,5 милиона, с близо $10 хиляди повече от предварителната оценка.

Сн.: АП/БТА

Търгът бе част от усилията на „MGM Resorts„- компанията, която притежава „Bellagio„, да разнообрази богата си колекция произведения на изкуството с творби на жени, на цветнокожи, на творци от ЛГБТ общността и на хора с увреждания.

Сн.: АП/БТА

В колекцията сега фигурират близо 900 творци на 200 артисти. Началото й поставя Стив Уин, бивш собственик на „Bellagio„.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Любопитно

Дивите животни имат неподозиран враг, който хората боготворят у домовете си

Според изследване на канадски учени тези домашни любимци са заплаха за животните в дивата природа защото разпространяват опасна болест

публикувано

на

от

Виж цялата статия

За домашните котки отдавна е известно, че са ненаситни ловци, предизвикали изчезването на десетки бозайници само в Австралия. Но според изследване на канадски учени, те са заплаха за животните в дивата природа и защото разпространяват опасна болест, съобщи ДПА.

Учени от университета на Британска Колумбия в Канада съобщиха, че разпространението на токсоплазмоза, която при хората причинява грипоподобни симптоми и кисти при дивите животни, може да се проследи до домашните котки и че заболяването при дивите животни е по-често в райони, където има по-голям брой от домашните любимци.

Смята се, че в света живеят около 600 милиона домашни котки, пише БТА.

Отдавна е установено, че токсоплазмозата се разпространява чрез изпражненията на котките и че дивите животни са много уязвими на болестта, но моделите на разпространение на болестта в дивата природа досега са слабо изследвани.

Затова изследователите проучили стотици публикувани изследвания на диви животни, засегнати от токсоплазмоза с данни за над 40 000 екземпляра от 238 вида и са установили, че разпространението на паразита T. gondii, причиняващ болестта, се свързва с гъстотата на населението и по-високите температури.

Авторите на изследването заключават, че „патогенното замърсяване от свободно движещи се домашни котки вероятно играе ключова роля, тъй като за разлика от дивите котки, домашните са тясно свързани с хората“.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Любопитно

Франция изстреля от Куру военен сателит „бижу“

Той ще осигурява качествена връзка за военни операции със защита от смущения, предизвикани от електромагнитни импулси в резултат на ядрена експлозия например

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн. Архив

От космическия център в Куру, Френска Гвиана, бе изстреляна ракета „Ариана 5“ с два телекомуникационни спътника, съобщиха DPA и AFP, позовавайки се на европейската компания „Арианаспейс“. Плановете бяха ракетата да потегли вчера, но стартът бе отложен с един ден за допълнителни проверки на оборудването.

Единият от двата сателита, който изведе в орбита „Ариана“, е Syracuse-4, e създаден за френското министерство на въоръжените сили и наречен от AFP „технологично бижу“. Той ще осигурява качествена връзка за военни операции със защита от смущения, предизвикани от електромагнитни импулси в резултат на ядрена експлозия например. Спътникът ще работи и за нуждите на оператори от Европа и НАТО. Апаратът тежи 3,8 тона и е планирано да работи 15 години.

Вторият сателит SES-17 е на оператора на спътникова връзка SES и ще обслужва абонати в Северна и Южна Америка, в зоната на Атлантическия океан и Карибските острови. Той е разработен от компанията Thales Alenia Space, тежи 6,4 тона и с експлоатационен срок от 15 години, предаде ТАСС.

Следващото предизвикателство за „Ариана-5“ ще е извеждането в Космоса на телескоп на НАСА в партньорство с Европейската космическа агенция.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА