Открийте ни и в

Полезно

Древни лекари вярвали, че въртележка може да избави болни от шизофрения

Перуанските хирурзи инки били много умели в трепанациите

публикувано

на

Древни лекари вярвали, че въртележка може да избави болни от шизофрения
Сн. Wikipedia

Някои медицински процедури и вярвания – били те древни или не толкова – изглеждат смешни, даже дивашки, в очите на съвременния човек. Древните египтяни например искрено са вярвали, че мозъкът охлажда кръвта, а за интелекта и мислите е отговорно сърцето. Дори самият Хипократ е поставял странни диагнози, като например блуждаеща матка.

Древни лекари вярвали, че въртележка може да избави болни от шизофрения

Набор от хирургически инструменти, използвани от военните лекари в Древноримската империя. Сн. Wikipedia

Ето няколко примера за странни лечебни процедури на нашите предци.

Лечение с живак

Според вярванията първият император на Китай е положен в гробница, заобиколен от реки от течен живак, с помощта на който се е надявал на вечно безсмъртие. По ирония на съдбата обаче, най-вероятно именно живакът е причинил смъртта му, ненавършил още 40-годишна възраст. Живакът от векове е бил използван като антисептик, за лечение на кожни болести, както и за добавка към солеви разтвори и козметика. В края на краищата обаче, крайният ефект от лечението с живак е бавна и мъчителна смърт.

Древни лекари вярвали, че въртележка може да избави болни от шизофрения

Мраморна надгробна плоча на атински лекар на име Язон, който преглежда дете с подут корем. II в. пр.н.е. Намира се в Британския музей. Сн. Wikipedia

Клизма с тютюнев дим

През 17-18 ти век задължителен инструмент в чантата на уважаващия себе си лечител е било приспособлението за тютюнева клизма. Иновацията за времето си изглежда така – гумена тръбичка с чифт помпи. Лекарите по това време са вярвали, че тютюневият дим може да стопли почти мъртво тяло и да възстанови дишането. Първоначално такива клизми са били използвани за реанимация на удавници, а после се са превърнали в метод за лечение на всичко: простуда, главобол, коремен тиф и холера.

Към 1811 г. учените установили токсичното действие на никотина върху организма и практиката постепенно била прекратена.

Въртящ се стол

През 19-ти век въртящият се стол е считан за възможно най-хуманния метод за лечение на психични заболявания. Оковаването във вериги, държането в тъмна стая, леденият душ, инсулиновата кома и фронталната лоботомия не били особено ефективни. Чрез този елегантен метод пациентите били поставяни на стол и въртени, докато не изгубели съзнание. Лекарите вярвали, че такава въртележка може да разтърси мозъка и да избави пациентите от шизофрения и други психични заболявания.

Радиоактивна вода

В началото на 20-ти век огромна популярност набира радиоактивната вода, лекуваща психични заболявания и предотвратяваща стареенето. Използвана е дори за лечение на диария и малария. Радий се добавял не само във вода, но и в бонбони, контрацептиви и паста за зъби. За любителите на спа туризма били открити радийни курорти. Днес знаем, че радият е смъртоносен и се натрупва в костите, кръвта и тъканите, причинявайки онкологични заболявания.

Страх от къпане, гнил таралеж и прическа в огъня: Историята на най-мръсния човек на света

Трепанация

Древни лекари вярвали, че въртележка може да избави болни от шизофрения

Трепанацията – най-древната черепна „операция“.Сн. Wikipedia

Пробиването на дупка в черепа – без каквато и да е анестезия – от древни времена е считано за лечебна процедура. Трепанацията – една от най-старите хирургически процедури, е известна на човечеството още от мезолита. Към нея са прибягвали такива медицински пионери като Хипократ в Древна Гърция и Гален в Древен Рим.

Древната медицина разчита основно на мистичния и ритуален характер на операцията, смятайки, че по този начин се изпуска злият дух, виновен за заболяването. Днес дори да звучи варварски, трепанацията все още се използва като средство за лекуване на черепно-мозъчни травми.

Канибализъм

Съвременната медицина нерядко използва тяло за поддържане живота на друго тяло – кръвопреливане, трансплантация на органи. Но при нашите предци е съществувало цяло направление „трупна медицина”. Боли ви глава? Древните египтяни биха ви предписали прах от мумия. Болят ви мускулите? Натрийте мястото с човешка мас. Епилепсия? Древен Рим би ви препоръчал кръв от гладиатор. Човешките органи, мазнина, кости, кръв и мумифицирани останки са били използвани за лечение до началото на 19-ти век.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено