Открийте ни и в

Финанси

Дълбоки джобове: Apple си купува нова компания на всеки 3-4 седмици

Apple е изключително мощна бизнес организация на обща стойност около 2 трилиона долара, така че има пари за придобиване на по-малки компании.

bgvoice

публикувано

на

Apple е придобила около 100 компании за последните 6 години, разкри главният изпълнителен директор на фирмата Тим Кук, цитиран от ВВС, на годишната среща на акционерите. Това прави средно по компания не всеки 3 или 4 седмици, добави той.

Apple отчете най-доброто си откъм приходи тримесечие за всички времена, докарвайки си 111,4 милиарда долара през първото тримесечие на фискалната 2021 година.

Според Кук целите на пазаруването на компании са главно придобиване на техните технологии и таланти.

на снимката: Тим Кук, изпълнителен директор на Apple

Най-голямата покупка на Apple за последното десетилетие бе придобиването за 3 милиарда долара на Beats Electronics – производител на слушалки, основан от рапъра и продуцент Д-р Дре.

Друга забележителна покупка е компанията за музикален софтуеър Shazam, за която бяха платени 400 милиона долара през 2018 година.

Вирус удари близо 40 000 компютъра на Apple

Списъкът с придобивки и инвестиции на Apple е много разнообразен. Миналата година компанията купи няколко фирми, разработващи изкуствен интелект, бизнес със събития с виртуална реалност, стартъп за плащания и подкаст и други такива.

През 2016 компанията си плати за $1 милиард голям дял от китайската транспортна услуга Didi Chuxing, въпреки че не получи контролния пакет.

Пестеливи покупки

Apple е изключително мощна бизнес организация на обща стойност около 2 трилиона долара, така че има пари за придобиване на по-малки компании.

Apple за пръв път надхвърли 100 милиарда долара приходи за тримесечие

Въпреки че е купила над 100 такива за 6 години, суперфирмата е много избирателна към своите придобивки.

Например основателят на Tesla Илън Мъск разкри, че е предлагал на Кук да купи бизнеса му с електромобили през 2013 година, когато е имал трудности, но Кук не приел да се срещнат.

По отношения на стойността обаче придобивките на Apple са по-пестеливи от тези на другите гиганти: Microsoft плати $26 млрд. за LinkedIn, Amazon – $13.7 млрд. за Whole Foods, а Facebook даде $19 млрд. for WhatsApp.

Десетте най-едри покупки на Apple, взети заедно, все още ще струват доста под която и да е от тези сделки.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

САЩ

След 29 оферти дом в Бъркли стигна цена от 1 милион долара над поисканата

Нови данни от маркетинговата агенция „Компас“ показват, че усреднената продажна цена в окръг Алъмида, където се намира скъпият имот, е скочила с 22% до 1,1 милиона долара, в сравнение с 2020 г.

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Снимка: sanfrancisco.cbslocal.com, кадър

Войните на наддаване за домови в Ийст Бей не са новост по време на пандемията, защото работещите дистанционно търсят повече пространство за семе си и семействата си. Но продажбата на къща за 1 милион долара повече от поисканата цена е първи случай за Джил Керигън, служителка на агенцията Grubb Co.

За дом от средата на мирналия век, разположен в края на задънена улица близо до Гризли парк, бяха подадени 29 оферти за 11 дни, разкри Керигън. Имотът бил продаден за 2,3 милиона долара – почти двойно на първоначално поисканата цена.

Съседите имат своите обяснение за продажбата – един смята, че е заради прекрасната гледка, друг- че всичко се корени в доброто местоположение.

Сн: sanfrancisco.cbslocal.com, кадър

Домът в близост до известния Калифорнийски университет в Бъркли има 3 спални и 2 бани и площ от 2400 кв. фута (223 кв. м).

Посредникът на The Grubb Co. За Ийст Бей, Майкъл Фридман, окачестви имотът като „страхотен“ и каза, че хората просто много го харесват и няма никаква „тайна съставка“ за стигането на такава цена.

По думите му повечето купувачи са заинтересовани да установят някакъв контрол над живота си в пандемията и си правят сметка от какво пространство и стаи се нуждаят. Освен това лихвените проценти са ниски, но започват да пълзят нагоре и това е друг вид основание.

Цените на имоти в Торонто растат, а търсенето им продължава да скача

Нови данни от маркетинговата агенция „Компас“ показват, че усреднената продажна цена в окръг Алъмида, където се намира скъпият имот, е скочила с 22% до 1,1 милиона долара, в сравнение с 2020 г.
Според Фридман всичко е въпрос на търсене и предлагане.

От агенцията обясниха още, че предлаганите домове в Бъркли по правило се застояват на пазара не повече от две седмици, така че сега е трудно време за купувачите при таза голяма конкуренция.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

САЩ

Джанет Йелън: САЩ работят за глобална минимална ставка на корпоративния данък

Йелън и по-рано е призовавала за глобална минимална ставка на корпоративния данък, включително по време на процеса на нейното утвърждаване на поста по-рано тази година

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелен призова в понеделник за глобална минимална ставка на корпоративния данък. Това става във време, когато администрацията на Байдън започва да популяризира своя план от 2 трилиона долара за инфраструктура и работни места, което би повишило корпоративните данъци в САЩ за финансиране на масивния план. Йелън каза, че действията в посока към унифицирана минимална ставка са вече в ход.

„Работим с държавите от Г-20, за да се съгласим на глобална минимална ставка на корпоративния данък, която може да спре надпреварата към дъното. Заедно можем да използваме глобален минимален данък, за да сме сигурни, че глобалната икономика процъфтява, на базата на по-равнопоставени условия при данъчното облагане на мултинационални корпорации, и се стимулират иновациите, растежа и просперитета“, обяви Йелън в речта си пред Чикагския съвет по глобални въпроси.

„Конкурентоспособността е нещо повече от това, как компаниите със седалище в САЩ се справят с други компании в глобални оферти за сливания и придобивания – каза тя по време на изказването, което представляваше и първото й значимо изявление като министър на финансите – Става въпрос да се уверим, че правителствата имат стабилни данъчни системи, които събират достатъчно приходи, за да инвестират в основни обществени блага и да реагират на кризи, и че всички граждани справедливо споделят тежестта на финансирането на правителството.“

Републиканците: Ще се борим със зъби и нокти срещу плана на Байдън за $2 трлн.

Предложението за инфраструктура на президента Джо Байдън, наречено Американски план за заетост, ще увеличи минималния данък върху американските корпорации до 21% и ще го изчисли за всяка друга държава, за да възпира компаниите от укриване на печалбите в международните данъчни убежища.

Планът ще повиши и ставката на корпоративния данък върху прихода на 28%, в сравнение със сегашните 21%. Ставката беше до 35%, преди бившият президент Доналд Тръмп и републиканците в Конгреса да намалят данъците през 2017 г.

Президентът Байдън: Предлагам план, който възнаграждава труда, а не само богатството

Йелън и по-рано е призовавала за глобална минимална ставка на корпоративния данък, включително по време на процеса на нейното утвърждаване на сегашния пост по-рано тази година, когато каза на сенатската комисия, че ако бъде утвърдена, тя ще работи „с нашите съюзници по глобален данъчен режим, който защитава американската конкурентоспособност, като същевременно гарантира корпорациите да плащат справедливия им дял. “

Въпросът беше обсъждан през последните години от членовете на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, включително през 2019 г. Тогава някои финансови министри обсъдиха потенциален план, който да гарантира, че мултинационалните компании плащат минимално ниво на данък, като по този начин ги обезсърчава да насочват печалби към страни с по-ниски данъчни нива. Планът обаче така и не се осъществи.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Държавата предлага ценни книжа за 300 млн. лева в първата дългова емисия за годината

Тази година правителството има право да тегли максимум четири милиарда и 500 милиона лева нов дълг, като в края на годината нивото на държавния дълг не може да надвишава 31 милиарда и 900 милиона лева.

Avatar

публикувано

на

Виж цялата статия

Лихвоносещи съкровищни облигации със срочност десет години и шест месеца ще бъдат предложени на инвеститорите при фиксиран годишен лихвен процент от 0,1 на сто. Държавните ценни книжа са за 300 милиона лева.

Това е първата емисия държавни ценни книжа на вътрешния пазар, след като страната ни стана член на механизма на валутните курсове ERM II и на банковия съюз.

България излезе през септември на външните пазари и постигна много добра доходност. В началото на 2020-а, още преди кризата с Covid-19, финансовото министерство набираше поетапно дългов ресурс от вътрешния пазар, но отказа поръчките от последната предложена емисия заради сериозното нарастване на доходността. Тази емисия вече бе в разгара на пандемията.

Златните правила за парите ни

Обикновено първата за годината емисия е считана и за тест на пазара.

Тази година правителството има право да тегли максимум четири милиарда и 500 милиона лева нов дълг, като в края на годината нивото на държавния дълг не може да надвишава 31 милиарда и 900 милиона лева.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Ще платят ли САЩ 35 трилиона долара на наследниците на робите от миналото?

Основният проблем пред едно решение за компенсации е високата цена, която изглежда невъзможна за понасяне.

Затвори